Американські винищувачі Lockheed Martin F-35 Lightning II – ледь не єдині винищувачі 5-ого покоління, що виробляються масово. Окрім хіба що китайських Chengdu J-20. Але якщо Chengdu J-20 стоять на озброєнні лише ПС КНР (близько 50 машин), то F-35 закуповують багато країн НАТО та партнерів США. Попит на F-35 великий (побудовано вже майже 800 винищувачів) і постійно зростає, тому що багато країн бажають обновити парк своїх ВПС.

Однією з країн, яка обрала F-35 основним бойовим літаком, стала Швейцарія. І дійсно, ПС цієї нейтральної країни мають у своєму складі лише 27 стареньких легких винищувачів Northrop F-5E (вироблялися у 1972–1987 рр.) та 25 непоганих, але вже трохи застарілих багатоцільових винищувачів Boeing F/A-18C. Саме останніх і повинні були замінити новенькі Lockheed Martin F-35 Lightning II. Вартість цього контракту, який передбачає постачання 36 винищувачів, становить $5,5 млрд.

Швейцарія поквапилась придбати винищувачі 5-ого покоління F-35, не чекаючи загальнонаціонального референдуму

Але Швейцарія – це країна, де багато питань вирішуються на загальнонаціональних референдумах, тому опоненти переозброєння, така собі «партія миру» (Group for a Switzerland without an army – Група за Швейцарію без армії), розлютилися через «надмірні» трати, та пообіцяли провести референдум, щоб скасувати те, що вони назвали «непотрібними опціями Ferrari».

Уряд Швейцарії не став чекати референдуму, а поквапився підписати контракт з Lockheed Martin, тому що попит на F-35 дійсно зростає, і умови контракту у разі зволікання могли переглянути, а дату постачання винищувачів – перенести на більш пізній термін. І без того, за поточним контрактом, постачання перших літаків почнеться лише у 2027 році!

Швейцарія поквапилась придбати винищувачі 5-ого покоління F-35, не чекаючи загальнонаціонального референдуму

Крім того, багато країн вже встигли збільшити витрати на системи озброєння, у першу чергу на ВПС та ППО. Наприклад, Фінляндія вирішила придбати 64 F-35A, Німеччина – до 35 винищувачів, а Канада – 88. Напевне, слід подякувати за це Росії.

До речі. Росія має лише 3 (три) винищувача 5-го покоління Су-57. Два з цих трьох літаків здійснювали удари по території України, однак не наважилися перетинати кордон. Тобто бойові можливості цих винищувачів залишаються під питанням.