Повітряні Сили США провели вдале випробування нової протикорабельної керованої бомби QUICKSINK, яка може розламати навпіл корабель середнього розміру. Про це пише видання Aviacionline.

На оприлюдненому відео корабель-мішень, в який влучила бомба, підкидає у повітря та розламує, після чого впродовж 38 с він тоне.

Насправді QUICKSINK – це не нова зброя. Це назва модифікації керованих бомб GBU-31 вагою 925 кг. Своєю чергою GBU-31 – це модифікована звичайна некерована або вільно-падаюча бомба (їх ще називають «тупі бомби») Mark 84 або BLU-117, які з 1970-х рр. стоять на озброєнні ПС США. Річ у тому, що така двічі модифікована стара зброя стає дуже недорогою альтернативою високоточним ракетам. І до того ж більш потужною.

Дивіться. Вартість бомби BLU-117 – $4 100 в цінах 2022 р. Вартість модифікації до GBU-31, тобто додавання набору Joint Direct Attack Munition (JDAM), який перетворить «тупу» бомбу в «розумну» – близько $25 000. У той час як вартість тієї самої ракети MGM-140 ATACMS становить майже $1 млн. Відчуйте різницю!

До комплекту JDAM входять невеличкі крила, хвостове кероване оперення та комп’ютер з інерційною системою наведення у парі з GPS-приймачем. З набором модифікацій дальність скидання BLU-117, яка стає GBU-31, підвищується до 28 км при круговому імовірному відхиленні лише 11 метрів. При цьому на лютий 2020 р. було випущено 430 000 комплектів JDAM для бомб різної ваги.

Керована бомба QUICKSINK – нова протикорабельна зброя, якою, за бажанням, можна вдарити й по Кримському мосту

Повернемося до QUICKSINK. Це наступна модифікація JDAM, до якої додається Weapon Open Systems Architecture (WOSA), яка суттєво підвищує точність і так вже досить точних бомб, дозволяючи використовувати їх не лише по статичним, а й по рухомим цілям. Ще одна важлива особливість WOSA – модульність та гнучкість (все ж таки це Відкрита архітектура систем зброї), що дозволяє використовувати компоненти від різних виробників та знизити витрати.

А тепер про Кримський міст. Кожного разу, коли з’являється інформація про нову західну зброю, що надійшла до України, наприклад, ті самі M142 HIMARS та M270 MLRS, або високоточні ракети Brimstone, в українців відразу виникають питання, чи можна довбанути цією зброєю по Кримському мосту. На жаль, майже все, що нам надають, навіть ті самі MGM-140 ATACMS, які ми скоріш за все не отримаємо – це недостатньо потужна зброя, щоб пошкодити міст. Все ж таки це здорова махина. Допоможе хіба що 9К79-1 «Точка-У» з боєголовкою у 482 кг, але їй не вистачає дальності.

Керована бомба QUICKSINK – нова протикорабельна зброя, якою, за бажанням, можна вдарити й по Кримському мосту

Інша справа ці самі GBU-31 з 429 кг трітоналу. По-перше, вони використовуються з великою кількістю літаків НАТО: славетним штурмовиком A-10 Thunderbolt II, бомбардувальниками B-1B Lancer, B-2A Spirit, B-52H Stratofortress, винищувачами/бомбардувальниками F-15E Strike Eagle, F-16AM/BM/C/D Fighting Falcon, CF-18 Hornet, F/A-18A+/A++/C/D Hornet, F/A-18E/F Super Hornet, F-22 Raptor та F-35 Lightning II. По-друге – з дронами MQ-9 Reaper.

І якщо мова зайшла про дрони. Здається, GBU-31 або GBU-31 QUICKSINK можна, після нескладної підгонки, використовувати з турецькими важкими дронами Baykar Bayraktar Akıncı (вантажопідйомність 1350 кг) або TAI Aksungur (вантажопідйомність 750 кг). І ось у цьому разі удар по Кримському мосту виглядає цілком реальним. Чи надасть Туреччина такі дрони Україні? Чому б ні, здається, ЗСУ прорекламувало Bayraktar TB2 дуже вдало.

Чи почекаємо на MQ-9 Reaper по ленд-лізу?