Високоточні багатофункціональні британські ракети Brimstone, про які ще наприкінці квітня говорив прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон, нарешті дісталися до України. Відео з використанням ракет виклав у Мережу користувач Twitter GlobalGeoNews.

Спочатку автор назвав це рідкісними кадрами застосування Brimstone українськими військами по російським цілям, але згодом виправився, сказавши, що це більше схоже на тренування.

Даремно ми гадали, яку платформу британці використають для Brimstone, не сумісних з обладнанням ЗСУ. Пригадували спільний проєкт MBDA UK та PGZ на шасі БМП-1, шасі САУ K9 Thunder та БМП Ajax, чи зовсім фантастичну роботизовану платформу на шасі THeMIS від естонської компанії Milrem Robotics. Реальність виявилась набагато прозаїчнішою. Високоточні ракети, здатні вразити танк, ЗРК, командний пункт і таке інше на відстані до 60 км (Brimstone II) випускаються з чогось, більш за все схожого на маленький вантажний фургон, з тих, якими розвозять солодку воду чи хліб по супермаркетах.

Високоточні ракети Brimstone вже в Україні. У якості платформи – звичайний міні-фургон

І це дійсно круто. Усього за місяць компанія MBDA UK знайшла дешеве та просте рішення і навіть реалізувала його у металі. Що ж, схоже комусь невдовзі буде погано. І це добре.

Високоточні ракети Brimstone вже в Україні. У якості платформи – звичайний міні-фургон

Технічні характеристики ракет Brimstone
Вага – 50 кг
Довжина – 1,8 м
Діаметр – 180 мм
Бойова частина – 6,3 кг тандемна кумулятивна
Двигун – твердопаливний
Дальність – 12-20 км (Brimstone I), 40-60 км (Brimstone II)
Швидкість – 450 м/с (1,3 Маха)
Наведення – 94-ГГц активний радар самонаведення, інерційний автопілот, лазерне наведення
Вартість – £105 000 за одиницю