Без жодних сюрпризів, перша презентація осені 2022 року від Apple стосувалася в першу чергу нових смартфонів компанії. iPhone 14 Pro та iPhone 14 Pro Max — нові флагмани, які цього разу більше відрізняються від «звичайних» iPhone 14. Серед найпомітніших змін є новий виріз в дисплеї для фронтальної камери та датчиків TrueDepth, нові камери з роздільною здатністю 48 ПМ, та процесорами A16 Bionic.

Не дивлячись на те, що форма та дизайн корпусу не змінилися, деякі відмінності від попередніх моделей є. Розміри корпусів тепер становлять 147,5×71,5×7,85 мм з вагою 206 грамів у iPhone 14 Pro (проти 146,7×71,5×7,65 мм та 204 грамів у iPhone 13 Pro) та 160,7×77,6×7,85 мм з вагою 240 грамів у iPhone 14 Pro Max (160,8×78,1×7,65 мм та 240 грамів у iPhone 13 Pro Max).

iPhone 14 Pro та iPhone 14 Pro Max: нове обличчя флагманів Apple

Побільшав блок камер позаду. Це трапилося через нові сенсори, які тепер мають більший розмір. Роздільна здатність основного збільшилася до 48 МП, та він більший за свого попередника на 65%. Камера має значення апертури на рівні ƒ/1,78, оптичну стабілізацію sensor-shift другого покоління, та оптику з семи лінз. Цей сенсор також комбінує сигнал з різних пікселів, складаючи зображення в 12-мегапіксельний знімок, як це зараз роблять Android-смартфони щоб отримати більше світла. А якщо потрібно більше деталей — можна знімати в 48 МП ProRAW.

Також цей сенсор може забезпечити двократне наближення, яке тепер додається до застосунку камери. Такий самий режим смартфон використовуватиме для портретних світлин.

Інші камери мають додати в можливостях, але залишилися зі старою роздільною здатністю — 12 МП. Надширококутний сенсор має ƒ/2,2, 6-елементну оптику та кут захвату у 120°. До того ж він має втричі покращити фотографії у недостатньому освітленні. Телефото з ƒ/2,8, також шістьма лінзами та наближенням у 3× має вдвічі покращені вечірні світлини у порівнянні з попередником.

Фронтальна камера з 12 МП та ƒ/1,9 цього разу отримала автофокус.

Далі серед оновлень корпуса є новий колір — Deep Purple. Інші варіанти залишилися звичнішими — Space Black, Silver та Gold, які, можливо, трохи змінили відтінки. Але всі мають непоганий вигляд. При цьому змін у матеріалах корпусу не трапилося, це ті самі сталь та скло.

iPhone 14 Pro та iPhone 14 Pro Max: нове обличчя флагманів Apple

Розміри дисплеїв залишилися знайомими — 6,1 дюйма для iPhone 14 Pro з роздільною здатністю 2556×1179 пікселів (460 ppi), та 6,7 дюйма для iPhone 14 Pro Max, 2796×1290 (460 ppi). Це трохи більше пікселів через новий виріз, до якого ми зараз повернемося. І це також дисплеї Super Retina XDR з OLED-матрицями та співвідношенням сторін 19.5:9. Частота оновлення зображення тепер починається з 1 Гц, але закінчується на такій самій максимальній позначці у 120 Гц. Також максимальна яскравість збільшила свій рівень до 2000 кд/м².

iPhone 14 Pro та iPhone 14 Pro Max: нове обличчя флагманів Apple

Тож, виріз — одне з найгучніших оновлень, про яке так довго говорили. Камера та датчики TrueDepth тепер трошки нижче та не «притуляються» до верхньої рамки, що відповідно вплинуло на «обличчя» пристрою. Тепер його силует на схематичній іконці буде виглядати не так, як після виходу iPhone X. До того ж компанія знайшла доволі цікаве рішення, як саме «обіграти» це — Dynamic Island.

 

Система постійно змінює візуальний розмір вирізу, адаптуючись під різні події. Виріз стає більшим та демонструє анімації для розблокування дисплея, показує сповіщення (які раніше просто «падали» зверху), демонструє підключення до зарядного пристрою, підключення навушників тощо. Маю визнати, компанії вдалося доволі креативно обіграти його та цікаво зробити його частиною інтерфейсу системи. Щоправда, при перегляді відео або в іграх він все одно залишиться плямою на зображені, від цього нікуди не подітися.

А на додачу до цього, дисплеї тепер підтримують режим Always-On. Apple не пішла шляхом більшості виробників, які лише частково лишають зображення на заблокованому екрані. iPhone змінить яскравість, насиченість та контрастність зображення, але залишить велику частину картинки на дисплеї. Звісно, разом з новими віджетами з iOS 16. А якщо покласти його на стіл екраном вниз або сховати у кишеню, зображення вимкнеться для економії енергії.

iPhone 14 Pro та iPhone 14 Pro Max: нове обличчя флагманів Apple

Ще однією важливою частиною нових смартфонів стали можливості розпізнавати екстрені ситуації та допомагати у таких випадках. По-перше, смартфон зможе розібратися, що разом зі своїм власником потрапив у ДТП та викликати допомогу (Crash Detection). По-друге, тепер він має супутниковий зв’язок, через який можна викликати екстрені служби на допомогу там, де немає сигналу від стільникових мереж (Emergency SOS). iPhone допоможе знайти супутник та навестися на нього для виклику рятувальників. А разом з цим можна коротко сповістити, що саме трапилося.

І цього разу iPhone 14 та iPhone 14 Pro дійсно отримали різні процесори. «Молодша» версія вийшла з торішнім A15 Bionic, а от Pro-модель — з новим A16 Bionic. Тепер це 4-нанометровий чип, який за словами компанії сфокусував увагу на енергоефективності, дисплеї та камері. Він складається з 16 мільярдів транзисторів і, як завжди, «найшвидший серед мобільних процесорів у світі». A16 має бути на 40% потужнішим за конкурентів (хоча їх так і не назвали).

Процесор так само складається з 6 ядер (2+4), 5-ядерної графіки та 16 ядер Neural Engine. Також є ще один новий співпроцесор — Display Engine, який займається підтримкою всіх функцій дисплея. Звісно, є й окремий блок ISP для обробки фотографій та відео.

iPhone 14 Pro та iPhone 14 Pro Max: нове обличчя флагманів Apple

Для зв’язку є підтримка 5G, Wi-Fi 6 (цікаво, що не 6е), Bluetooth 5.3, Ultra Wideband, NFC та набір навігаційних систем. Також нові моделі підтримують дві eSIM, але залишилися без слотів для звичайних SIM-карток (як мінімум моделі для США). 

Місткість накопичувачів не змінили — від 128 ГБ до одного терабайту. Про місткість оперативної пам’яті на презентації не згадали, тому можна сміливо припустити, що це ті ж 6 ГБ.

Так само не згадують й місткість акумуляторів. Раніше це були 3095 та 4352 мА•год відповідно розміру смартфона. Наразі вказано лише, що iPhone 14 Pro та iPhone 14 Pro Max на годину збільшили час відтворення відео, а інші варіанти (стримінг відео та відтворення музики) лишилися на торішньому показнику.

iPhone 14 Pro та iPhone 14 Pro Max: нове обличчя флагманів Apple

На жаль, дива не сталося, та нові iPhone 14 Pro отримали старенький Lightning-роз’єм, а не USB-C. І способи заряджання не змінилися — швидка зарядка з 20-ватними блоками живлення, підтримка індукційної та MagSafe-зарядок.

На останок — не змінилися ціни, хоча деякі інсайди на це натякали. iPhone 14 Pro вартує від $999, а iPhone 14 Pro Max — від $1099. Обидві моделі будуть доступні для передзамовлення 9-го вересня, а надійдуть у продаж вже 16-го.