Знайомимось з популярним кросовером Suzuki Vitara на прикладі його найбільш свіжої Hybrid-версії. Що ж вона з собою принесла, окрім додавання модного слова в назві моделі? Та й загалом: що таке Suzuki Vitara, які бувають версії автомобіля, скільки вони коштують. Отже…

Дизайн: молодіжний, підтягнутий, оновлений

Ось я скажу словосполучення «Suzuki Vitara» й хто що згадаєте? Хтось згадав рамний позашляховик з двигуном V6 та знижувальним рядом? Забудьте: від 2015 року автомобіль Suzuki Vitara – це компактний кросовер з несучим кузовом та невеличкими моторами.

Здається, вже як далеко був 2015 рік. Але кросовер Suzuki Vitara не припиняв свій розвиток. Після дебюту основної моделі Suzuki Vitara вийшла її S-версія з потужним турбодвигуном та червоними акцентами. Далі у 2019-му на український ринок вийшла оновлена модель: змінилась решітка радіатора та передній бампер, ліхтарі отримали інше наповнення, з’явилась нова передня панель та прилади, додано багато сучасних систем безпеки. Нарешті, останні новинки – це поява гібридної версії Suzuki Vitara Hybrid, що зовні вирізняється оригінальними фарами з синьою горизонтальною смужкою та логотипом на кришці багажнику.

Кросовер Suzuki Vitara еволюціонував, починаючи з 2015 року – отримував нові версії, проходив планові оновлення. Проте він завжди був компактний: довжина 4,175 метра, ширина 1,775 метра, висота 1,61 метра, колісна база 2,5 метри. Найбільш свіжим втіленням автомобіля є версія Suzuki Vitara Hybrid, яку можна впізнати по фарах та логотипу.

Цікаво, що з проведенням оновлення у 2019-му, салон автомобіля майже не змінився за формою – але змінився за матеріалами: відтепер передня панель стала м’якою та приємною на дотик. Також з’явились нові прилади з гарними шкалами спідометра/тахометра та кольоровим дисплеєм між ними. Водночас незмінними залишились традиційний блок «клімату» з фізичними органами керування, мультимедійна система та круглі отвори над нею.

Загалом все це створює приємне враження від салону Suzuki Vitara. Не дуже просторого, щоправда. Так, попереду місця ще вистачає, хоча й сидіння доволі невеликі – інколи хочеться збільшити довжину подушки. Позаду вже запас місця «впритул» для ніг та по ширині, ще й спинка заднього дивану доволі вертикальна. Але є непоганий запас простору над головою. А ще є непоганий багажник: об’єм 375 літрів, дворівнева підлога, бокові ніші.

Передня панель виконана з м’якого матеріалу – це плюс; але вона межує з жорсткими картками дверей, що прогинаються – це мінус. Прилади та мультимедійна система з приємною графікою й доволі класичного дизайну. Та й загалом: всередині безліч традиційних фізичних перемикачів, селекторів, органів керування. Внутрішній простір на межі «достатнього», є гарний запас лише по висоті; а ще є непоганий багажник.

Техніка: гібрид, турбо, повний привод

Героєм статті став автомобіль Suzuki Vitara Hybrid, тому з гібридної складової й почнемо. У цьому випадку система називається SHVS (Smart Hybrid Vehicle by Suzuki): вона складається з інтегрованого стартер-генератора ISG та літій-іонного акумулятора з робочою напругою 48 вольтів. Фактично маємо «м’який гібрид», що може накопичувати надлишки енергію під час гальмувань та допомагати двигуну під час прискорень у перші секунди початку руху.

До речі, про двигун. Як основа гібридної системи використаний бензиновий 1,4-літровий 4-циліндровий двигун BoosterJet K14D, що поєднав турбіну та безпосереднє упорскування пального. Загальні результати гібридної силової установки складають 129 к.с. та 235 Нм крутного моменту. Цікаво, що спочатку в лінійці BoosterJet з’явився двигун K14С й він видає навіть більшу потужність (140 к.с.) без всіляких гібридних додатків, але поступається за рівнем крутного моменту (220 Нм) – ось таке цікаве спостереження про вплив гібрида SHVS.

Нарешті, кілька слів про конструкцію автомобіля Suzuki Vitara загалом. Кросовер має несучий кузов та передбачає поперечне встановлення 4-циліндрових двигунів, доступна 5-ступенева «механіка» або 6-ступеневий «автомат». Передня підвіска виконана за схемою МакФерсон, задня підвіска виконана на основі поперечної торсіонної балки. Тобто, тут немає чогось революційного чи незвичного. Хіба що окрім вибору типу приводу – передній або повний – що доволі незвично для цього класу, де автомобілі (навіть кросовери) зазвичай обходяться лише переднім приводом.

Гібрид побудований на основі 1,4-літрового бензинового двигуна та потужного (10 кВт) стартер-генератора. Останній накопичує (гальмування) або отримує (прискорення) енергію з невеличкого літій-іонного акумулятора. Автомобіль не пропонує будь-яких перемикачів, кнопок, селекторів для керування роботою гібрида: тут не можна вибрати лише рух на електроприводі або змусити систему попередньо заряджати акумулятор. Хоча можна спостерігати за роботою гібридної системи на дисплеї в комбінації панелі приладів.

За кермом: жвавий характер та швидке порозуміння

Скільки разів не зустрічався з автомобілем Suzuki Vitara у будь-яких його варіаціях, а загальне враження завжди схоже – приємний жвавий характер та швидке порозуміння. Ось і тестовий кросовер Suzuki Vitara Hybrid не виняток. Все починається стартом з місця та прискоренням, які не так дивують своєю потужністю, як логічністю та лінійністю керування. Тут немає пауз двигуна при натисканні педалі акселератора, але тут є приємне постійне прискорення. Щоправда, аналогічні твердження стосуються будь-якого варіанту Suzuki Vitara з цим чудовим 1,4-літровим турбодвигуном – що звичайного, що гібридного.

То можливо гібрид дозволяє заощадити пальне? Тим більше для автомобіля Suzuki Vitara Hybrid заявлений рівень екологічності «Євро-6» та споживання палива по місту 6,2-6,5 л на 100 км (для версії з повним приводом). Відверто кажучи, вийти на 6,5 літрів мені не вдалось, але рухатись з рівнем споживання палива 7-7,5 л на «сотню» по місту цілком реально. Цікаві спостереження з досвіду: ось цей самий кросовер Suzuki Vitara Hybrid взимку брав на 0,5-1 л палива більше – це про вплив зимових шин (не слабо так, сам здивований). І ще цікаві спостереження: порівнюючи Suzuki Vitara Hybrid з версією Suzuki Vitara S, де вперше з’явився цей 1,4-літровий турбодвигун, автомобіль став більш ощадливий – приблизно на один літр. А ось на рівень споживання палива на трасі мало що впливає: на швидкостях в діапазоні 90-100-120 км/год. споживання буде 5-6 літрів – це звичний рівень для автомобілів такого класу.

Що стосується керування та комфорту підвіски, то все також плюс-мінус однаково для різних версій Suzuki Vitara – й версія Hybrid тут не виключення. Нормальні реакції на поворот доволі легкого керма, інколи в крутому повороті є бажання «поїхати носом» на зовнішній радіус, майже завжди є бажання до помітних кренів високого кузова. Середня жорсткість (або м’якість – обирайте самі, адже тут «щось середнє») підвіски: наче й не штурхає на нерівностях, але й не закачує неначе та пір’їна. Загалом характер Suzuki Vitara Hybrid не провокує до різких маневрів, проте у щоденних подорожах їхати легко та приємно. Багато в чому – завдяки порозумінню з автомобілем, що виникає майже одразу.

Турбодвигун з гібридом та 6-ступеневий «автомат» чудово розуміють один одного. Наприклад, ви майже не будете помічати перемикань – якщо, звісно, одразу потрапите в позицію «D»: прямолінійний хід важеля інколи завершується положенням «М» (ручний вибір передач). Ось що можна вибирати вручну – то це режими руху: вони впливають на перемикання «автомату» (наприклад, в «спорт»-режимі він буде частіше використовувати нижчі передачі та не поспішати перемикатись нагору) та на роботу повного приводу ALL GRIP (зазвичай, затискається муфта приводу задніх коліс). До речі, завдяки версіям з повним приводом та кліренсу 185 мм, кросовер Suzuki Vitara цілком може з’їхати з асфальту. І ще одне «до речі»: прискорення 0-100 км/ч за моїми власними замірами вкладається у 9,6-9,9 секунди при заявлених 10,2 секунди. Аналогічний «паспортний» показник для Suzuki Vitara Hybrid з переднім приводом заявлений на рівні 9,5 секунд Й щоб завершити з цифрами: заявлена максимальна швидкість – 190 км/год. (для версій з переднім/повним приводом).

Вартість: скільки коштує Suzuki Vitara у різних комплектаціях

Ось вище постійно розповідав про Suzuki Vitara Hybrid, але ж гама моделі містить й безліч інших версій: два двигуни, передній або повний привод, різні комплектації.

Старт дає Suzuki Vitara GL: атмосферний двигун 1,6 л (117 к.с.), передній привод, «механіка» або «автомат», система ESP, кондиціонер, мультимедійна система з кольоровим дисплеєм, камера заднього огляду, підігрів передніх сидінь, та ін. Вартість такого автомобіля Suzuki Vitara GL складає 724-781 тис грн в залежності від типу трансмісії (МТ/АТ) або $19-21 тис.

На наступному рівні розташована версія Suzuki Vitara GL+ з аналогічним 1,6-літровим двигуном та тільки «автоматом», проте можна вибрати передній або повний привод. Крім того, тут маємо покращену комплектацію: додано «клімат», легкосплавні 16-дюймові колісні диски, хром-деталі ззовні та в салоні, круїз-контроль, тоновані вікна, ін. Вартість автомобіля Suzuki Vitara GL+ складає 872-933 тис. грн в залежності від типу приводу (передній/повний) або $23-25 тис.

Нарешті, максимальним варіантом виступає Suzuki Vitara Hybrid 1.4 SHVS, що пропонується у двох варіантах – комплектація GL+ та передній привод або комплектація GLX та повний привод. Цікаво, що у випадку гібрида, комплектація GL+ додатково розширена: адаптивний «круїз», безключовий доступ, моніторинг «сліпих зон» дзеркал, контроль рядності руху, система автоматичного гальмування, світлодіодні фари FULL-LED, легкосплавні 17-дюймові колісні диски. А комплектація GLX ще додає: панорамний скляний дах-люк, передній та задні датчики паркування, комбіноване оздоблення салону (штучна шкіра та замша) тощо. Вартість автомобіля Suzuki Vitara Hybrid GL+ з переднім приводом складає 989 тис. грн або $26 тис., вартість Suzuki Vitara Hybrid GLX з повним приводом – 1,156 млн грн або $30 тис.

Ось кросовер Suzuki Vitara GL+ з 1,6-літровим мотором, «автоматом», переднім приводом. Загалом дизайн не відрізняється, проте встановлені звичайні фари, диски 16-дюймові, в салоні тканина на сидіннях. Якщо автомобіль має передній привод, то відсутній перемикач за важелем коробки – відповідно, там є невеличка ніша для дрібних речей.

Хто виступає конкурентами автомобіля Suzuki Vitara? Якщо казати про версії з повним приводом, то конкурентів небагато: серед найбільш відомих автомобілів можна згадати Suzuki S-Cross та Renault Duster. Проте це варіанти «про практичність», коли автомобіль Suzuki Vitara – це варіант «про яскравість». Треба яскравий цікавий автомобіль з сучасними технологіями? Тоді можна згадати Peugeot 2008 або Volkswagen T-Roc: обидва пропонують лише передній привод та більші за розміром. Натомість кросовер Suzuki Vitara нехай і менший, але може за аналогічні гроші запропонувати або кращу комплектацію, або повний привод, або все разом.

Підсумки тест-драйву Suzuki Vitara Hybrid

Ось як цікаво виходить – в українській лінійці Suzuki саме модель Vitara відповідає за молодіжний стиль та виступає «вітриною» сучасних технологій компанії. Наприклад, новинка Suzuki S-Cross (якось розповім) номінально більш сучасна й за статусом не нижча, однак вона не може запропонувати оснащення та технології, які присутній в моделі Suzuki Vitara. Серед іншого – мова стосується й появи гібрида.

І нехай, відверто кажучи, гібридна система SHVS не є революційною, але вона своє діло зробить. Хтось з покупців зацікавиться хоч невеличким, проте все ж покращенням паливної економічності. Інші просто оберуть автомобіль за гарний напис «Hybrid» на кришці багажника – як підтвердження свого «еко»-стилю життя. Але зрештою дилери Suzuki отримають додаткову увагу до моделі Suzuki Vitara – що, звісно, вкотре допоможе підтримати її гарні продажі.

Автомобіль надано – АВТО Інтернешнл