Насправді я давно вже збирався познайомитися з коміксами Алехандро Ходоровського про Метабаронів. Але читати російською бажання не було, англомовне видання треба було замовляти десь на Amazon, тож це бажання так і залишалося бажанням. Аж раптом виявилось, що Vovkulaka збирається видавати знаменитий комікс українською. Це був знак. І ось перша частина коміксу, «Каста Метабаронів. Том 1», у мене в руках. Познайомимось.

Назва Metabarons Othon & Honorata / «Каста Метабаронів. Том 1»
Жанр наукова фантастика, комікс
Автори Алехандро Ходоровський, Хуан Хіменез
Переклад Ганна Кирієнко
Видавництво Vovkulaka
Рік видання 2022
Сторінок 124
Формат 240 × 320 мм
Палітурка тверда
Мова українська
Сайт vovkulaka.net

«Каста Метабаронів» – це палке освідчення у кохані жанру космоопер і окремо «Дюні» Френка Герберта. Це те, що Алехандро Ходоровський хотів, але так і не зміг показати світу у власній екранізації «Дюни», яка так і не побачила великого екрану. Це пристрасне бажання повернутися у часи власної молодості, коли всесвіт здавався таким простим, а зорі такими близькими. Коли казки про зоряних лицарів та битви зорельотів замінили підліткам казки про пряничні будиночки та принцес у високих баштах… Хоча, от саме принцеси в баштах залишилися, але переїхали на іншу планету в далекій галактиці.

Комікс «Каста Метабаронів. Том 1» / Metabarons Othon & Honorata

Алехандро Ходоровський – чилійсько-французький режисер, сценарист, актор та письменник єврейського походження. До речі, його батьки переїхали до Чилі з Катеринослава (зараз Дніпро) та Єлисаветграда (Кропивницький). Начебто в першу чергу Ходоровський прославився своїми авангардними фільмами, але широкому загалу він більш відомий як автор культових коміксів The Incal, The Metabarons та The Technopriests. Хоча один фільм Ходоровського дійсно став культовим, при цьому навіть не будучи знятим. Мова, звісно ж, про «Дюну» Ходоровського.

Фільм, який Ходоровський збирався зняти за славнозвісним романом Френка Герберта у середині 1970-х, мав би стати шедевром. Але… ні грошей, ні технологій, які могли б перенести на екрани ідеї режисера, не вистачило. Стрічка, в якій мали знатися Ален Делон (!), Орсон Веллс (!!), Сальвадор Далі (!!!) та Мік Джаггер (!!!!), з музикою від Pink Floyd та Magma і дизайном від Ганса Рудольфа Ґігера (так, це він, творець ксеноморфа з всесвіту «Чужих»), так і не пішла далі підготовчих робіт, які з’їли майже третину бюджету.

Зате та, так і не знята «Дюна», надихнула багатьох режисерів та авторів, наприклад, Девіда Лінча, який у 1984 р. все ж таки зняв власну «Дюну» з Кайлом Маклакленом, Стінгом та Шон Янг. А ще після невдачі «Дюни» Ходоровського залишився величезний артбук з ілюстраціями Гігера, Мебіуса та Кріса Фосса, розкадровкою деяких сцен, рядками діалогів тощо. Так, це той самий артбук, який рік тому невдачливі криптоентузіасти придбали на аукціоні за €2,6 млн, тобто в 100 разів дорожче початкової ціни.

Крім того, у 2013 р. вийшов півторагодинний документальний фільм «ʺДюнаʺ Ходоровського» / Jodorowsky’s Dune, який зібрав масу нагород.

До чого такий довгий вступ? До того, що «Каста Метабаронів», як і інші комікси Ходоровського, що входять до так званого Jodoverse, а це більшість доробку автора з 1981 по 2018 рр. – це переосмислення того досвіду, який Ходоровський набув під час роботи над «Дюною». Це переосмислення «Дюни» і усього жанру космічних опер від чилійського режисера-коміксиста.

Тут є все, що було у космооперах 1950-70-х років, але трохи переосмислено людиною, яка живе наприкінці XX – на початку XXI сторіччя. Тут є могутні воїни, які перемагають армади космічних кораблів одним хитромудрим маневром, які наодинці можуть вийти назустріч сотням супротивників і перемогти їх. Тут є жриці-блудниці, імператори-гермафродити, роботи, які оповідають один одному історії з життя господарів. Розмір та форма космічних кораблів тут компенсує розмір статевого члена, а багато сцен наповнено прихованим або досить відвертим еротизмом. З точки зору сучасного читача «Каста Метабаронів» навіть трохи сексиська.

А ще в «Касті Метабаронів» дуже вражаючий, насичений, деталізований та багатоплановий малюнок Хуана Хіменеза, якому чудово вдається передати масштаб космічних битв та розмір циклопічних споруд, а ще художник вміло передає на малюнку напругу та енергію героїв та їх рухів.

Перший том українського перекладу «Касти Метабаронів» від Vovkulaka містить альбоми оригінального коміксу – «Отон прапрадід» та «Онората прапрабабця». Усього ж в La Caste des Méta-Barons (1992–2003), який виходив спочатку, звісно ж, французькою – вісім альбомів. Тож Vovkulaka планує чотиритомник. І це якщо вони не зберуться видавати приквели та спінофи серії.

І ось тут ціна у 750 грн за том, яку пропонує видавництво, починає здаватися трохи завеликою. Особливо на фоні ціни на «Колонію» Макса Кідрука. Так, це зовсім інше видання, інший папір, інший формат, але… 3 000 грн за повний чотиритомник «Касти Метабаронів» – це багато.

Якщо ж ціна вас не засмучує, все ж таки це не €2,6 млн, і якщо ви любите класичну фантастику та космічні опери, то «Каста Метабаронів» Алехандро Ходоровського та Хуана Хіменеза – це саме те, що вам треба.