Настає останній місяць осіннього кіносезону і він виглядає дійсно цікаво. Вистачає крутих прем’єр як у сегменті фільмів, так і серіалів. У листопаді справді буде, що подивитися.

1. Марвели / The Marvels

Почину список фільмів з короткого нагадування про вихід чергової супергеройської картини від Marvel, продовження фільму «Капітан Марвел» 2019 року.

Керол Денверс, вона ж Капітан Марвел, повернула свою особистість, перемогла Крі та помстилася Верховному Розуму. Але через непередбачувані наслідки Керол бере на плечі тягар дестабілізованого всесвіту. Одного разу обов’язок кличе її в аномальну червоточину, пов’язану з Крі. Їй доведеться об’єднатися зі своєю фанаткою з Джерсі-Сіті на ім’я Камала Хан, також відомою як Міс Марвел, і названою племінницею Керол, Монікою Рамбо, щоб урятувати світ.

Це буде найкоротший фільм студії за всю історію і більше нам сказати нічого. Вважаю, що після завершення трилогії про Вартових Галактики нічого цікавого в цьому кіновсесвіті поки не передбачається, але значна кількість фанатів, які досі роблять касу навіть сумнівним проєктам можуть зі мною не погодитися.

Прем’єра в Україні призначена на 9 листопада.

2. Вбивця / The Killer

Вбивця зіткнувся з психологічною кризою і відчуває каяття за свої злочини. Чим довше він думає про це, тим більше починає втрачати розум.

Хоча цей проєкт обходить стороною кінотеатри й вийде одразу на Netflix, не згадати новий фільм культового режисера Девіда Фінчера було б справжнім злочином. Адже він зняв «Бійцівський клуб», «Соціальну мережу», «Загублену», «Сім» та ще багато по-справжньому великих фільмів, частина з яких подарували режисеру славу «короля сучасних трилерів». Нас чекатиме філософська й напружена історія про дуже неоднозначну особистість кілера, роль якого виконує Майкл Фассбендер. Сподіваюсь після стількох років зйомок у сумнівних фільмах на кшталт «Чужий: Заповіт» та «Люди Ікс: Темний Фенікс» актор нарешті отримає можливість розкрити свій талант на повну. Іншою великою зіркою є неймовірна Тільда Свінтон, яка прикрашає своєю участю будь-який фільм.

Фільм можна буде переглянути на Netflix вже 10 листопада.

3. «Перший код» / The First Code

“Перший код” – документальний фільм, який покаже внесок України в розвиток IT технологій. Ні для кого не є секретом, що один з перших комп’ютерів в Європі був створений в Україні в 1950 році.

Кінострічка також розповідає про реальну боротьбу з ворогом IT-спеціалістів, які об’єдналися у 300-тисячне віртуальне військо, та звичайних людей, що змогли протистояти ворогу за допомогою смартфонів.

Прем’єра документальної стрічки відбудеться 16 листопада.

4. «Голодні ігри: Балада про співочих пташок і змій» / The Hunger Games: The Ballad of Songbirds and Snakes

«Голодні ігри: Балада про співочих пташок і змій» розповідає про молодого Коріолана, який є останньою надією його роду, колись гордого клану Сноу, що впав в немилість післявоєнного Капітолія. Оскільки його статки та життя опиняються під загрозою, Сноу неохоче стає наставником Люсі Грей Берд, триб’юта зі збіднілого Дистрикту 12. Але після того, як Люсі Грей зачаровує аудиторію Панема, Сноу бачить можливість змінити їхню долю.

«Голодні ігри» були досить значним феноменом свого часу, який почав моду на екранізації підліткових романів-антиутопій. Фактично, це була єдина нормальна серія фільмів цього жанру з художньої точки зору, бо колеги на кшталт «Дивергенту» та «Того що біжить лабіринтом» отримали значно гірші екранізації. Своєю чергою екранізації Сюзанни Коллінз були динамічними та цікавими фільмами, а Катніс Евердін стала кумиром для дівчат-підлітків.

Ще до появи «Гри в кальмара» ці фільми популяризували для західного покоління концепцію «Королівської битви» Косюна Такамі. Концепція «в антиутопічному світі людей змушують вбивати один одного заради якогось призу», скоріше за все, була лише запозичена «Голодними іграми». Хоча авторка ніколи не згадувала твір Такамі як натхнення, паралелей дуже багато і навряд чи це просто збіг.

У 2015 році вийшла завершальна частина, яка закінчила історію, але «Голодні ігри» це настільки прибуткова франшиза, що авторці було тільки в радість написати 2020 року роман-приквел під назвою «Балада про співочих птахів та змій». Вже цього місяця нас чекає екранізація і ми дізнаємося, чи відродиться мода на фільми за підлітковими книгами. Фанатам тематики «Голодних ігор» буде точно цікаво знову поринути в цей цікавий і жорстокий світ – з новим сюжетом і головними героями. До речі, центральним персонажем стане Кіріолан Сноу, який був головним антагоністом оригіналу. Цікаво буде побачити його становлення як персонажа, історії злодіїв зазвичай досить драматичні.

Голодні ігри повертаються на великі екрани вже 16 листопада.

5. «Наполеон» / Napoleon

«Наполеон» — це сповнена видовищ епопея, яка детально описує непрості злети та падіння французького імператора Наполеона Бонапарта та його невпинний шлях до влади крізь призму нестабільних стосунків із дружиною Жозефіною.

Ще один культовий режисер вирішив цього місяця показати глядачам, як має виглядати справжнє кіно! Рідлі Скот. Наполеон. Хоакін Фенікс. Лише цих трьох складових достатньо для того, щоб просто зараз розчистити всі свої плани в кінці цього місяця і піти в кіно. Рідлі Скот у своїй минулій співпраці з Хоакіном Феніксом створив найкращого сучасного представника жанру пеплум – «Гладіатора». Сподіваюсь «Наполеон» буде не менш крутим фільмом. За що хвилюватися точно не варто, це за епічність майбутнього байопіку. Сумарно нас очікує 6 батальних сцен від режисера, який вже пів століття знімає монументальне кіно, тому на цей фільм варто сходити саме в IMAX форматі.

Початок кінотеатрального прокату фільму заплановано на 23 листопада.

6. «Бажання» / Wish

У королівстві Росас можуть здійснюватися будь-які бажання. Для цього не потрібно довго тримати їх у собі, а належить віддати місцевому королю Магніфіко. Харизматичний та впливовий король у всіх викликає довіру, однак 17-річна Аша відчуває незрозумілу тривогу, яка виходить від нього. Якось вона пішла подалі від людей та звернулася зі своїми бажаннями до неба. Незабаром справжня зірка з аналогічним ім’ям відповідає на бажання Аші. Після того, як Зірка впала з неба, виявилося, що вона має магічну силу виконувати бажання. Разом Аша та Зірка повинні подолати зло, яке зростає в Росасі, боротися за краще майбутнє, і здійснити усі мрії жителів королівства.

Цього року компанії Disney виповнилося 100 років. Творіння Волта Діснея принесло світові Мікі Мауса, перший повнометражний мультфільм – «Білосніжка і семеро гномів», більш ніж 60 культових мультфільмів серед яких майже всі безсмертні шедеври. «Король лев», «101 далматинець», «Бембі», «Ліло і Стіч», найвідоміша інтерпретація «Вінні-пуха» і ще дуже великий список чудових мультфільмів з вічними історіями та неймовірною музикою. Хоча в останні роки компанія періодично викликає негативні емоції в глядачів через свої рішення щодо придбаних популярних франшиз на кшталт кіновсесвіту Марвел та Зоряних Війн, нові мультфільми досі можуть приємно здивувати. «Рая та останній дракон» мав дуже цікавий сетинг, а «Енканто» полонив своїми піснями та колумбійським колоритом.

«Бажання» є проєктом, який присвячено столітньому ювілею компанії та сама назва вже нагадує нам основну ідею всіх робіт студії: здійснення бажань. Сподіваюсь Disney дійсно постаралися і їхній новий мультфільм нас здивує та стане сучасною класикою. Тим більше, що цього місяця на великому екрані інших високобюджетних анімаційних фільмів немає і «Бажання» стане чудовою можливістю піти в кіно з сім’єю.

Рекомендую ще глянути короткометражку “Once Upon A Studio”, в якій фігурують всі персонажі Disney за останні 100 років. Момент, коли Мікі Маус віддає повагу своєму «батьку» Волту Діснею дійсно дуже зворушливий.

Чекаємо на ювілейний мульт Disney 23 листопада.

7. «Дочка болотного короля» / The Marsh King’s Daughter

Дванадцять років Гелена прожила в ізоляції під наглядом батька – тирана та вбивці, відомого під прізвиськом Болотяний король. І тільки коли його запроторили за ґрати, дівчинка нарешті почала жити нормальним життям. Тепер вона має нову родину, яка нічого не знає про її загадкове минуле. Через багато років Болотний король втікає з в’язниці, і Гелена змушена допомогти поліції відловити легендарного злочинця, щоб убезпечити близьких від небезпеки. Але для цього їй доведеться використати всі навички, яким її навчив жорстокий батько.

Фільм засновано на романі Карен Діонне 2017 року. Не у всіх людей хороші батьки, але героїні Дейзі Рідлі в цій ситуації не пощастило особливо. Сюжет фільму звучить моторошно, а Бен Мендельсон в ролі батька-вбивці дійсно може нажахати, цей актор вміє зіграти відморозка. Поки що проєкт виглядає цікаво й атмосферно, сподіваюся вийде хороший трилер.

Дізнаємося як героїня вирішить цю складну ситуацію 30 листопада.

***

Серіальний сегмент цього місяця дуже різноманітний та цікавий, ви однозначно знайдете, що подивитися!

1. «Перші дні» / Those Who Stayed

Кожен епізод «Перших днів» – це художній мініфільм, натхненний справжніми подіями, а деякі персонажі мають прототипів у реальному житті. Ольга з дітьми вимушена жити в одному домі з двома чоловіками – нинішнім і колишнім. Максима війна застає на роботі, у зоопарку, звідки він не може виїхати. Безхатько, що живе в машині, допомагає місцевій ТрО, а хлопчик Єгор заспокоюється тим, що у своїй уяві збиває ракети, як злих пташок. Німець Клаус приїжджає до Києва, щоб забрати дівчину, але опиняється серед волонтерів і долучається до їхньої праці, а легенда української естради, прототипом якої став Андрій Данилко, проводить стрими зі своєї столичної квартири – і стає натхненням для мільйонів. Головні герої мають врятуватися самі, врятувати своїх близьких і зберегти свою людяність та віру у перемогу.

Український мінісеріал-антологія від Анастасії Лодкіної розказує 6 історій, заснованих на реальних ситуаціях чи подіях, які трапилися з різними людьми на початку повномасштабного вторгнення росії в Україну.

Серіал вийшов на стримінговому сервісі Netflix 1 листопада.

2. «Все те незриме світло» / All the Light We Cannot See

Серіал «Все те незриме світло» розповідається про життя двох підлітків у розпал Другої світової війни: сліпої французької дівчини Марі-Лора і німецького хлопця Вернера Пфеніга, змушеного приєднатися до нацистського режиму та служити в його рядах.

Драматичний серіал від Шона Леві з зірковим складом на тему кохання під час Другої світової війни. Оригінальний роман від Ентоні Дорра отримав Пулітцерівську премію у 2015 році за найкращу художню книгу, тому основа у проєкту досить сильна. Г’ю Лорі та Марк Руффало на другорядних ролях однозначно порадують глядачів.

Серіал з 4 епізодів вже можна переглянути на Netflix, він стартував 2 листопада.

3. «Прокляття» / The Curse

«Прокляття» досліджує стосунки пари, яка намагається зачати дитину, знімаючись у новому шоу про доброустрій дому. В один момент вони починають підозрювати, що їх хтось прокляв і тому вони не можуть завести дітей.

Новий комедійний серіал з Еммою Стоун в головній ролі за синопсисом виглядає досить незвично, але іноді експерименти вистрілюють і ми отримуємо дійсно щось нове в жанрі. А формат уявного реаліті-шоу має чудово розкрити характери персонажів, вже давно не було проєктів з подібним елементом оповідання історії.

Чекаємо на комедійний експеримент вже 10 листопада на Paramount+.

4. «Скотт Пілігрим стає до бою» / Scott Pilgrim Takes Off

Скотт Пілігрім зустрічає дівчину своєї мрії, Рамону Флауерс, і виявляється, що він повинен перемогти сім її злих колишніх, щоб зустрічатися з нею.

Нова екранізація вже культової серії коміксів «Скотт Пілігрим» у форматі аніме виглядає цікаво. У 2010 році вийшов високо оцінений фільм від Едгара Райта з живими акторами, але якщо вам хотілося побачити саме «живий комікс», то цей реліз просто створений для вас. В озвучці взяли участь всі актори фільму 2010 року, тому однозначно варто дивитися в оригіналі. Нещодавно Ubisoft перевипустили свою гру в жанрі beat’em up по цій франшизі, тому також раджу зацінити ще цей проєкт, він ідеально доповнює комікс та фільм 2010 року.

Побачити епічне протистояння Скотта Пілігрима з сімома злими колишніми своєї нової дівчини можна буде вже 17 листопада на Netflix.

5. «Монарх: Спадок Монстрів» / Monarch: Legacy of Monsters

Після бурхливої битви між Ґодзіллою та Титанами, яка зрівняла Сан-Франциско, і приголомшливого відкриття, що монстри насправді існують, серіал «Монарх: Спадщина монстрів» розповідає історію двох братів і сестер, які йдуть шляхом свого батька, щоб розкрити зв’язок їхньої сім’ї з таємною організацією, відомою як «Монарх». Підказки ведуть їх до світу монстрів і армійського офіцера Лі Шоу, який знає страшну правду.

Новий проєкт зі всесвіту MonsterVerse. Він об’єднує легендарних монстрів кайдзю зі всесвіту Ґодзілли та Кінг Конга, з яким наш улюблений ящір бився в стрічці 2021 року «Ґодзілла проти Конга». Наступного року виходить новий повнометражний фільм «Ґодзілла і Конг: Нова імперія», а цього місяця можна буде побачити перший телесеріал за цією франшизою.

Зазвичай по цій франшизі виходять посередні, але видовищні фільми. На жаль, конкурентів у них майже не існує. Останньою віхою в цьому жанрі був «Тихоокеанський рубіж» Ґільєрмо дель Торо, що вийшов у 2013 році. Проте, можливо, формат серіалу дозволить «Монарх: Спадок Монстрів» це змінити. Головну роль у ньому виконує Курт Рассел, а його в молодості гратиме власний син Ваятт Рассел.

Чекаємо на битву монстрів 17 листопада на Apple TV+.

6. «Гра в кальмара: Виклик» / Squid Game: The Challenge

У 2021 році вийшов неймовірно популярний серіал від Netflix під назвою «Гра в кальмара» і поки другий сезон знаходиться в розробці, стрімінговий сервіс вирішив кувати залізо поки воно гаряче. Наприкінці листопада вийде реаліті-шоу, засноване на оригінальному серіалі, з однією єдиною відмінністю — нікого з учасників вбивати не будуть. Насправді дуже розумна ідея, бо такий формат ідеально доповнює серіал і завжди цікаво дивитися на боротьбу сотень людей заради призу. Наявність 456 запрошених гравців та приз у $4,56 млн вже зробили цей проєкт наймасштабнішим реаліті-шоу з точки зору кількості учасників та розміру винагороди.

Прем’єра реаліті-шоу запланована 22 листопада на Netflix.

7. «Доктор Хто: Спецвипуски до 60-ліття серіалу» / Doctor Who: 60th Anniversary Specials

Це звісно не новий серіал, але важко було не додати його до цього переліку, бо 23 листопада «Доктору Хто» виповнюється 60 років! Це найдовший науково-фантастичний серіал в історії. Він виходив у 1963-1989 рр., потім був невдалий повнометражний фільм і згодом перезапуск 2005 року, який транслюється і досі. Прожив серіал так довго через фішку головного героя – прибульця Доктора: коли він помирає, то регенерує і це змінює його зовнішній вигляд та характер, по суті кожні кілька сезонів кардинально змінюється основний персонаж. За ці 60 років персонажа зіграли більш ніж 15 акторів, а найбільш популярним став 10-й Доктор Девіда Теннанта.

Останні 3 сезони серіалу під керівництвом Кріса Чібнолла були доволі поганої якості, тому до проєкту повернувся старий шоуреннер Рассел Т. Девіс, який свого часу і відродив проєкт. Він вирішив зайти з козирної карти та узяв на роль 14-го Доктора Девіда Теннанта, який однією своєю появою повернув віру в серіал. Повернеться також його супутниця Донна Ноубл у виконанні Кетрін Тейт, а одного зі злодіїв гратиме Ніл Патрік Гарріс.

На жаль, сам 14-й Доктор буде фігурувати лише в трьох спецвипусках на честь ювілею серіалу, а далі роль наступного Доктора буде виконувати Шуті Гатва. Наче екранного часу і мало, але хорошому персонажу і трьох серій достатньо, щоб запасти в душу глядачам. Восьмий і Воєнний Доктори були на екрані ще менше, але мають досить значну базу фанатів. Сподіваюсь наступне втілення культового персонажа Гатва розкриє краще, ніж це зробила Джоді Віттакер, якій через поганий сценарій було важко це зробити. Загалом, «Доктор Хто» мав свої злети та падіння, але завжди намагався здивувати глядача чимось новим, тому чекаємо з нетерпінням різдвяні спецвипуски, а ще більше 14-й сезон з оновленою версією улюбленого персонажа.

Прем’єра відбудеться 25 листопада на BBC One для Сполученого Королівства та Ірландії та на Disney+.