Декілька днів тому ми писали про клікер-шутер «Котяцький драйв», у якому наші котики з ЗСУ, ТрО та Кіберполіції відстрілюють орди орків та знешкоджують їх босів розпалювачів війни. Із самою грою можна познайомитися за посиланням, ми ж вирішили поспілкуватися з людьми, які втілили цей проєкт у життя.

На питання редакції «Межі» відповідають маркетинг менеджер студії Dreamate Максим Тісейко, його доповнюють члени команди, які працювали над «Котяцьким драйвом». Студія Dreamate вже другий рік працює над власною амбіційною CRPG New Arc Line у сетингу фентезі-стімпанк, яка чимось нагадує за атмосферою легендарну Arcanum: Of Steamworks and Magick Obscura. Тож «Котяцький драйв» – це додатковий проєкт студії. Але перейдемо до запитань.

Інтерв’ю з розробниками гри «Котяцький драйв», у якій наші котики нищать орди орків

Доброго дня. «Котяцький драйв» – це спільний проєкт інді-розробників та Кіберполіції. Хто до кого прийшов, ви до Кіберполіції, чи навпаки? І взагалі, яка частка поліції у гри? За що відповідають вони, за що ви?

Все склалося не коли хтось до когось прийшов, а якимось дивом, як і багато інших крутих волонтерських ініціатив цих останніх місяців. Всередині багатьох з нас вирувала кипуча злість, що вимагала конструктивного виходу. Хотілося зробити все можливе, щоби допомогти нашій державі. Тож, як розробники ігор, ми вирішили зробити те що вміємо краще за все – і створили гру.

«Котяцький драйв» – це навіть не проєкт однієї Dreamate. Так, над ним працювали співробітники студії, однак всі ми робили це на волонтерських засадах та у вільний від роботи час. Нашою метою було допомогти співгромадянам скинути пар пострілявши «орків» хоча б на екрані мобільного телефону, а також зібрати кошти на благочинність.

В нас були контакти людей з Кіберполіції, яким ця ідея дуже сподобалася. Ми дуже вдячні їм за підтримку, адже завдяки їм про гру дізналися набагато більше людей. Також в Кіберполіції вже був досвід співпраці з іншими розробниками і продажу благодійних NFT, тому вони допомогли зі збором на криптогаманці. Вся зібрана криптовалюта піде на підтримку Нацполіції, Нацгвардії, Держприкордонслужби та ДСНС, придбання медикаментів, надання медичної допомоги постраждалим у ході воєнних дій та придбання інших товарів першої необхідності.

Інтерв’ю з розробниками гри «Котяцький драйв», у якій наші котики нищать орди орків

Коли ви розпочали цю розробку, скільки часу на все пішло і як багато людей брало участь у проєкті?

Ми почали обговорювати різноманітні ідеї десь за два місяці після початку повномасштабного вторгнення. Спочатку тестували механіки, створювали прототип і вдосконалювали його, що зайняло трохи більше місяця. Потім ще стільки ж знадобилося для виловлювання багів, а також полірування гри.

Доволі багато часу довелося витратити на видання у магазинах – ми ще й досі чекаємо на схвалення від Apple, щоб потрапити в App Store. В цілому вийшло десь близько місяця. Паралельно всі ми працювали й над основним проєктом студії.

Спочатку над «Котяцьким драйвом» працювала ініціативна група з приблизно 10 осіб, потім запропонували свою допомогу ще стільки ж. Кожен додав щось від себе і в цілому всім було доволі весело працювати над цим проєктом навіть у вихідні.

Інтерв’ю з розробниками гри «Котяцький драйв», у якій наші котики нищать орди орків

Якщо я правильно розумію, більшість об’єктів у грі – це не стандартні асети, а кастомні моделі?

Моделі були частково створені командою, частково взяті з асетів, щоби прискорити процес. Наші художники створили орків та усіх босів злочинців – «Лавруху», «Бацьку», «Дон-Дона» та інших. Саме їх можна придбати на благодійному NFT розпродажі. Звуки та музику теж створювали самотужки, а от для оточення використовували асети, які є у вільному доступі.

Інтерв’ю з розробниками гри «Котяцький драйв», у якій наші котики нищать орди орків

Ви збираєтесь оновлювати гру щомісячно? Як довго і який у цьому сенс, бо такі ігри живуть, як мені здається, лише декілька тижнів? Чи я помиляюсь?

Плануємо як мінімум ще одне оновлення, адже в грі досі немає головного злочинця – «Путлєра», який засів у своєму бункері. Та це не перешкода для наших відважних котиків, бо зло обов’язково має буде покаране. Також планується реліз на iOS.

Чи будуть подальші оновлення залежить від того, наскільки популярною виявиться гра. Ви праві щодо того, що такі ігри живуть обмежений час – однак ми сподіваємося, що за цей час вона виконає свою ціль, та допоможе нашій спільній боротьбі. Чи хоча б трохи розвеселить українців.

Як ви тримаєтесь? Як зустріли початок гарячої фази війни? Чи евакуювався хтось з команди на Захід та за кордон?

В перший же день ми організували для співробітників та їх сімей евакуацію до Хмельницького. Саме там більшість з нас і перебувала впродовж декількох місяців. За кордон переїхало декілька дружин з дітьми.

Оговтавшись від першого шоку ми почали шукати чим допомогти. Частина команди активно волонтерили, шукали ліки та необхідні речі на фронт за актуальними списками. Дівчата плели сітки. Хлопці організували дистанційний координаційний логістичний пункт, який займався перевезенням допомоги по Києву та між містами.

Увесь цей час ми жили гуртом у невеличких квартирах, ще й з домашніми улюбленцями, яких ніхто не лишив напризволяще. Однак там ми значно зблизилися, адже жити випало разом людям, які до того зрідка спілкувалися через дистанційну роботу. Ми ходили один до одного в гості, поспілкуватися та підтримати, часто збиралися пограти в настільні ігри. Такий собі екстремальний тімбілдінг.

Зараз більша частина команди вже повернулася до Києва.

Інтерв’ю з розробниками гри «Котяцький драйв», у якій наші котики нищать орди орків

Розробка New Arc Line зараз стоїть на паузі, чи вам вдається працювати над власною грою попри обставини?

Звичайно, війна значно вплинула на розробку гри. Ти не можеш нормально працювати, коли над головою літають ракети. Однак після першого страшного місяця війни ми майже повністю відновили роботу над New Arc Line, адже це – гра нашої мрії.

Творча робота над тим, що ми любимо, допомогла багатьом з нас опанувати паніку, перенаправити увагу з гортання стрічки новин на щось більш раціональне та корисне. А добровільна робота у вільний час над «Котяцьким драйвом» навіть стала своєрідною терапією.

https://www.youtube.com/watch?v=0DKT8xLgLdg

Коли чекати новин по New Arc Line? Офіційний анонс, демо, сторінка у Steam?

Ми поки не готові назвати чіткі строки для офіційного анонсу. Однак ми вже запустити коммюніті у Discord, де ділимося новинами розробки, та згодом будемо набирати гравців на плейтест.

Це добре, запишіть тоді й нас! Дякуємо за відповіді й бажаємо вам успіхів у роботі як над доповненням до «Котяцького драйву», так і над New Arc Line. І, звісно, чекаємо новин про New Arc Line!