З перших днів вторгнення росії супутниковий зв’язок Starlink, оперативно розблокований над територією України рішенням Ілона Маска, допомагає нашим бійцям на фронті та цивільним в районах, де традиційні засоби зв’язку з інтернетом пошкоджено. Втім, є місця, де Starlink був актуальним і до війни, бо там просто погане покриття 4G. 

Будинок автора під Києвом стоїть саме в такому місці без мобільного покриття, тож коли під час знаменитого бою під Скибином в березні був пошкоджений оптоволоконний кабель місцевого інтернет-провайдера, доступ до мережі на ділянці було втрачено взагалі. Звісно, після втечі русні з Київщини кабель досить оперативно полагодили, але ще до цього провайдер зміг екстрено відновити хоч якийсь інтернет саме підключенням через Starlink. Було повільно, як на dial-up з 1990-х, адже один термінал працював на величезну кількість споживачів, але краще, ніж зовсім нічого. Це остаточно показало, що є сенс придбати Starlink для власних потреб. І тепер можна розказати, що з цього вийшло.

Що треба знати про Starlink до замовлення?

Автори “Межі” вже постаралися підготувати два матеріали, що сукупно дадуть відповіді на основні питання про технологію, продукт та його експлуатацію Starlink, тут можна прочитати про сам супутниковий інтернет SpaceX в Україні, а тут огляд комплекту.

Автор рекомендує прочитати їх до того, як продовжувати цей текст далі.

Де придбати Starlink?

Відповідь дуже проста — на Starlink.com. Ніяких проблем з тим, щоб абсолютно офіційно замовити термінал в Україну не існує з 9 червня 2022 року

Втім, процес займає декілька місяців, тож кому треба “на вчора” – можуть ризикнути пошукати приватні об’яви про продаж Starlink в наявності на платформах оголошень. Тут не можна давати жодних рекомендацій, окрім класичного «caveat emptor» або народного українського варіанту того ж вислову – «бачили очі, що купували». Адже купуючи систему офіційно у самих SpaceX, можна очікувати на гарантований результат, а от різні “схеми” можуть мати непередбачувані наслідки…

Скільки коштує термінал?

На момент замовлення автором – $385 з доставкою в Україну. Важливо, що при сплаті гривневою карткою Monobank дотримується офіційний курс обміну банком, а не завищений “комерційний”, тож фактично вийшло дещо менш як 15000 грн у вересні 2022 року. З цієї суми $99 треба внести одразу у вигляді завдатку, а залишок — коли підійде черга на отримання термінала (далі буде детальніше).

Яка абонплата в місяць?

З серпня абонплату для України було знижено до $60. Аналогічно придбанню термінала, по офіційному курсу Monobank виходить 2277 грн на жовтень 2022 року. Функція Portability, яка дозволяє користуватися терміналом всюди, а не тільки по зареєстрованій адресі, активується у нас безплатно.

Важливо: SpaceX починає тарифікацію з 15 дня після того, як термінал було відвантажено компанією по доставці. Тож буває, що замовник ще навіть не побачив пристрій, а абонплата вже пішла…

Як замовити термінал зі Starlink.com?

Достатньо мати банківську картку та знати адресу доставки. В цілому, покупка не відрізняється від взаємодії з будь-яким американським інтернет-магазином: зареєструвався, оплатив, отримав. Сайт англомовний, втім для кого це проблема — онлайн-перекладачі вже давно працюють достатньо якісно, щоб все вдалося.

Але в деталях є особливості.

Спочатку можна лише “придбати місце в черзі”. За $99 завдатку (який можна повернути, якщо передумали) Starlink бронює для покупця термінал, але черга на його отримання формується в живому порядку, тож чим більше місцевий попит порівняно з квотою для регіону — тим довше чекати.

В цей момент необхідно вказати адресу, за якою планується встановити термінал. На жаль, карта та форма на сайті працюють специфічно — вони не дозволяють обрати довільну точку або прописати адресу, а тільки там, де система сама ідентифікує адресу. У випадку автора прийшлося вказати квартиру у Києві, і туди ж оформляти доставку. Детальніше — описано нижче.

Схоже, що середній час очікування для України складає 1 місяць. Коли черга підходить, Starlink повідомляє по email, що у покупця є тиждень на те, щоб оплатити решту ціни термінала. Якщо цього не зробити, то завдаток повернуть, але місце в черзі буде втрачено і потрібно буде замовляти заново. Листи за цей тиждень приходять декілька разів, тож пропустити буде важко.

Відповідно, там же на сайті треба сплатити залишок ($286 на момент покупки автором) і чекати даних по доставці. SpaceX бере 2 тижні на опрацювання замовлення, після чого вантаж має перейти у статус “Shipped”. 

Важливо: термінали не взаємозамінні! Скоріш за все, для масових поставок на потреби ЗСУ використовується якийсь інший механізм, але вроздріб цивільним замовникам відправляють кожному саме той екземпляр, який прив’язано по серійному номеру до відповідного акаунту користувача! 

Як проходить доставка в Україну?

За наявності номера ТТН на сайті, подальший рух можна начебто відстежити через DHL. Але на практиці вийшло, що єдиний статус — це “goods issued”, після якого мають йти ще декілька кроків аж до доставки по адресу. Український DHL Express на звернення автора роз’яснив, що вони не мають нічого спільного з цим замовленням, бо номер ТТН відповідає не “експрес-доставці”, а “поштовим послугам” DHL. 

Три тижні неприємного очікування завершилися телефонним дзвінком з українського номера від представника “компанії, що є партнером Starlink по доставці в Україну”. Термінал вже прийшов в країну і далі, на щастя, процедура виявилася простішою, ніж описано на сайті — пакунок просто відправили “Новою поштою” з оплатою коштом відправника.

Як швидко термінал доставлять?

Узагальнюючи відомий досвід, можна казати, що типовий процес зараз займає 2,5 місяця: 

– 1 місяць очікування черги, 

– 2 тижні опрацювання замовлення,

– 1 місяць доставки в Україну.

У випадку автора, точна хронологія така:

– 26 липня було замовлення розміщено, 

– 26 серпня підійшла черга, 

– 1 вересня термінал проплачено, 

– 15 вересня DHL відвантажив посилку,

– 7 жовтня вийшов на зв’язок місцевий український партнер по доставці,

– 14 жовтня термінал прийшов “Новою поштою”, був встановлений і почав працювати.

В мене виникли проблеми з замовленням, як поспілкуватися з техпідтримкою Starlink?

Ніяк. Весь сервіс Starlink (тобто сайт, додаток, сам пристрій) дуже ретельно побудовано для “самообслуговування” щодо замовлення, оплати, доставки, налаштування та експлуатації. Все начебто інтуїтивно зрозуміло, а для відповідей на питання є чималий розділ FAQ. На крайній випадок, пошуком у Google можна знайти досвід інших користувачів. Але жодних прямих контактів для зв’язку з людською техпідтримкою станом на вересень 2022 року немає!

Що таке service address та portability?

Ці два терміни важливі для розуміння, як буде працювати система в Україні, особливо за межами міст.

Річ у тому, що згідно з інструкцією на сайті, Starlink має працювати тільки по вказаному в профілі користувача “service address”, тобто “адресі надання послуги”. Як описано вище, її потрібно задати під час замовлення і вибір в Україні обмежений місцями, де система ідентифікує поштову адресу. У випадку автора, будь-яка адреса в Києві знаходилася без проблем, але навіть центральні точки в селах навкруги ділянки фактичного використання — ні. Тому замовляти прийшлося на адресу квартири. Але тут з’являється проблема: згідно з інструкцією, Starlink буде працювати тільки за адресою надання послуги. Для того, щоб його перемістити в інше місце, треба змінити service address через профіль користувача на іншу адресу, яку знайде система.

Якщо ж конкретну адресу вказати не можна, як у випадку з ділянкою автора, то єдиний засіб — це ввімкнути на сайті в розділі Account -> Your Starlinks -> Manage окрему послугу Portability, тобто “портативність”. Вона дозволяє користуватися терміналом в будь-якій точці, де є покриття мережі. Це дає можливість взагалі не вводити новий service address кожного разу при переїзді, але навіть якщо система стаціонарно стоїть в одному місці без адреси в системі — прийдеться користуватися Portability.

Обмеження в тому, що Starlink дає пріоритет обслуговування “стаціонарним” користувачам, бо це передбачуване навантаження на систему у кожній ділянці. Тож, в режимі Portability швидкість роботи термінала може бути нижчою, якщо поруч багато стаціонарних клієнтів. А ще за ввімкнення “портативності” Starlink може брати додаткову плату, хоча у випадку України це безплатна опція.

Офіційний алгоритм дій, якщо замовили термінал на певну адресу, але користуватися планується в іншому місці, де адресу не можна вказати в системі, досить неприємний:

  1. Ввімкнути режим Portability в профілі користувача
  2. Встановити отриманий термінал по тій адресі, що вказано, як service address. Не обов’язково саме ту, на яку було замовлено, але обов’язково — ту, що є в системі. Тобто, можна замовити в Києві на Оболонь, потім змінити її на адресу на Печерську і розгорнути термінал там. Але саме по тій адресі, що вказано!
  3. Термінал має увімкнутися, зв’язатися з мережею, отримати певні налаштування (включно з активацією Portability) і після цього вже можна його вимкнути, перевезти на будь-яке місце і там вже користуватися, як задумано.

Так ось, на щастя, представник компанії, що забезпечує доставку в Україну, роз’яснив, що вся ця процедура не обов’язкова! При заздалегідь активованому режимі Portability, термінал можна просто отримати “Новою поштою”, розгорнути на місці користування і працювати. Це і зекономило поїздку в Київ, і врятувало від перспективи розгортати систему з живленням від автомобіля на парковці, щоб увімкнути її першого разу у місті, де будівлі помітно закривають небо…

Як почати користуватися Starlink в Україні?

Відповідно до того, що написано вище, є два реальних варіанти дій після того, як посилка приїде в країну.

А. Якщо система буде використовуватися за вказаною адресою надання послуги (service address), то треба:

  1. Отримати термінал “Новою поштою” в зручний спосіб
  2. Розгорнути систему за вказаною в профілі користувача адресою надання послуги

Б. Якщо система буде використовуватися НЕ за адресою надання послуги, то треба:

  1. Отримати термінал “Новою поштою” в зручний спосіб
  2. Ввімкнути режим Portability в профілі користувача
  3. Розгорнути систему в будь-якому місці, де планується її встановлення

Мінусом буде тільки те, що сусідні термінали без режиму Portability (тобто ті, що працюють поруч, але по вказаному service address, якщо таке можливо) отримають вищий пріоритет в системі й тому будуть працювати швидше.

Що знаходиться в коробці?

Цей матеріал не є детальним технічним оглядом Starlink, бо його вже опубліковано. Але принципово — зараз в Україну постачають термінали 2 покоління (Gen 2) з прямокутною антеною та модемом-роутером без Ethernet-порту. 

Питання та відповіді щодо Starlink для особистого користування в Україні

Анбоксінг, так би мовити…

Тож в коробці буде:

– сама антена, 

– нога для її встановлення на (біля)горизонтальній поверхні,

– 23-метровий (75 футів) кабель між антеною та модемом-роутером, 

– модем-роутер, 

– 1,8-метровий кабель живлення,

– інструкція по збірці в трьох картинках

Чи складно зібрати та налаштувати систему?

Слова про інструкцію в трьох картинках не є художнім перебільшенням. І справді, збірка Starlink займає лічені хвилини:

– поставити антену на ногу, перед цим під’єднати до неї провід відповідним кінцем

– розмістити антену у бажаному місці та надійно закріпити

– розмістити модем-роутер у бажаному місці

– протягти кабель від антени до термінала

– під’єднати кабель живлення до 220 В

– через додаток Starlink для Android чи iOS налаштувати Wi-Fi мережу

– приєднатися до нової Wi-Fi мережі, зачекати близько 10-15 хвилин першого разу і насолоджуватися супутниковим інтернетом

Питання та відповіді щодо Starlink для особистого користування в Україні

Якщо є місце просто на землі, то розгорнути систему можна взагалі без кріплень. Але, звісно, для постійного користування краще знайти щось надійніше.

В теорії все легко (автор зробив все з першого разу за 10 хвилин), але є нюанси щодо “бажаних місць” антени та роутеру.

Де розмістити антену Starlink?

Система має мати прямий контакт між антеною та супутниками. Тому чим більш відкритим буде небо в місці розміщення антени — тим краще. Антена розрахована на роботу в режимі 24/7/365, тож захищена від погодних умов, а для боротьби зі снігом має вбудований обігрівач.

Приклад роботи інструмента Check for Obstructions біля стіни та даху будинку — за результатом сканування, додаток замалював червоним “сліпу зону” і видав попередження, що потрібно знайти краще місце для встановлення антени.

Додаток Starlink має спеціальний інструмент Check for Obstructions, який дає практичну відповідь, куди можна, а куди не можна ставити антену. Їм можна користуватися і до замовлення термінала, щоб оцінити реальну можливість зв’язку. На жаль, в містах, скоріш за все, тільки мешканці верхніх поверхів зможуть отримати досить покриття без встановлення антени на даху.

Питання та відповіді щодо Starlink для особистого користування в Україні

Вкладка Visibility з компасом. Найбільш уважні знайдуть виділене червоним місце, де термінал все ж таки відчуває обмеження доступу до супутників у його локації

Вкладка Visibility після 6 годин роботи в одному місці видає детальну мапу покриття в точці знаходження антени. З вбудованим компасом це має підказати користувачу, де є проблеми з видимістю супутників.

Важливо: антена може рухатися під час роботи, а розміщена майже горизонтально, тому в будь-якому випадку її не можна кріпити близько до стін чи інших конструкцій.

Де розмістити роутер?

Комплектний провід має довжину 23 метри (75 футів) і, скоріш за все, більшості користувачів цього буде достатньо. При необхідності, можна придбати на eBay адаптер та другий провід такої ж довжини, що дасть до 46 метрів між антеною та роутером. Роутер теж захищений від погодних умов, тож більше питання буде у потужності Wi-Fi-роутера. Вона у Starlink не погана, але й не виняткова, так що встановлювати треба так, щоб зручно було користуватися з тих пристроїв, що планується.

Питання та відповіді щодо Starlink для особистого користування в Україні

Замір швидкості вбудованою утилітою у вкладці Advanced: в цьому випадку, Wi-Fi (476 Мб/с) не обмежує інтернет (249 Мб/с).

В мобільному додатку є утиліта тестування швидкості, яка у закладці Advanced показує окремо швидкості Wi-Fi підключення та власне супутникового зв’язку. Іноді, обмежувати може саме Wi-Fi. Частково розв’язати проблему можна, якщо розділити мережі 2,4 ГГц та 5 ГГц. Тоді перша забезпечить більший радіус Wi-Fi з меншою швидкістю, а друга — більшу швидкість у меншому радіусі.

Питання та відповіді щодо Starlink для особистого користування в Україні

Результат роботи інструмента Range 

Крім цього, вкладка Range пропонує користувачу побудувати мапу Wi-Fi мережі, щоб зрозуміти, де зони доброго та поганого приймання. Для покращення покриття існують фірмові додаткові Wi-Fi роутери Starlink для побудови мережі типу “mesh”, але на момент написання статті на офіційному сайті їх немає, тільки на eBay знаходяться вживані прилади.

Більш радикальне рішення — придбати Ethernet-адаптер ($47 з офіційного сайту або пошукати на eBay, щоб не засмучувала непрозора доставка). Він дозволить інтегрувати Starlink в наявну мережу, якою б вона не була. Це особливо актуально в офісах, де вже побудована робоча інфраструктура.

Наскільки швидкий Starlink?

В Броварському районі в автора типово 200-250 Мбіт/с download, 20-30 Мбіт/с upload та пінг 35-45 мс. Наскільки можна судити, це “дещо вище середнього” по Україні, але обіцяти нічого не можна — як пощастить…

Скільки енергії споживає Starlink?

В типових домашніх умовах це питання неактуально, але завжди цікаво тим, хто планує використовувати Starlink з живленням від портативного джерела. А зараз, коли енергомережу Україні атакують російські ракети, розраховувати споживання потрібно і звичайним користувачам. 

В перші місяці роботи Starlink, кожний термінал споживав понад 100 Вт. Але інженери поступово знижують цей показник шляхом програмних оновлень. На осінь 2022 року консенсус в інтернеті сходиться до значення близько 50 Вт.

Тим цікавіше те, що реальне споживання тестового екземпляра, згідно з заміром смартрозеткою RZTK Chic, в суху погоду становить близько 32-33 Вт·год в середньому, а миттєве коливається між 25 та 39 Вт. В сильний дощ споживання підвищується приблизно на 25%. Взимку треба буде ще враховувати роботу підігрівача, що прибирає сніг. Але в нормальних умовах Starlink є дуже привабливим рішенням для живлення від портативних джерел, що може бути дуже актуальне для України у ці місяці у зв’язку з пошкодженням енергетичної інфраструктури через атаки росії.

Чи справді гарантує Starlink доступ до мережі під час блекауту енергомережі?

Звісно, повних гарантій від апокаліпсиса не дасть ніхто. Але поки над Україною працюють супутники SpaceX, щомісячну абонплату сплачено, а термінал має джерело живлення, то користувач Starlink буде мати доступ до інтернету незалежно від стану електропостачання, стільникового зв’язку, провідних мереж… Так що відповідь – “так”!

У зв’язку з нещодавніми новинами, чи може Ілон Маск вимкнути Starlink для України?

В середині жовтня було багато твітів Маска і коментарів інших осіб щодо фінансування українських Starlink. Звісно, ми всі сподіваємося на найкраще рішення, та й сам Маск врешті-решт висловлювався, що SpaceX продовжить підтримку роботи в Україні. Але важливо розуміти, що вся ця дискусія стосується виключно терміналів для військового або державного користування, які постачаються та обслуговуються згідно з якимись спеціальними домовленостями між компаніями та держструктурами в Україні та США. Звичайних комерційних користувачів, що самостійно придбали термінал та сплачують абонплату з власних коштів це не повинно торкатися ніяким чином!

При цьому, компанія SpaceX може вмикати та вимикати підтримку Starlink в будь-якому регіоні, де вже є фактичне покриття супутниками. В нормальних умовах це робиться поступово з бізнесових міркувань, відповідно до насичення неба супутниками, щоб швидкість роботи відповідала очікуванням користувачів — наприклад, тільки нещодавно система запрацювала в Японії та по цей час недоступна у 18 з 50 штатів США. Щодо ж “ненормальних умов”… Зв’язок над Україною вже був теоретично доступний на початку 2022 року, але на практиці доступ дали в перші дні після 24 лютого вже не з бізнесових, а з гуманітарних та політичних міркувань, коли Маск підтримав українців у війні. Зараз є запити ввімкнути Starlink в Ірані для того, щоб допомогти місцевій опозиції координувати протести проти режиму аятол. Водночас влада Китаю, навпаки, зі своїх міркувань звернулася до SpaceX з проханням не вмикати Starlink над їх територією і, скоріш за все, компанія виконає це бажання Комуністичної партії Китаю… 

Тож, відповідь на питання буде такою: звісно, SpaceX, як оператор, має технічні можливості вимкнути доступ до Starlink для українців, але немає ані бізнесових, ані політичних аргументів робити це.

Чи потрібен Starlink саме мені?

Тут кожен має відповісти собі сам. Автор неймовірно задоволений покупкою, але розуміє, що рекомендувати можна не всім. Цей матеріал має дещо допомогти у прийнятті рішення.