Міністр оборони Німеччини Крістін Ламбрехт (SPD) заявила в п’ятницю під час візиту до Словаччини, що Бундесвер передасть Україні сім 155-мм самохідних гармат-гаубиць Panzerhaubitze 2000, пише Welt. Вони повинні надійти в розпорядження ЗСУ після поточного ремонту, який розпочнеться вже наступного тижня. Окрім того, Німеччина надасть боєприпаси та навчить українських військових використовувати Panzerhaubitze 2000.

Політика Німеччини щодо надання Україні важкого озброєння змінилася наприкінці березня, коли Бундестаг підтримав документ “Захист миру та свободи в Європі – всебічна підтримка України”. Таким чином німецькі депутати закликали федеральний уряд прискорити постачання в Україну необхідної техніки, а також розширити постачання важкого озброєння.

Крістін Ламбрехт також пообіцяла прискорити постачання 50 зенітних самохідних установок Gepard із запасів виробника KMW, передача яких Україні була анонсована раніше.

Panzerhaubitze 2000 (PzH 2000) – це 155-мм самохідна гармата-гаубиця розроблена німецьким концерном Krauss-Maffei Wegmann і прийнята на озброєння Бундесверу восени 1998 року. ЇЇ ефективна дальність складає 30-36 км зі стандартним снарядом.

Panzerhaubitze 2000 добре підходить для сучасної концепції війни та артилерійської боротьби. Вона дозволяє з великої відстані уразити ціль одним залпом та швидко залишити позиції. Накрити ціль без пристрілювальних пострілів допомагає автоматизована система управління вогнем, яка наводить одразу всю батарею. PzH 2000 здатна випускати три снаряди за 9 секунд або 10 за 56 секунд. Далі темп становить від 10 до 13 пострілів за хвилину в залежності від нагрівання ствола.