У мережі з’явилася інформація про надходження в Україну додаткових турецьких БПЛА Bayraktar TB2, а також використання на фронті ще одного типу БПЛА від компанії Baykar – Bayraktar Mini. Що це таке і навіщо потрібні такі БПЛА?

Почнемо з того, що насправді Bayraktar Mini – не молодший, а старший брат Bayraktar TB2. Насправді ці БПЛА стали першими дронами компанії Baykar Makina. Розробка Bayraktar Mini стартувала на початку 2000-х, перший політ відбувся у жовтні 2005 р., а на озброєння турецької армії дрон став у 2007 р.

Bayraktar Mini – молодший брат Bayraktar TB2

Далі. Bayraktar Mini – не ударний, а розвідувальний дрон малого класу, який запускається з рук і слугує очима для підрозділів рівня роти чи батальйону. Тобто на Mini нема зброї, це лише розвідник, коректувальник та спостерігач. З іншого боку, ті ж самі Bayraktar TB2 теж у першу чергу використовуються для спостереження та корегування вогню артилерії.

Основні «фішки» Bayraktar Mini – запуск з рук, автоматична навігація по точках, безпечний цифровий зв’язок, повернення додому та автоматичне приземлення з парашутом у разі втрати зв’язку, розумна система управління акумулятором, оцінка координат цілі з точністю до 10 метрів, автоматична антенна система стеження.

Bayraktar Mini – молодший брат Bayraktar TB2

Остання версія БПЛА Bayraktar MINI D була представлена лише у березні 2021 р., має у 2 рази більшу дальність зв’язку та в 3 рази більшу максимальну висоту в порівнянні з попередниками. Крім того, ця версія має оновлену камеру високої роздільної здатності з 10-кратним оптичним та 32-кратним цифровим зумом.

Компанія Baykar виготовила понад 500 екземплярів Bayraktar Mini. Скільки з них доправлено в Україну, наразі невідомо.

Bayraktar Mini – молодший брат Bayraktar TB2

Технічні характеристики Bayraktar Mini B
Довжина – 1,2 м
Розмах крил – 1,9 метра (2,5 метра опція)
Вага – 4,5 кг
Джерело живлення – Електричне/Акумулятор
Зліт – запуск з рук
Посадка – на живіт / з парашутом
Робоча дальність – 15 км (30 км для версії D)
Витривалість – > 60 хвилин (120 хвилин для версії D)
Оперативна висота – 1000 м
Максимальна висота – 3600 м
Крейсерська швидкість – 55 км/год
Корисне навантаження – ПЗС-камера (двохосьовий рух), теплова камера (двохосьовий рух)
Структура – композит
Обслуга – 2 людини

P.S. Щодо Bayraktar TB2, то за неперевіреною інформацією на озброєнні українського війська після додаткових поставок у березні було 34 БПЛА цього типу. Підтверджено знищення лише 3 БПЛА. Тобто 31 Bayraktar TB2 ще в строю та допомагає нищити рашистів.