Поштові марки «Русскій воєнний корабль, іді …!», введені в обіг менше ніж тиждень тому, користуються ажіотажним попитом в Україні та закордоном, особливо після знищення зображеного на марці ракетного крейсера «Москва».

В Україні черги за марками сягають сотень людей і прямо зараз в Києві на Головпоштамті їх вже нема в продажу. Наступне надходження очікується лише в понеділок 18 квітня, але це не точно.

Ситуація за кордоном ще драматичніша: на eBay вартість марок, точніше, малих аркушів з 6 марок сягає вже $1000. У той час як у Києві за них треба заплатити 23 або 48 грн відповідно за штуку, тобто малий аркуш з 6 марок F вартує 138 грн, а з 6 марок W – 288 грн. І якщо за ціною $1000 марки ще не купували, то, скажімо, за $228,28 малі аркуші розходяться як гарячі пиріжки. Наприклад, один з продавців продав вже 844 аркуші за таку ціну, тобто на суму більше ніж $240 000!

Конверти першого дня, особливо з підписами генерального директора Укрпошти Ігоря Смілянського та автора легендарної фрази, захисника Зміїного морського піхотинця Романа Грибова, коштують ще дорожче – $1975, $1825 та $1700 і аукціони по цих лотах ще не завершені.

Багато хто з українців звертається до Укрпошти з проханням видати додатковий тираж марок, щоб усі бажаючі могли придбати їх на пам’ять, як артефакт епохи. Але це неможливо. Якщо Укрпошта зробить це, то підірве колекційну вартість марки й порушить безліч правил існування філателістичного ринку, що може призвести до дуже суворих санкцій. Навряд чи керівництво Укрпошти на таке піде. До того ж, сама Укрпошта заробляє на продажу марок небагато. Вона зобов’язана реалізовувати їх за номіналом і не має права спекулювати марками на вторинному ринку.

Тож все, що ми можемо вам порадити – шукайте марки «Русскій воєнний корабль, іді …!» на своїх поштових відділеннях та поспішайте.