«Топ Ґан: Меверік» / Top Gun: Maverick став одним з перших фільмів, що повернувся до українського кінопрокату, нехай і обмеженого. Ті, хто вже зміг подивитися стрічку, кажуть, що це справжнє військове «порно», яке сприймається зараз геть інакше, ніж до початку повномасштабної агресії Росії.

Одним з важливих елементів стрічки є гіперзвуковий літак Darkstar, який в одному з епізодів випробує головний герой. Щоб створити цю вражаючу машину, кіношники з Skydance Media звернулись до тих, хто вміє розробляти надшвидкісні літаки – до фахівців з Lockheed Martin’s Advanced Development Programs, більш відомих під назвою Skunk Works.

Як створювався гіперзвуковий літак Darkstar для фільму Top Gun: Maverick

У стінах Skunk Works створили перший американський реактивний винищувач Lockheed P-80 Shooting Star та сучасні винищувачі-невидимки F-35 Lightning II. Крім іншого, саме тут розробляли легендарний Lockheed SR-71 Blackbird, найкрасивіший та найшвидший з військових літаків.

Саме Lockheed SR-71 Blackbird і надихнув дизайнерів Skunk Works на створення гіперзвукового Darkstar. При цьому, Darkstar у фільмі – це не комп’ютерна графіка, в Skunk Works побудували повнорозмірний прототип літака, тому він і виглядає настільки реалістично.

До речі, Darkstar може підняти у стратосферу кожен бажаючий. Після безплатного оновлення Top Gun: Maverick цей літак з’явився у Microsoft Flight Simulator.