Хвиля масових звільнень в технологічних компаніях, схоже, вплине на розробку цілих продуктових напрямків. Принаймні з нової інформації про звільнення в Microsoft стає зрозуміло, що компанія скоротила цілі команди, які розробляли рішення для віртуально, змішаної реальності та гарнітури HoloLens.

Минулого тижня Microsoft оголосила, що приєдналася до Amazon, Google та інших компаній у звільненні тисяч співробітників. Скорочення торкнеться 5% глобальної робочої сили Microsoft, яка з 2020 року швидко зростала, щоб скористатися можливостями, які з’явилися під час пандемії та переходу працівників на віддалений формат роботи. Проте повернення людей в офіси, інфляція та повномасштабний напад росії на Україну змусили Microsoft переглянути свою стратегію розвитку.

Одним із напрямків, який зазнає скорочення стане віртуальна та доповнена реальність. У 2017 році Microsoft придбала стартап AltSpaceVR, який працював над проєктом віртуального робочого простору. Тепер стало відомо, що вся його команда була звільнена. В результаті AltSpaceVR буде закритий назавжди в березні, що фактично значно скоротить роботу Microsoft в області «метавсесвіту». Ймовірним наступником AltSpaceVR може стати Microsoft Mesh, але поки що невідомо, наскільки цей напрямок взагалі буде актуальним для компанії.

На додаток до смерті AltSpaceVR, Microsoft також звільнила всю команду розробників популярного фреймворку MRTK – Mixed Reality Took Kit. Він є крос-платформним фреймворком для просторових якорів у віртуальній реальності. MRTK був створений для інтеграції з Unity VR і працює з гарнітурами Meta з акцентом на HoloLens.

Сам проєкт HoloLens поступово згортався в останні роки після відходу його головного архітектора Алекса Кіпмана. Microsoft уклала контракт на розробку HoloLens з американськими військовими, який нещодавно був скорочений Конгресом США через повідомлення про проблеми з гарнітурою.

Звільнення всієї команди розробників MRTK, яка мала випустити нову версію лише наступного місяця, свідчить про те, що Microsoft, можливо, більше не вірить у віртуальну реальність. Багато хто вважає, що «метавсесвіт» представляє наступну велику можливість у взаємодії людини та комп’ютера, але навіть Facebook, який перейменував всю свою компанію на Meta, вірячи в цю технологію, також скорочує масштаби в цій сфері — звільнивши 11 000 співробітників ще в листопаді.