Учора ввечері президент США Джо Байден підписав довгоочікуваний Ukraine Democracy Defense Lend-Lease Act of 2022 / Акт про ленд-ліз задля захисту української демократії 2022 р. Президент навмисно чекав 9 травня, щоб дошкулити російській еліті та провести своєрідну паралель між Другою світовою війною та Російсько-українською війною 2022 р.

Першою про це повідомила пресасистентка Білого дому Ангела Перес. Потім речниця Білого дому Джен Псакі підтвердила це на брифінгу: «Сьогодні президент підписав акт про ленд-ліз, що розширює наші інструменти для надання Україні необхідної зброї та обладнання».

Палата представників США схвалила законопроєкт про ленд-ліз, який дозволить більш ефективно надсилати зброю, боєприпаси та обладнання в Україну, ще минулого тижня.

Президент США Джо Байден підписав закон про ленд-ліз для України. Що це нам дасть?

Що дасть Україні новий закон? Не лише швидкий та повний доступ до самої новітньої західної зброї. Також, як і у часи Другої світової війни, мова йде і про сировину та, умовно кажучи, вантажі подвійного призначення. Боєприпаси, порох, паливо, комп’ютери, електроніку, засоби зв’язку, навіть їжу. А ще супутникові знімки, розвіддані, консультації військових та технічних фахівців, інструкторів та багато іншого.

Але ленд-ліз означає, що війна не закінчиться найближчим часом. Це гра «в довгу» і мова йде про місяці та роки. Розгортання військових та логістичних центрів. Збільшення виробництва необхідної зброї, наприклад FGM-148 Javelin. Зняття зброї зі зберігання, її ремонт та підготовка до відправки, підготовка інструкторів з лав ЗСУ, доставка зброї до України.

Президент США Джо Байден підписав закон про ленд-ліз для України. Що це нам дасть?

З іншого боку, підписання акту про ленд-ліз означає, що Україну вже не кинуть напризволяще. США та партнери обрали сторону та зроблять все необхідне для перемоги України. Ні, воювати на наших теренах вони не будуть (скоріш за все), але усю необхідну допомогу ми отримаємо. Україна зараз – найважливіша для США стратегічна точка на мапі, тому Україна буде отримувати все, що необхідно для перемоги, бо наша поразка буде поразкою всього цивілізованого світу.

Щодо Росії, то, здається, на Заході зрозуміли свої помилки, і зараз мова йде про остаточне роззброєння РФ. Країну вженуть у «кам’яний вік», а потім обміняють ядерну зброю на чергові «ножкі Байдена». І це добре.

Дякуємо, США! Дякуємо, пане Байден.