Минулого року на аукціоні Christie’s був виставлений на продаж артбук до науково-фантастичного роману “Дюна” американського письменника Френка Герберта, який було створено режисером Алехандро Ходоровським, що сподівався екранізувати історію у 70-х роках.

Ентузіасти криптовалют купили артбук “Дюна” Ходоровського за 2,6 млн євро, в 100 разів дорожче початкової ціни

Цього так і не сталося, але рідкісний артбук з ілюстраціями від легендарних художників Гігера, Жана Жеро (Мебіуса) та Кріса Фосса, а також розкадровкою з внеском від Pink Floyd до Сальвадора Далі, став бажаним лотом для поціновувачів та колекціонерів. Артбук існує не в єдиному екземплярі, на час його підготовки для кіновиробництва було зроблено 20 копій, тому екземпляр на Christie’s стартував з 25 тис. євро.

Ентузіасти криптовалют купили артбук “Дюна” Ходоровського за 2,6 млн євро, в 100 разів дорожче початкової ціни

Група ентузіастів криптовалюти Spice DAO, які, як можна зрозуміти, також є фанатами “Дюни”, вирішила зібрати гроші на покупку артбука Ходоровського. DAO – Decentralized Autonomous Organization – можна описати як краудфандингову платформу на основі технології блокчейну. Минулого року фанати криптовалют таким же чином об’єдналися в групу PleasrDAO та купили єдину копію альбому “Once Upon a Time in Shaolin” групи Wu-Tang Clan за $4 млн. Тому, на перший погляд, бажання Spice DAO було цілком зрозумілим, група заявляла, що вони хочуть “звільнити артбук”.

15 січня у твіттері Spice DAO з’явилося повідомлення про те, що вони виграли аукціон за 2,66 млн євро, тобто в 100 разів більше початкової ціни (всього три роки назад ще один примірник “Дюни” Ходоровського продали на аукціоні за $42 500), та планують:

  1. Оприлюднити книгу (у межах, дозволених законом);
  2. Створити оригінальний анімаційний обмежений серіал, натхненний книгою, і продати його потоковому сервісу;
  3. Підтримати похідні проєкти від спільноти.

Тобто Spice DAO вирішили, що вони купили право власності на всі матеріали артбуку разом покупкою самої книги, ще й виклали за це просто космічні, як для такого лота гроші. Хоча звісно, що примірник артбука не наділяє покупця авторськими правами, і вони не зможуть зняти анімаційний серіал та ще й продати його на стрімінг.

Ентузіасти криптовалют купили артбук "Дюна" Ходоровського за 2,6 млн євро, в 100 разів дорожче початкової ціни

Мало того, навіть плани оприлюднити артбук не мають сенсу, бо він вже опублікований для широкої громадськості. Однією з останніх ідей, запропонованих у спільноті Spice DAO, було спалити придбаний артбук, попередньо оцифрувавши його у NFT. Схоже навіть зараз, вони не хочуть визнавати, що “Дюна” Ходоровського існує не в єдиному варіанті.