Седан DS 9 приходить з власним баченням в бізнес-клас, де всі ролі давно розписані, а правила вже визначені. Чи гарантує така сміливість увагу до автомобіля? Так! Чи гарантує яскравий образ зацікавленість публіки? Звісно! Але чи гарантує все це гарні продажі? Ой…

Дизайн: не такий, як всі

Фразою «не такий, як всі» можна описати весь дизайн автомобіля DS 9 – що ззовні, що всередині. Ось наче маємо традиційний седан, проте одночасно маємо мінімум звичних форм.

Всі опуклі частини кузова підкреслені гострими кутами та лініями плюс безліч хромованих декоративних деталей. Широка та масивна решітка радіатора всередині має отвори з чорним глянцевим оздобленням, але зовнішній контур (знову ж…) хромований. Колісні диски з численними хвилеподібними спицями, деякі з них тоновані у стилі «темна мідь». Передні фари привертають увагу потрійними модулями, а ліхтарі на кришці багажника – ромбовидним оздобленням. Нарешті, стійки даху прикрашені жовтими вогниками: це не вказівники поворотів, а лише (знову ж…) декор. Однак, окрім декору, це ще й натяк на автомобіль DS 1955 року, з яким взагалі намагаються пов’язати всю історію бренду DS Automobiles.

У вигляді DS 9 маємо чималий седан D-E-класу: довжина – 4,93 метра, ширина – 1,86 метра, висота – 1,46 метра, колісна база – майже 2,9 метра. Дизайнери намагались всі ці метри сповнити вигадкою та помітними відмінностями: загальні форми та хромований декор, матеріали оздоблення та цікаві дрібниці.

Аналогічно відбувається і в салоні автомобіля. Ось передня панель, центральна консоль, кермо та сидіння – все це є, все присутнє на свої звичних місцях. Й водночас все таке незвичне. Сидіння мають оформлення «ремінець годинника», що вже стало фірмовим для різноманітних DS-моделей. По центру передньої панелі прилаштовано великий сенсорний дисплей з чудовою якістю та гарною глянцевою рамкою. Над ним – дефлектори вентиляції з ромбовидною кнопкою запуску двигуна та годинник BRM R180, що підіймається з прокручуванням. А на центральні консолі розмістились металізовані клавіші склопідіймачів: теж одна з характерних деталей DS.

Ось чого не було раніше в автомобілях DS, то це настільки максимальної уваги до задніх пасажирів. Велика довжина кузова та колісна база гарантують запас простору для ніг, та й над головою «повітря» вистачає. Щоправда, силует кузова та форма дверцят змушують нахилятись під час посадки назад. Проте коли опинились позаду – то у розпорядженні пасажів є блок керування «кліматом» (щоправда, це не окрема зона, а саме блок керування загальним «кліматом»), підігрів та вентиляція сидінь, передбачений навіть масаж. Чудово!

Автомобілі DS – це завжди цікавий дизайн салону та преміумматеріали оздоблення. Й седан DS 9 не виключення: вигадки по декоративних деталях вистачило б й на два автомобілі такого класу, використаної шкіри – теж. Статус бізнес-класу зобов’язує звернути увагу не тільки на передню частину салону, але й на задню: непоганий запас простору та максимум опцій для зручності пасажирів. А для їх валіз передбачено 510-літровий багажник.

Техніка: сучасні системи, проте до України доїхало не все…

Якщо казати загалом, то автомобіль DS 9 має в основі платформу ЕМР2. Наприклад, з нещодавнього можна згадати кросовер Opel Grandland на аналогічній платформі. Проте не поспішайте порівнювати ці автомобілі напряму – адже седан DS 9 має задню незалежну підвіску, під капотом ховається 1,6-літровий бензиновий турбодвигун у парі з «автоматом» ЕАТ8, а як опції для DS 9 можна замовити систему нічного бачення. Вже стало цікавіше!

Проте, нажаль, але найцікавіші версії з точки зору техніки, до України не приїхали. Йдеться про PHEV-гібриди, яких для моделі DS 9 пропонується два – зі звичним переднім приводом або навіть з повним приводом та сумарною потужністю 360 к.с.

Седан DS 9 – це платформа ЕМР2, несучий кузов та повністю незалежні підвіски коліс, бензиновий турбодвигун PureTech (1,6 літра; 215 к.с. при 5500 об/хв; 300 Нм при 2000 об/хв) та 8-ступеневий «автомат». На європейському ринку існують гібридні версії DS 9 E-TENSE: аналогічний бензиновий двигун плюс електромотор (передній привод) або навіть два електромотори (повний привод), заряду акумулятора має вистачати на пробіг до 50 км в електричному режимі. Нажаль, але це не про нас: в Україні лише 215-сильна версія. І як їде?

За кермом: для водія чи для пасажира?

Загалом – підходить для двох випадків. Але з нюансами. Наприклад, навіть попри 19-дюймові колеса та низькопрофільну гуму, автомобіль не демонструє екстремальної жорсткості. Певні окремі ями з гострими краями або великі виступи ще проходять в салон, але серії дрібних чи середніх нерівностей, що проїздиш на швидкості, добре маскуються підвіскою. Ще й все це відбувається тихо – ні звуку, ні натяку, лише помірне та приємне похитування. Водночас з кернуванням все теж «приємно»: седан DS 9 чітко слідує за поворотом керма, в напруженому повороті має невеликий знос (традиційно для переднього приводу), зате не має великих кренів. Тобто: загалом все, що стосується підвіски-шасі-керма виходить досить непогано.

Та й прискорення наче в нормі: автомобіль DS 9 чесно виконує обіцяні паспортом «8,7 секунди до сотні», інколи навіть на 0,1-0,2 секунди випереджуючи графік. Але є неприємні питання до того, як саме він це робить. Річ у тім, що малооб’ємний турбодвигун полюбляє середні та високі оберти. Тому кожне прискорення навіть в середньому темпі відбувається на 2,5-3-4 тисячах обертів, а максимальне прискорення вимагає «танцювати» вже близько п’яти тисяч. Відповідно, кожне активне прискорення змушує «автомат» перемикатись на передачу-дві вниз; дякувати, він хоча б робить це швидко та непомітно. Виходить, що турбодвигун провокує седан DS 9 їхати більш різко та динамічно; він наче й не проти, але це й не зовсім підходить йому за статусом. Водночас щоб їхати повільно-розмірено-благородно, тут дещо не вистачає плавності та тяги «на низах». Ось не полишає думка, що під капот DS 9 проситься або турбодизель, або більший об’єм, або гібрид – у якого електромотор може додати крутного моменту знизу.

Двигун чесно відпрацьовує не на 1,6 літра об’єму, а на 215 к.с. потужності: заявлені паспортом 8,7 секунди до «сотні» та 246 км/год максимальної швидкості загалом реальні. Однак питання у тому, як саме це робить двигун: від формату великого седана хочеться отримати більше плавності та тяги в межах однієї передачі та «підхвати» за рахунок крутного моменту на низьких обертах. Й запропоновані режими руху не надто змінюють загальне сприйняття автомобіля. Хіба що у «спорті» кермо стає більш важким, а «автомат» тримає передачі нижче й двигун завжди працює у зоні середніх обертів: хочеться їхати більш активно. Виходить, седан DS 9 за своїм характером – це все ж автомобіль для водія? До речі, ще кілька слів та цифр: по місту обіцяно споживання палива на рівні 10,2 л на 100 км, по трасі – заявлено 5,8 л на 100 км шляху. Мої спостереження це підтвердили: в середньому 10-11 л по місту та 5,5 л на трасі за швидкості 90-100 км/год.

Вартість автомобіля DS 9 та потенційні конкуренти

Автомобіль DS 9 для ринку України запропонований не лише з одним двигуном, але й в одні комплектації Opera. Проте цінників – два: стандартна вартість DS 9 1.6 PureTech 215 АКПП-8 Opera складає від 1,75 млн грн, проте є спеціальна ціна від 1,6 млн грн або $42,5 тис.

Комплектація Opera містить «все-все-все» та навіть більше: системи ABS та ESP, фронтальні та бокові подушки безпеки, надувні шторки безпеки, асистент контролю «сліпих зон» дзеркал, моніторинг втоми водія, адаптивний круїз-контроль, асистент утримання в смузі руху, розпізнавання дорожніх знаків, адаптивне дальнє світло, двозонний «клімат», безключовий доступ, камери 360 і датчики паркування попереду та позаду, сенсорний 12-дюймовий дисплей, передні сидіння з підігрівом та вентиляцією і масажем, бездротову зарядку для смартфона, оздоблення салону DS Inspiration RAVOLI (чорна зерниста шкіра), легкосплавні 19-дюймові колісні диски, фари DS ACTIVE LED VISION, цифрову панель приладів з 12,3-дюймлвим дисплеєм, ін. Як опція пропонується наступне: система нічного бачення DS NIGHT VISION, аудіо FOCAL ELECTRA, оздоблення салону Opera зі шкірою Nappa, задні сидіння з підігрівом та вентиляцією, а також функціями масажу спини, ін.

Адаптивне світло, шкіряне оздоблення салону, великий центральний сенсорний дисплей, підігрів та вентиляція передніх сидінь, цифрова панель приладів, камери огляду 360 – все це вже включено у комплектацію автомобіля. Задні сидіння з підігрівом та вентиляцією, функція масажу спини з трьома режимами (кнопки на підлокітники), темно-червона преміумшкіра, система нічного бачення – це опції.

Й кілька слів про конкурентів. Потрібен великий седан D/E-класу з потужним двигуном та натяком на драйверські амбіції? Наприклад, існує Mazda6: добре відома модель та добре відома репутація, програє в переліку оснащення, однак виграє у ціновій вигоді. Але, напевно, потенційним покупцям DS 9 потрібно щось більш спокусливе, індивідуальне, сучасне. Наприклад, як Peugeot 508: знову більш вигідний за ціною (хоча різниця невелика), плюс з турбодизелем замість бензинового двигуна. Але місця позаду менше – це автомобіль саме для власника-водія попереду, але ніяк не для боса-пасажира позаду. Ось хто однаково підходить і для власника попереду, і для боса-пасажира, хто пропонує оригінальний дизайн та розкішний салон, хто чудово відомий на ринку – то це седан Lexus ES. Але він значно дорожчий.

Підсумки тест-драйву DS 9

Цікаво: DS 9 ставить питання не тільки про сам автомобіль, але й про оригінальність вибору автомобіля. Адже з одного боку – ми маємо традиційний бізнес-седан: доволі великий, зручний для власника-водія, може використовуватись для боса-пасажира, максимальна комплектація, преміальне оздоблення салону, сучасні системи та технології. Водночас з іншого боку – ми маємо варіант «як відрізнитись» на фоні вже добре відомих та звичних конкурентів. І ось це питання є ключовим та навіть більш важливим для DS 9 та його потенційних покупців.

Адже є категорії покупців, яки будуть обирати «німецьку трійку» або відомих японських чи британських конкурентів – це їх справедливий вибір та власні вподобання. Проте є категорії покупців, яким цих альтернатив замало. Ось саме для тих, хто хоче радикально відрізнятись та має сміливість для цього – седан DS 9 стане гарним вибором. Дякувати, автомобільний ринок України дає можливість обирати будь-який вподобаний варіант.

Автомобіль надано – DS Automobiles