Про таку можливість сповіщає «24 Канал» з посиланням на власні джерела у розвідці. Мова йде про допоміжне судно тилового забезпечення проєкту 23120 – «Всеволод Бобров» чи «Ельбрус».

Начебто, корабель йшов у напрямку острова Зміїний, коли на його борту з невідомої причини спалахнула пожежа. Українські військові наразі не підтверджують влучання по судну з будь-якої зброї. За інформацією джерел «24 Канал», вночі на 12 травня тривала операція з порятунку екіпажу, а потім обгорілий корабель намагався дійти до Севастополя, що йому вдалося. Як надовго корабель виведено з ладу, наразі невідомо.

Якщо невідоме судно проєкту 23120 все ж таки «Всеволод Бобров» – то це один з найновітніших кораблів російського флоту, який введено в експлуатацію лише у серпні 2021 р. Це багатофункціональне судно, призначене для перевезення вантажів, буксирування, проведення гідрографічних досліджень та надання допомоги кораблям, що потрапили в халепу.

Росія, можливо, втратила ще один корабель біля острова Зміїний

На судні встановлено два електрогідравлічні крани вантажопідйомністю 50 тонн, буксирні лебідки з тяговим зусиллям 120 та 25 тонн, є вантажна палуба площею понад 700 кв. м та водолазний комплекс із барокамерою. Тож можливо, що «Всеволод Бобров», якщо це був дійсно він, прямував до місця затоплення крейсера «Москва» на допомогу рятувальному буксиру «Профессор Николай Муру».

Взагалі, якщо пошкодження судна проєкту 23120 підтвердиться, це буде вже шостий корабель, який підбито чи знищено біля острова Зміїний за травень – 4 швидкісних патрульних катера проєкту 03160 «Раптор», десантний катер проєкту 11770 «Серна» і ось тепер судно тилового забезпечення проєкту 23120. Таким темпом в росіян у Чорному морі скоро не залишиться флоту.

Так тримати, ЗСУ!