Ще один діснеївський серіал зі всесвіту “Зоряних війн” напряму не пов’язаний сюжетом ні з іншими шоу про далеку-далеку галактику, ні з повнометражними фільмами. Тут діють абсолютно нові персонажі, і автори рішуче (на свій страх і ризик) не експлуатують старих. До того ж за жанром “Аколіт” / The Acolyte є не стільки пригодницьким фантастичним екшном (не космооперою і не космовестерном), скільки темним (не чорним, не нуаром, але темним) детективом і навіть політичним трилером з алюзіями на темноро-мантичне допельгангерство. Саме слово “аколіт” невипадково римується з криптонітом, адже аколіт для джедая – та сама смертельна зброя й ахіллесова п’ята, що і криптоніт для Супермена.

Назва “Аколіт” / The Acolyte
Жанр фантастика, пригоди, трилер, детектив
Режисери Леслі Гедланд, Коґонада, Алекс Гарсіа Лопес, Ганель Калпеппер
У ролях Амандла Стенберг, Джоді Тернер-Сміт, Лі Чон Че, Дафні Кін, Керрі-Енн Мосс, Маргарита Левієва, Менні Хасінто, Чарлі Барнетт та інші
Сервіс Disney+
Епізодів 8

Події розгортаються задовго до встановлення тиранічної Імперії, наприкінці Розквіту Республіки, приблизно за сто років до першого епізоду “Прихована загроза”, де з’явився малий обдарований Енакін Скайвокер, який зрештою обрав темний бік і перетворився на Дарта Вейдера. Ситхів ще немає, тобто принаймні не видно на горизонті. Орден джедаїв ще не перетворився на лічених монахів-вигнанців, що перебувають поза законом. Джедаї процвітають, як і сама Республіка. Вони є еліта і майже боги.

"Аколіт" / The Acolyte
Кадр з серіалу “Аколіт” / The Acolyte

Носять ошатні білі наряди з розкішними золотаво-жовтими елементами, живуть у палаці, викладають джедайську майстерність маленьким так само ошатно вдягненим учням. Здається, панує ідилія. Та чим ідеальнішою здається ілюзія, тим очевиднішим виглядає скоре втручання темної сили.

Кадр з серіалу "Аколіт" / The Acolyte
Кадр з серіалу “Аколіт” / The Acolyte

Власне, втручання стається вже у пролозі. І оскільки крім детективу маємо драму про помсту, на арені постає юна месниця, котра зухвало вривається в бар і викликає поважну майстриню-джедайку на бій…

Кадр з серіалу "Аколіт" / The Acolyte
Кадр з серіалу “Аколіт” / The Acolyte

Авторка “Аколіту” Леслі Гедланд говорить про період Розквіту Республіки як про аналог епохи Відродження чи Просвітництва. Хоча влучніше, мабуть, порівняти цей квітучий стан далекої-далекої галактики з Античністю, коли панували боги та богині, коли мистецтво і думка були вільними, коли герої хоч і мали ахіллесову п’яту, та билися і перемагали будь-яких монстрів. І коли процвітання зрештою замінилося темною варварською церковною диктатурою Середньовіччя (Імперією). Втім, якщо проводити аналогію з Ренесансом (а Ренесанс – це перш за все італійська культура), тоді прихід Імперії можна назвати римою до встановлення фашизму.

Кадр з серіалу "Аколіт" / The Acolyte
Кадр з серіалу “Аколіт” / The Acolyte

Цікаво, що головна героїня у виконанні Амандли Стенберг (Рута з “Голодних ігор”, яка суттєво підросла і стала молодою жінкою) розділена на двох сестер-близнючок, одна з яких вірить у силу та світло джедаїв (хоча багато років тому, будучи талановитою падаванкою, кинула навчання і залишила орден), а інша навпаки, за щось нещадно мститься майстрам-джедаям і приймає наставництво ситха. Тобто так само як протагоніст і темний допельгангер з літератури чорного романтизму (ті ж доктор Джекіл і містер Гайд) є двома сторонами однієї медалі, тобто двома сторонами одного “я”. Як джедаї та ситхи, світлий і темний бік Сили є двома сторонами одного балансу всесвіту; близнюками, що пов’язані одвічно і нерозривно.

Кадр з серіалу "Аколіт" / The Acolyte
Кадр з серіалу “Аколіт” / The Acolyte

Детективний елемент здатен прикрасити, вірніше ускладнити та зробити цікавішим будь-який жанр (формат, стиль, навіть бренд). Навіть канонічні “Зоряні війни”. А детектив полягає у тому, що вчитель Сол і його падавани, зокрема блудна падаванка-близнючка розшукують темну сестру, котра дорогою помсти вбиває одного майстра за іншим, і невідомо з яких причин, і невідомо під менторством якого-такого віртуозного воїна. До того ж авторка Леслі Гедланд пообіцяла розкрити таїну того, як саме головний ситх Палпатін потрапив у Галактичний Сенат і ніхто не помітив жодної каверзи. Тож “Аколіт” справді дихає свіжим і інтригуючим подихом. А якщо він на додачу розбурхає і переверне дещо нудний та аморфний бекграунд джедайського ордену, то… фанати закиплять, і це однозначно успіх.