Українські ударні БПЛА Bayraktar TB2 стали справжніми героями російсько-української війни. Їх малюють на картинах та стікерах для Telegram, про них вигадують меми, на їх честь називають малюків, їм навіть присвячують пісні. А перегляд результатів праці «Байрактарів» по колонах російської техніки – улюблений серіал багатьох українців останні 35 днів. Але якщо серйозно: наскільки Bayraktar TB2 ефективний? Наскільки бравурні цифри сотень знищених танків та БТР, які часом оголошує Олексій Арестович, відповідають дійсності? Розібратися у цьому спробували журналісти Defense Express.

Журналісти використовують результати сайту Oryx, автори якого ретельно рахують втрати ЗС Росії в озброєнні (знищена та захоплена ЗСУ техніка) на основі даних відкритих фото та відео. Ймовірно, реальні втрати дещо вищі, але точні цифри ми побачимо хіба що після перемоги.

Скільки ворожої техніки знищили українські БПЛА Bayraktar TB2 з початку війни

 

Згідно з даними Oryx на 24 березня 2022 р. Збройні Сили Росії, задіяні у війні проти України, загалом втратили 1895 одиниць техніки, з яких було знищено 895 одиниць. З цієї цифри на долю Bayraktar TB2 припадає усього 57 одиниць, тобто 3% від втраченого ЗС Росії озброєння та техніки, або 7% знищеної техніки. Це 2 потяги з паливно-мастильними матеріалами (напевне найкраща атака Bayraktar TB2); 7 152-мм гаубиць “Мста-Б” (ще 2 пошкоджено); 2 Ка-52 (разом з артилерією) та 7 гелікоптерів нерозпізнаного типу (разом з артилерією); 10 ЗРК різних типів (чверть усіх ЗРК, що були знищені); 18 армійських вантажівок різних марок (ще 2 пошкоджено), 220-мм БМ-27 “Ураган”, 1 МТ-ЛБ із ЗУ-23 та 3 машини нерозпізнаного типу, станція зв’язку нерозпізнаного типу, КамАЗ-5350 з екскаватором.

Тобто, на перший погляд, славнозвісні «Байрактари» – це зовсім не зброя перемоги, а лише один з багатьох засобів знищення ворога, до того ж не найефективніший. Насправді це не так.

Скільки ворожої техніки знищили українські БПЛА Bayraktar TB2 з початку війни

Почнемо з того, що ударних дронів у ЗСУ небагато. На початку війни Україна мала лише два комплекси Bayraktar TB2 з п’яти, що повинна була отримати по контракту. Тобто це лише 12 дронів та 4 станції керування. Ймовірно, але не точно, з початку війни були додаткові поставки: декілька турецьких літаків прибуло в Україну, вони могли привезти і нові комплекси. Але у будь-якому разі це небагато, тому «Байрактари» берегли, застосовуючи з ударною метою лише для самооборони від ЗРК (дивись знищені ЗРК супротивника), або вирішення особливо важливих завдань, наприклад, розгрому авіабази у Чорнобаївці.

Скільки ворожої техніки знищили українські БПЛА Bayraktar TB2 з початку війни

Наприклад, 15 березня 2022 р. Bayraktar TB2 використовували під час ударів по Чернобаївці. Тоді українські артилеристи прицільним вогнем знищили та пошкодили близько півсотні вертольотів. Але сам БПЛА перебував на відстані аж 48 км від цілі. При цьому його оптична станція дозволила навести арту з цієї відстані, розрізнити ворожу техніку та визначити її координати.

Тобто дрони застосовувалися у першу чергу для розвідки. І вони показали себе у цій ролі більш ніж ефективними – багато успіхів ЗСУ досягнуті завдяки діям Bayraktar TB2 як повітряних розвідників та коригувальників вогню артилерії.

Цікаво, що МО Росії заявляло, що з початку війни знищило 18 дронів Bayraktar TB2, тобто три комплекси – більш ніж увесь наявний парк цих дронів. Але з фотопідтвердженнями якось не склалось: є усього одне фото розбитого безпілотника. І то без будь-якої прив’язки до місцевості та часу. З іншого боку, це вже не перший раз. Росіяни завжди применшують власні втрати та перебільшують втрати противника. Наприклад, під час Зимової війни СРСР заявляла про те, що начебто знищила 200 000 фінляндських вояків. Це трохи більше, ніж було в армії Фінляндії загалом.

Скільки ворожої техніки знищили українські БПЛА Bayraktar TB2 з початку війни

Попри порівняно невеликий рахунок у «фрагах», «Байрактари» довели свою корисність як у справі розвідки та підтримки, так і в ударному використанні. Та ж операція по знищенню потягів з паливом дуже затримала наступ росіян на Київ. Крім того, не варто применшувати моральні перемоги Bayraktar TB2. Ворог боїться наших дронів, українські військові та прості громадяни поважають їх внесок у перемогу. Тобто Україні потрібні додаткові БПЛА цього класу. Як у межах старого контракту, так і зверху нього. Тоді ЗСУ зможуть застосовувати дрони масово й на ударних ролях, як ЗС Азербайджану під час війни 2020 р. у Карабаху.

У будь-якому разі, дякуємо нашим військовим, операторам дронів, компанії Baykar Makina та військовому і політичному керівництву України, яке у 2018 році підписало контракт на постачання Bayraktar TB2 – той самий контракт, який у той час багато хто з «експертів» критикував.

Перемога буде за нами! Слава Україні!