Стосунки Ілона Маска та Twitter розвиваються непередбачувано. Ще до початку історії з придбанням, Маск, як активний користувач цієї соцмережі, часто скаржився на спам-відповіді під своїми дописами. Зрештою 13 квітня він надіслав листа раді директорів Twitter з пропозицією купити компанію за $54,20 за акцію готівкою. Тоді він написав на своїй сторінці: «Ми переможемо спам-ботів або помремо, намагаючись!».

25 квітня придбання Twitter погодили. У спільній заяві, де оголосили про цю подію, використали цитату Маска – він пообіцяв «зробити Twitter кращим», серед іншого, «перемігши спам-ботів». 

Тим дивнішою виглядає його нещодавня заява, де Ілон Маск оголосив про призупинення придбання через спам-ботів у Twitter. Прагнучи спершу їх побороти, зараз він вимагає від компанії підтвердження, що частка фейкових акаунтів не перевищує заявлені 5% від усіх активних користувачів. Згодом він відповів «какашкою» на спробу CEO Twitter пояснити політику боротьби зі спамом.

Що трапилось, Ілоне? 

На думку аналітика Bloomberg, Ілон Маск бреше. Спам-боти не є причиною відкладати угоду – бо саме через них він і почав придбання Twitter. Маск не надав жодних доказів того, що оцінки Twitter неправильні або недобросовісно виконані. Більш того, оцінки Twitter були відомі й до укладання угоди – компанія звітувала про 5% ботів протягом останніх восьми років. 

За останні три тижні нової інформації про спам-ботів не з’явилося. Проте за цей час упали ціни на технологічні акції – внаслідок чого запропоновані Маском $54,20 за акцію стали завеликою сумою. Ціна акцій компанії Tesla Inc., яка мала б допомогти Маску частково профінансувати покупку, також знизилась. Від моменту пропозиції вона впала на 30%. 

Через коливання цін на акції, Ілон Маск став біднішим, а ціна $54,20 за акцію Twitter – надмірною у поточних умовах. З очевидних ринкових причин він намагається переоцінити угоду, однак, за умовами договору, не може зробити цього лише тому, що акції впали. Тому Маск вводить публіку в оману та удає, що саме він – жертва у ситуації з ботами. 

Це не вперше, коли Маск змінює свою думку у справі з Twitter. Спершу він придбав лише 9% акцій компанії, згодом – підписав угоду, за умовами якої мав увійти до ради директорів і не купувати понад 14,9% акцій. Через чотири дні він розірвав угоду і заявив про те, що хоче придбати усю компанію. 

Для Twitter нинішня ситуація незручна. Навіть якщо вони ознайомлять Маска з методологією підрахунку ботів і нададуть докази того, що їх частка не перевищує 5% – це навряд чи щось змінить. Ілон Маск не хоче, щоб його переконали, він хоче знизити ціну. 

Twitter може піти назустріч і переукласти угоду за нижчою ціною. Наприклад, по $42 за акцію. Однак це не гарантує того, що Маск знову не порушить домовленість, як це було раніше. Спроби примусити його дотриматися поточних умов також були б збитковими для компанії.

Угода дозволяє Twitter подавати до суду «за конкретними результатами», тож вони можуть попросити, щоб суддя наказав Маску закрити угоду. Однак ніхто не дає гарантію, що це спрацює. Якщо Маск відверто ігноруватиме угоду, а суддя нічого з цим не вдіє, це може погано позначитися на верховенстві права загалом і довірі до корпоративного права зокрема. Однак мільярдер уже має досвід ігнорування судових розпоряджень, яке сходить йому з рук. 

Ще один варіант для Twitter – вигнати Ілона Маска з компанії. Але малоймовірно, що вони це зроблять. 

На думку аналітика Bloomberg, у Twitter немає хороших варіантів виходу із ситуації. Ринок веде до того, що угоду все ж переукладуть за нижчою ціною – і Маск отримає бажаний результат недобросовісним шляхом. 

Поки що Ілон Маск не надіслав жодного офіційного повідомлення про те, що угода буде розірвана. Найкращим варіантом для Twitter може бути ігнорування. Компанія може удавати, що все йде за планом й угоду збираються закривати, отримувати схвалення акціонерів та регуляторних органів – а тоді прийти до Маска з готовністю до закриття і побачити, наскільки він був серйозним. 

Однак найбільша проблема в тому, що Ілон Маск надто часто змінює думку. Цього разу він може зробити це знову.