Навіть ми на Межі вже втомилися висвітлювати конфлікт між відомим рок-виконавцем (та деякими його послідовниками) і потоковим сервісом Spotify.  Але якщо ви з якоїсь причини не в курсі, коротко нагадаємо, що минулого тижня рок-ветеран Ніл Янг зажадав, щоб його пісні було видалено з сервісу, оскільки тільки так музикант може висловити протест проти брехливої ​​інформації про вакцину проти COVID-19, що розповсюджується подкастером Джо Роганом.

Керівництво сервісу, судячи з усього, підрахувало фінансовий прибуток від обох “виконавців” і стало на бік Рогана та його подкаста, погодившись на вимогу Ніла Янга про видалення пісень. Після цього до Янга приєдналися як відомі музиканти, так і не дуже, а також автори та ведучі інших подкастів.

Відчувши, що запахло смаженим, керівництво сервісу терміново опублікувало нові правила для творців контенту, які регулюють їх висловлювання щодо вакцинації. Крім того, подкасти зі згадкою COVID-19 тепер позначатимуться особливою міткою і виноситимуться у спеціальний розділ, в якому також буде опублікована інформація про вакцинацію, заснована на доказовій медицині та науковому підході.

Spotify Market Value

 

Але, здається, реакція потокового сервісу суттєво запізнилася. За наявними даними, минулого тижня Spotify втратила $4 млрд ринкової вартості. Станом на п’ятницю, 28 січня, акції компанії впали приблизно на 12% у порівнянні з рівнем закриття минулого тижня, а загалом протягом останнього місяця сервіс втратив майже третину ринкової вартості.

Хештеги #DeleteSpotify і #CancelSpotify також набрали популярність у соціальних мережах, а багато сайтів запропонували користувачам покрокові інструкції щодо видалення програми зі своїх пристроїв. Зі свого боку ми не плануємо публікувати подібні інструкції, але вважаємо, що науковий підхід та доказова медицина — єдині вірні критерії, якими мають керуватися публічні люди та лідери думок на зразок Джо Рогана.