Ілон Маск почав відверто тролити генерального директора Twitter Парага Агравала через підхід компанії до боротьби зі спамом та підрахунку ботів. Ще раніше Маск вирішив поставити на паузу процес покупки компанії Twitter Inc., вимагаючи незалежного підтвердження того, що кількість фейкових або спам-акаунтів на платформі становили менш як 5% від активних користувачів.

Маск заявив, що його команда випадково вибере на перевірку 100 фоловерів у Twitter, щоб спробувати підтвердити чи спростувати дані компанії щодо наявного відсотка фейкових/спамових/дубльованих облікових записів. Окрім того, він закликав користувачів сервісу незалежно повторити цей процес та поділитися своїми висновками.

Це змусило Парага Агравала розпочати розлогий тред у своєму твіттері, в якому він спробував пояснити політику боротьби зі спамом.

“По-перше, дозвольте мені констатувати очевидне: спам шкодить досвіду реальних людей у ​​Twitter та може зашкодити нашому бізнесу. Таким чином, ми дуже зацікавлені в тому, щоб виявляти та видаляти якомога більше спаму щодня. Той, хто думає інакше, просто помиляється.

Далі, спам не просто «бінарний» (людина/не людина). У просунутих спам-кампаніях використовується комбінація скоординованих дій людей та автоматизації. Вони також компрометують реальні облікові записи, а потім використовують їх для просування своєї кампанії. Отже, вони витончені і їх важко зловити” – написав Агравал.

Окрім того, він намагався пояснити, як саме Twitter перевіряє облікові записи користувачів, щоб визначити чи вони є справжніми та чому подібна перевірка не може бути виконана зі сторони простим відбором 100 випадкових акаунтів:

“Кожна людська перевірка заснована на правилах Twitter, які визначають спам та маніпулювання платформою, та використовує як загальнодоступні, так і приватні дані (наприклад, IP-адреса, номер телефону, геолокацію, підписи клієнта/браузера, дії облікового запису, коли вона активна…) визначення за кожним рахунком.

Використання особистих даних особливо важливо, щоб уникнути неправильної класифікації користувачів, які є справжніми. FirstnameBunchOfNumbers без зображення профілю та з дивними твітами може здатися вам ботом або спамом, але за лаштунками ми часто бачимо кілька ознак того, що це реальна людина.

Наші фактичні внутрішні оцінки за останні чотири квартали були значно нижчими за 5% — на основі описаної вище методології. Допустима похибка наших оцінок дає нам упевненість у наших публічних заявах щокварталу.

На жаль, ми не вважаємо, що ця конкретна оцінка може бути виконана ззовні, враховуючи гостру потребу використання як загальнодоступної, так і приватної інформації (яку ми не можемо ділитися). Зовні навіть неможливо дізнатися, які облікові записи враховуються як mDAU у будь-який день”.

Схоже, що це не переконало Маска, бо у відповідь він надіслав CEO Twitter смайлик “какашку”.

Ілон Маск відповів смайликом "какашки", на спробу CEO Twitter пояснити політику боротьби зі спамом

Хоча більш вірогідно, що Маск не просто тролить, а ставить собі за мету зменшити вартість Twitter. Його заява про призупинення процесу покупки вже мала негативний ефект на акції Twitter Ink. І як пише The New York Times, на технологічній конференції в Маямі, яка відбулася вчора, Маск розказав на публіку, що не виключає можливість придбати Twitter за нижчою ціною.