Зважаючи на зацікавленість багатьох щодо Starlink і раптової можливості мого доступу до нього, хочу скористатись шансом, аби зробити невеличкий огляд. Мені дістався комплект з прямокутною антеною, яка постачається у дорожчому варіанті. Також, в моєму випадку, є адаптер Ethernet, який додатково можна замовити за $50.

Технічні характеристики та габарити Starlink є можливість подивитись на сайті виробника.

Комплектація Starlink

Після відкриття коробки нас зустрічає папірець з логотипом SpaceX, який займає всю її площу.

Огляд комплекту Starlink

Прибираємо його і бачимо:

Огляд комплекту Starlink

За цією чудернацькою конструкцією, нас чекає наш комплект.

Огляд комплекту Starlink

Перше, що можна побачити, це «чотиринога» підставка. Між нею і самою антеною завбачливо поклали пластикову форму, задля запобігання тертя і виникнення подряпин з обидвох боків.

Огляд комплекту Starlink

Прибираємо підставку і дістаємо саму антену.

Огляд комплекту Starlink

З’єднуються підставка та антена дуже просто. З одного боку фіксатор і не тим боком ти їх не з’єднаєш. Але є нюанс. Спочатку треба під’єднати кабель, а лише потім збирати антену, бо інакше її не приєднати.

Огляд комплекту Starlink

Прибравши антену з коробки, бачимо папірець з малюнком-інструкцією для підключення усіх частин разом.

Огляд комплекту Starlink

За ним видно залишки комплекту, які містять WiFi роутер/модем (надалі просто «модем» для скорочення), кабелі: мережевий і для з’єднання антени з модемом, папірець з усілякими регуляторними даними. На цьому все.

Огляд комплекту Starlink

Найцікавіше, що серед мов присутніх у папірці є російська і немає української, що черговий раз доводить – до повномасштабного вторгнення наш ринок не дуже цікавив SpaceX.

Огляд комплекту Starlink

Як доповнення, Ethernet-адаптер поставляється окремо. Не звертайте увагу на скотч. Це вже я відмітив його таким чином, бо їх декілька і треба якось розрізняти.

Підготовка комплекту для запуску

Після огляду, можна все збирати до ладу. Усі з’єднання мають специфічну форму-ключ задля запобігання некоректного під’єднання.

Огляд комплекту Starlink

Також, додатково є гумові ущільнювачі, що запобігають потраплянню вологи всередину з’єднання.

Огляд комплекту Starlink

За стандартною схемою зібраний комплект складається з: антени > модема > живлення. Тобто збір всього займе декілька хвилин.

Огляд комплекту Starlink

Але зважаючи на додатковий адаптер, який вмикається між антеною і модемом, моя конфігурація трохи відрізняється від стандартної.

Огляд комплекту Starlink

Адаптер має такі самі роз’єми, як на магістральному кабелі та модемі, бо вмикається у розрив, як вище зазначено.

Огляд комплекту Starlink

Після підключення до живлення, його стан можна побачити за допомогою білого світлодіода вмонтованого в нижню частину модема.

Підготовка та пошук супутників

Аби все зібране до купи обладнання дало нам доступ до інтернету, треба все грамотно розташувати та встановити фірмовий додаток. Тому йдемо у Play Market або App Store і встановлюємо програму Starlink.

Огляд комплекту Starlink

З додатком є нюанс. У Play Market він доступний не для кожного Android-смартфона, бо бюджетна робоча модель виявилася одним з них. Навіть перекидання APK-файлу не допомогло (звісно надії було мало, але перевірити було варто). Щось цьому додатку не вистачає і що — невідомо, бо вимогам до версії Android він відповідає. Можливо не вистачає якогось датчика і тому додаток не може функціонувати повністю. Тож, спочатку перевірте чи присутній у вас в наявності в Play Market сам додаток, аби бути готовим заздалегідь. Окрім цього застосунок має лише англійській інтерфейс.

Огляд комплекту Starlink

Після першого вмикання і завантаження модема, запускаємо додаток і нас зустрічає екран, де можна встановити одразу параметри точки доступу WiFi. Але задля цього, попередньо додаток попросить під’єднатися до неї.

Якщо пропустити цей етап, то буде застосовано стандартні налаштування.

Огляд комплекту Starlink

Також є можливість одразу увійти в профіль Starlink, якщо він є, чи створити новий. На саму роботу чи запуск комплекту, обліковий запис не впливає, але дає додаткові опції.

Огляд комплекту Starlink

Можливо це лише в нашому випадку так, бо наскільки я чув стосовно України, у Starlink немає обмежень і тарифікації. Тож пишу як є. Можливо, хтось знає напевно і додасть у коментарях.

Після цього нас пустить до основного екрана.

Огляд комплекту Starlink

Тут вказано назву точки доступу, поточний стан обладнання та ще деякі речі, які оглянемо нижче.

Огляд комплекту Starlink

Після пошуку супутників і виходу онлайн з’являється попередження щодо воєнних дій.

Огляд комплекту Starlink

Вмонтований в антену сервопривід сам регулює її положення у просторі, аби мати найкращий сигнал.

Огляд комплекту Starlink

Але, аби мати найкраще позиціювання і сигнал, в додатку є декілька утиліт, які здатні в цьому допомогти. Їхні іконки розміщені трохи нижче статусу мережі.

Перша це – Visibility

Якщо натиснути на іконку, то ми потрапляємо в розділ, який нам допоможе зрозуміти наявність перешкод і якість сфери у якій буде працювати антенне поле. Для цього треба стати поруч антени чи на тому місці де хочете її розташувати та слідувати підказкам на екрані. Тож підіймаємо смартфон і «збираємо зелені бульбашки».

Друга іконка – Range

Огляд комплекту Starlink

За допомогою цього розділу, можна визначити якість Wi-Fi сигналу. В інструкції вказано, що треба ходити по ділянці та збирати статистику, після чого воно видасть результат щодо цього. Таким чином, можна переміщувати модем і перевіряти якість покриття. В моєму випадку, це не актуально.

І третя – це Speed

Як зрозуміло з назви, це тест швидкості. Тут знімки з екрана все скажуть за себе.

Нижче під іконками утиліт, відповідні своїм назвам розділи:

  • Network

Огляд комплекту Starlink

  • Statistics

Огляд комплекту Starlink

  • Settings

Огляд комплекту Starlink

Щодо розділу Settings, то можна побачити команди Stow/Unstow (по факту це одна й та сама «кнопка», яка змінює свій стан, в залежності від того в якому положенні антена).

Огляд комплекту Starlink

Вони відповідають за розміщення антени у запаркованому/робочому положенні відповідно. Тобто, перед складанням комплекту або його переміщенням варто зробити Stow.

***

На останок, додам, що було кілька роз’єднань і зникнення інтернету на деякий час, але схоже на те (тенденцію я ще не зовсім зрозумів, за браком статистики з мого боку), що це може відбуватися в перші 10 хвилин після з’єднання. Зважаючи на мою відсутність в цей час поруч з антеною, не маю впевненості, що вона в цей час не змінювала своє положення, задля перемикання на інший сегмент/супутник мережі.

Також, є нюанс з Unstow, бо після натискання відповідного пункту, команда відпрацьовує з дуже великою затримкою, тому тут варто лише чекати.

Цікавий момент з factory reset. Аби його виконати, якщо є така потреба все почати на чисту, потрібно якомога швидше встромити туди-сюди мережеву вилку у розетку не менше 3 разів, але з інтервалом у 2-3 секунди, що і підказує додаток, якщо у вас щось не працює. Але будьте готові до того, що з першого разу навряд чи вийде це зробити.

P.S. Усі знімки з екрана робились в різний час, на різних комплектах і локаціях. Тож не дивуйтесь різниці та розбіжності в інформації на них.