Командування Чорноморського флоту Росії відправило ще один рятувальний корабель на місце гибелі ракетного крейсера «Москва». Цього разу рятувальний буксир «Профессор Николай Муру» проєкту 22870. На борту судна є шведський підводний робот SAAB Seaeye Falcon. Про це пише Defense Express.

Раніше росіяни відправляли до місця гибелі «Москви», яка лежить на дні на глибині 50-56 метрів у 75 км на південний захід від мису Тарханкут, раритетне допоміжне судно-рятувальник підводних човнів «Коммуна». Цей корабель був спущений на воду ще… у 1913 р., тобто зараз йому 109 років. Цей дійсно унікальний і старий катамаран довжиною майже 100 м був у 2016 р. обладнаний рятувальним глибоководним апаратом АС-28 проєкту 1855 «Приз». Схоже цей підводний човен, який начебто може занурюватися на глибину до 1000 м та має власну автономність 120 годин, не впорався. Тому до затонулої «Москви» доправили шведський робот.

Крейсер «Москва» все ще на дні. Росіяни намагаються щось з цим зробити

Підводний робот Falcon від компанії SAAB Seaeye, підрозділу Saab AB – це зв’язаний з надводним судном оптоволоконним кабелем дрон з маніпуляторами, який може занурюватися на глибину 300 м (є версія й на 1000 м). Falcon може оснащуватися сонаром, камерами різних діапазонів, маніпуляторами, різаками, вимірювальною апаратурою і т.ін.

Крім того, «Профессор Николай Муру» має комплекс для роботи водолазів на глибині до 100 метрів, може здійснювати збір нафтопродуктів та знімати інші кораблі з мілини.

Як вважають експерти Defense Express, така активність росіян біля могили «Москви» свідчить про те, що деякі з протикорабельних ракет П-1000 «Вулкан», що були на борту крейсера, все ж таки мали ядерний заряд.