Ми вже двічі висвітлювали ситуацію, що склалася навколо потокового сервісу Spotify після того, як його керівництво вилучило каталог пісень рок-ветерана Ніла Янга. Музикант обурився з приводу дезінформації відносно вакцин проти COVID-19, що розповсюджується подкастером Джо Роганом.

Потрібно розуміти, що Ніл Янг належить до покоління музикантів, котрі починали кар’єру тоді, коли рок був музикою протесту. Кінець 60-х і початок 70-х років минулого століття були часом потрясінь у суспільному та політичному житті західних країн, а музика була на вістрі суспільно значущих змін.

До цього покоління належить і чудова співачка Джоні Мітчелл, чий альбом “Blue” 1971 року займає почесне 3 місце в списку Rolling Stone Top 50 Albums of All Time. 1971 був роком, що змінив музику назавжди, і той факт, що альбом канадської співачки, випущений саме в той час, ще досі займає провідні рядки світових ТОП-списків, багато говорить про її вплив на наступні покоління музикантів.

Співачка не залишилася осторонь протестів і цього разу. Після Ніла Янга вона також прийняла рішення видалити свої альбоми зі Spotify, протестуючи проти поширення дезінформації щодо вакцинування.

Я вирішила видалити всю свою музику зі Spotify. Безвідповідальні люди поширюють брехню, яка вартує людям життя. Я солідарна з Нілом Янгом та світовою науковою та медичною спільнотою у цьому питанні.

Роган, який розпочав свою кар’єру як стендап-комік, вже давно викликає суперечки своїми поглядами на пандемію, урядові мандати та вакцини COVID-19. У своєму шоу Роган поставив під сумнів необхідність цих вакцин та заявив, що замість них використовував івермектин, препарат проти паразитів, який не має доведеної дії проти COVID-19.