Сьогодні виступаючи в Бундестазі канцлер Олаф Шольц заявив, що уряд ФРН надасть Україні тактичну систему протиповітряної оборони середньої дальності IRIS-T SLM. Окрім того, Німеччина нібито підтримує ініціативу США передати Україні ракетні системи залпового вогню (РСЗВ) та сама готова надати чотири такі установки. Як повідомляють німецькі ЗМІ, мова йде про MARS-II, що по суті є ліцензованою версією американської M270 MLRS з деякими доопрацюваннями.

Німеччина знову обіцяє надати Україні IRIS-T SLM та чотири РСЗВ MARS-II

MARS-II може використовувати до 12 реактивних боєприпасів калібру 240 мм та вражати цілі на максимальній дистанції до 84 км, запускаючи весь боєкомплект за 55 секунд. Екіпаж системи складається з 3 осіб, її максимальна швидкість досягає 50 км/год, а запас ходу – 400 км.

IRIS-T SLM — це тактична система протиповітряної оборони середньої дальності на основі зенітної ракети (SAM) IRIS-T SL, а також радіолокаційних систем і систем керування вогнем. Канцлер назвав її найсучаснішою системою протиповітряної оборони, яку має Німеччина.

Німеччина знову обіцяє надати Україні IRIS-T SLM та чотири РСЗВ MARS-II

«Це дозволить Україні захистити ціле місто від нальотів російської авіації», – сказав Шольц.

Українська влада справді давно просила про постачання зенітних систем для захисту від атак російських винищувачів, гелікоптерів та ракет. Проте міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок вже встигла заявити, що на постачання IRIS-T SLM для України підуть місяці, адже цим має займатися компанія-виробник Diehl Defence.

З MARS-II ситуація нібито краща, адже їх не потрібно виробляти, вони мають бути передані напряму Бундесвером, хоча не факт, що це відбудеться швидко.

За останні кілька тижнів федеральний уряд Німеччини вже взяв зобов’язання щодо постачання важкого озброєння: 50 зенітних самохідних установок Gepard і 7 самохідних гаубиць Panzerhaubitze 2000  – сучасної артилерійської зброї з радіусом дії до 40 кілометрів. Але вони так і не були доставлені. Проте це не зупиняє канцлера давати нові обіцянки, у своєму виступі він також анонсував постачання неназваних самохідних гаубиць.

«У найближчі тижні ми доставимо в Україну дванадцять найсучасніших у світі самохідних гаубиць у тісній співпраці з голландцями», – сказав Шольц.

Навчання українських бійців для їх використання нібито має завершитися за кілька днів.

Через цю ситуацію, протягом останніх тижнів опозиція неодноразово звинувачувала Шольца у ваганні.  «Останнім часом ви говорите трохи більше, ніж зазвичай, але все ще нічого не робите» – заявив лідер опозиції Фрідріх Мерц. Він критикував Шольца за формулювання, що Росія не повинна виграти війну замість того, щоб просто сказати: «Україна має перемогти».