У переліку нової поставки зброї до України, яку оголосив щойно президент США Джо Байден, є одна дуже цікава позиція – тактичні дрони Phoenix Ghost. ЗСУ отримає 121 такий БПЛА, але що це таке, не знають навіть провідні військові експерти.

Річ у тому, що ці БПЛА були розроблені ВПС США саме у відповідь на вимоги ситуації на російсько-українському фронті. Розроблені надзвичайно швидко. Виробником дронів є компанія AEVEX Aerospace, але на її сайті ви не знайдете нічого про Phoenix Ghost та взагалі про бойові дрони. AEVEX займається розвідкою з повітря, геоданими, картографію та таке інше. Представники AEVEX відмовились коментувати інформацію Пентагона.

Але речник Пентагона Джон Кірбі впевнено заявив, що Phoenix Ghost – це саме бойові дрони, схожі по функціональності на дрони-камікадзе Switchblades від AeroVironment, і зможуть знищувати як живу силу, так і танки росіян. Відомо, що для того, щоб опанувати використання дронів Phoenix Ghost, необхідне лише мінімальне тренування.

Наразі ніякої інформації про характеристики дронів Phoenix Ghost, час ,який пішов на їх розробку та виготовлення, і навіть про те, звідки з’явилося їх ім’я (Ghost of the Kyiv?), немає.

Перше військове обладнання з нової партії почне надходити до України вже цими вихідними. Чи входять до неї нові дрони, поки що невідомо.