Про це повідомило посольство США в Україні з посиланням на речника президента США Джен Псакі.

«Визначаючи додаткове обладнання, яке зберігається в запасах Міністерства оборони, яке може бути доставлене [в Україну] за програмою Excess Defense Articles, серед інших механізмів, ми нещодавно повідомили Конгрес про наш намір поставити вертольоти Мі-17», – сказала Псакі.

Мі-17 – це експортна версія гелікоптера Мі-8МТ, який своєю чергою є покращеною модифікацією радянського багатоцільового Мі-8. Версія Мі-8МТ оснащена турбовальними двигунами ТВ3-117, які виготовляє ПАТ «Мотор Січ». США закуповували Мі-17 для передачі силовим структурам Республіки Афганістан. Наразі після виведення військ США з Афганістану в серпні 2021 року та приходу до влади талібів ці гелікоптери виявилися зайвими.

Мі-8 / Мі-17 – один з наймасовіших вертольотів в історії авіації (з 1965 р. вироблено близько 12 000 одиниць). Гелікоптер може використовуватися як транспортний, транспортно-штурмовий та медичний. Наразі мова йде про передачу п’яти Мі-17 з надлишків Міністерства оборони США. Поки що мова йде про п’ять транспортних гелікоптерів Мі-17В5 та один Мі-8МТВ.

Нагадаємо, США та Велика Британія вже передали Україні ПТРК FGM-148 Javelin, гранатомети MBT LAW / NLAW та гранатомети M141 Bunker Defeat Munition / SMAW-D. Крім того, союзники посилили повітряну розвідку над Україною.