В Україні доволі швидко стартували офіційні продажі нових смартфонів від Apple – iPhone 14 та 14 Pro / 14 Pro Max, а також очікуються нові розумні годинники компанії. Щоб розібратися, як «сірий» ринок цього року відреагував на швидкі офіційні продажі, що буде з американськими iPhone 14 без лотка для SIM в Україні, та з об’ємами продажів, ми вирішили поспілкуватися із засновником магазину iLounge Олександром Цибартом.

В Україні стартували продажі лінійки iPhone 14 та 14 Pro, як ти розцінюєш об’єми офіційного та «сірого» постачання? Як вплинув такий доволі ранній старт офіційних замовлень на «сірий» ринок?

Традиційно об’єми «сірого» постачання значно більші на ринку України, ані ж офіційні. Цей рік «сірий» ринок швидко адаптувався до нових дат виходу, та iPhone 14 були в Україні в перший день продажів – 16 вересня. Звісно ціни в перший день як завжди були практично у два рази вище, проте з кожним днем вони падали. Також, велику роль у підвищенні вартості смартфонів відіграло підняття цін Apple в Європі через курс євро, різниця між базовими моделями практично $500 в порівнянні з США.

Але можна констатувати, що ціни швидко стабілізуються після потрапляння «сірих» iPhone 14 з США. Офіційне постачання техніки Apple цього року значно змінилося, в тому сенсі що нові iPhone значно раніше поступили в продаж, а саме 23 вересня був їхній старт. А також, і мабуть, найголовніше, що ціни стали досить конкурентними. Це пов’язано в першу чергу з курсовою різницею в готівковій та безготівковій формі. Завдяки цьому ціни на iPhone 14 навіть нижчі за європейські (адже ми рахуємо саме по готівковій формі, яка актуальна для «сірої техніки»). До прикладу візьмемо базову модель iPhone 14 Pro 128GB Deep Purple MQ0G3:

– офіційна ціна в Україні: 52 499 грн
– сірий ринок: 68 000 грн
– ціна в Європі: 1299 євро
– ціна в США: $999

Виходячи з цього, та беручи до уваги готівковий курс – 43 грн, виходить що офіційну ціну iPhone 14 «сірому ринку» практично не реально перебити на старті продажів, та і навряд вдасться сильно конкурувати після спаду попиту, а саме після Нового року.

Враховуючи проблеми з логістикою через повномасштабну війну, на твою думку, на які обсяги постачання варто розраховувати покупцям як офіційних, так і «сірих» моделей?

З офіційним постачанням проблем не мало б бути, адже логістика працює добре і значних змін в термінах постачання з аксесуарами в нас не було. Що стосується «сірих» каналів, мені важко сказати, бо ми цим не займаємося, проте постачальники вже мають наявність та задовольняють попит. Вже зрозуміло, що такі канали працюють і досить швидко наповнюють ринок, тому проблем з об’ємами не має виникати. Це зумовлено ще й тим, що сам попит просів разів у 2-3, якщо порівнювати з минулими роками, і причини нам усім зрозумілі.

Цього року компанія Apple зробила технологію eSIM пріоритетною для американського ринку й в iPhone 14/14 Pro в США більше немає слота для фізичних SIM-карт, чи вплине це якось на український ринок, адже частина «сірого» постачання в Україну була якраз зі Штатів?

Так, однозначно такі iPhone будуть в продажу в Україні за нижчою ціною, чим і будуть приваблювати більшість покупців. Технологія eSIM це тільки великий плюс в плані безпеки, тому з часом і Європейська версія теж мігрує на варіант тільки з її підтримкою. Звісно, більшість наших людей лякає відсутність слота, але з часом саме iPhone з eSIM будуть мати найбільші продажі в Україні через нижчу ціну. Тут важливу роль відіграє готовність українських операторів до технології та безпроблемний перехід.

Багато років в дні появи iPhone в продажу в Україні, особливо якщо моделі були хоча б з трохи оновленим дизайном, завжди був певний ажіотаж та купа історій, як смартфони Apple купували ледь не за всі гроші світу, аби бути одними з перших. За твоїми спостереженнями цього року, враховуючи ситуацію в країні, чи відчувається схожий ажіотаж?

Цей старт продажів однозначно зовсім інший для України. Масового оновлення на новинку як в минулі роки, не спостерігається. Більшість людей, навіть з високим фінансовим достатком залишаються на попередніх моделях і не «женуться» за новинкою. Насправді це радує, в людей змінились пріоритети, усі розуміють цінність грошей і як вони в цей час необхідні для ЗСУ. Тому, донат на підтримку армії – це новий iPhone 14 для України 🙂

Зараз вже на старті передзамовлення офіційні продавці пропонують невеликі знижки на нові моделі iPhone, але перші «сірі» пропозиції, як завжди доволі високі. За твоїм досвідом, коли можна очікувати стабілізацію цін на iPhone 14/14 Pro? Та чи взагалі вона буде цього року?

В попередні роки ціна стабілізувалась протягом місяця від старту продажів, але цей рік буде дещо іншим для України. Оскільки офіційні iPhone мають надзвичайно привабливу ціну і ранній старт продажів, вони цього року складуть сильну конкуренцію для «сірого ринку». Основне питання в наявності та можливості задовольнити попит, якщо з цим все вдасться, то «сірий ринок» буде повільно відходити на задній план. На мою думку, конкурента ціна буде можлива тільки на американські iPhone 14 з eSIM і тільки після Нового року.

Деякі продавці пропонують програми обміну та розстрочку або оплату частинами на нові офіційні моделі iPhone. Наскільки, на твою думку, це дозволяє «білому» ринку конкурувати з «сірим»? Та чи багато покупців, за твоїм досвідом, звертаються до таких пропозицій?

Теж саме пропонують й «сірі» гравці, в яких кращі умови та не треба очікувати новинку стільки часу, як на «білому» ринку. Тому вони й тут виграють і забирають більшість покупців. Насправді офіційна програма Trade In по iPhone й досі нормально не працює в Україні через неконкурентність за ціною та наявності новинок, тому й обсяги мінімальні.

Apple не розкриває об’єми передзамовлень на iPhone 14 та 14 Pro, але аналітики, які відстежують виробництво та постачання в канали продажів, кажуть, що «прошки» продаються набагато краще. Чи спостерігаєш ти, на прикладі свого магазину, що попит на Pro-моделі справді сильно вище? Та чи минулого року була така сама ситуація з iPhone 13 Pro?

Ні, цього року Україна зовсім в інших умовах та фактично відокремлена від світу в цьому плані. Тому світові показники ніяк не відбилися на Україні. В нас вони значно нижчі, аніж торішні під час виходу iPhone 13 Pro.

Цього року Apple представила повністю новий розумний годинник Apple Watch Ultra, чи багато покупців про нього питають та як скоро, на твою думку, варто його чекати в Україні?

В день старту продажів, 23 вересня, вони вже були Україні, проте з високими цінами. Нормальних цін теж слід очікувати після повного задовільнення ринків в Європі та США, через 1-2 місяці. Розумний годинник Apple Watch Ultra однозначно буде лідером продажів цей рік і саме на нього найбільший попит серед інших моделей Apple Watch, які мінімально обновилися цього року.

Однією з «фішок» Apple Watch Ultra є підтримка eSIM, чи часто покупці питають про цю технологію в Apple Watch? Та чи було таке, що годинник повертали, бо в Україні для таких пристроїв немає eSIM?

Спочатку, як тільки в Apple Watch з’явилася підтримка eSIM, покупці активно запитували за технологію та цікавились, але з часом усі зрозуміли що це не працює в Україні, тому активність мінімальна, запити відсутні. Повернень таких в нас не було, адже клієнта одразу інформують, що eSIM з українськими операторами працювати не буде.

Багато аксесуарів як для Apple, так і для інших смартфонів, завозили в Україну з Китаю. Враховуючи порушення логістичних ланцюжків через війну, наскільки складно цього року буде купити для iPhone 14/14 Pro чохол та захисне скло?

В цьому плані нічого не змінилося, логістика з Китаю працює як і до війни, звісно я кажу тільки за офіційний імпорт товарів, оскільки ми саме так завозимо нашу продукцію. А самі затримки з постачанням аксесуарів пов’язані більше з процесами в Китаї, через новий карантин та готовність до ранньої презентації Apple. Проте, в нас на сайті вже доступно багато варіантів чохлів та захисного скла.