Генеральний штаб ЗСУ щодня публікує зведені дані по втратах супротивника з початку війни. Звісно ж, це приблизні дані, перевірити які ми зможемо лише після перемоги. Крім того, з цілком зрозумілих міркувань Генштаб не оприлюднює дані втрат ЗСУ. Але все ж таки є можливість приблизно оцінити співвідношення втрат техніки захисників України та російських загарбників.

Наприклад, сайт Oryx, який займається так званою розвідкою на основі відкритих джерел (англ. Open source intelligence, OSINT) з самого початку війни рахує втрати обох сторін, причому враховує лише ту техніку, для якої є фотофіксація знищення, пошкодження або захоплення. Відповідний файл журналісти сайту створили ще 24 лютого 2022 р. і постійно доповнюють його, майже декілька разів на годину. Автори попереджають, що вони не встигають обробляти усі фото з мережі – так швидко ЗСУ нищить рашистів – тому це не найточніші, а лише приблизні дані, але вони дозволяють прикинути співвідношення втрат і помітити цікаві тенденції.

Росія Україна
Танки 412 92
Бойова машина піхоти 763 169
Бронемашини 94 48
Вантажівки та інші машини 709 205
Інженерні машини 78 9
Важкі міномети 11
Артилерія 49 25
Самохідні артустановки 77 19
Системи залпового вогню 45 12
Артустановки ППО 14 3
ЗРК 43 36
Радари та станції зв’язку 19 16
Системи РЕБ 6
Літаки 19 12
Гелікоптери 38 2
БПЛА 21 13
Кораблі 3 14
Потяги 2
Усього 2403 675

Наприклад те, що у ЗСУ стало більше танків, ніж було на початку війни, завдяки захопленій трофейній техніці, яка перевищує кількість втрачених нами бойових машин. Ще одна цікава річ – кількість підтверджених знищень БПЛА Bayraktar TB2. МО Росії заявляло, що знищило усі українські «Байрактари», але підтвердження є лише для 3 збитих БПЛА.

Найбільше цифри, що надає Oryx, не співпадають в категорії літаки та гелікоптери. За поданнями Генштабу ЗСУ, мова йде про 143 знищених російських літаки та 134 гелікоптери, а в Oryx ці цифри набагато менші – лише 19 літаків та 38 гелікоптерів. Можливо, річ у тому, що знищені літаки часом падають далеко від розрахунків ЗРК, наприклад, у лісах, тому підтвердити цей «фраг» на землі досить складно.

Співвідношення втрат військової техніки Росії та України з початку війни

Єдина графа, у якій втрати України вище, ніж Росії – це кораблі. Але тут треба розуміти, що знищено усього два кораблі ВМС України – фрегат «Гетьман Сагайдачний», який було затоплено в доках, та патрульний катер класу Island «Слов’янськ». Інші втрати – це захоплені малі патрульні катери. У той час ВМС Росії втратили щонайменше 2 великих десантних кораблі. Крім того, наші військові пошкодили фрегат «Адмірал Ессен» та корвет «Василь Биков». Тобто тут ми теж ведемо.

Співвідношення втрат військової техніки Росії та України з початку війни

Загалом, як видно з таблиці, співвідношення втрат техніки Росії та України – приблизно 5 до 1, що трохи перевищує звичайні втрати нападника в оборонній війні. Наші воїни роблять все можливе та неможливе, щоб захистити право України на існування.

На жаль, це співвідношення скоріш за все справедливо і до людських втрат. Тому не забуваємо, яку ціну платять наші солдати. Шануйте ЗСУ, перераховуйте гроші на армію і ТрО. Допомагайте хто чим може. Разом ми переможемо орду!

Слава Україні!