Команда Natus Vincere, більш відома як NAVI, наприкінці березня 2024 р. стала чемпіоном у першому масштабному турнірі з Counter-Strike 2 2024 PGL Major Copenhagen. Фактично команда стала першим чемпіоном світу з Counter-Strike 2, що саме по собі досягнення вражаюче. В історії NAVI достатньо подібних тріумфів, цікавих ситуацій і просто кумедних моментів. З нагоди перемоги команди саме час згадати, як вона з’явилася та чим відома.

 

Зародження NAVI

Наприкінці «нульових» кіберспорт переживав період активного зростання. Призові фонди турнірів з окремих дисциплін становили сотні тисяч доларів, а майже кожен розробник мріяв відхопити свою частину цього відносно нового ринку. Детальніше про тему грошей у кіберспорті ми розповідали в окремому матеріалі.

Важливо розуміти, що у той час ще не було відверто великих компаній, які б контролювали турніри на загальносвітовому рівні, до якого ми звикли сьогодні. Riot Games і Valve, розробники League of Legends і Dota 2 відповідно, тільки починали свій шлях до лідерів у сфері кіберспорту, якими їх знають сучасні фанати відеоігор. Проте у світі існувала велика кількість менших турнірів, наприклад, Arbalet Cup, ASUS Open або World Cyber Games.

Хто такі NAVI (Natus Vincere). Розповідаємо про найвідомішу кіберспортивну команду України
Malaysia Cyber Game 2015

Тобто так, кіберспорт активно розвивався, але в нього ще не з’явилося поточних масштабів, медійності та чітких внутрішніх правил. Це давало змогу і організаторам, і гравцям бути більш гнучкими. Також стан «дикого фронтиру» в кіберспорті допомагав появі нових команд і турнірів, оскільки зайти на цю територію могла будь-яка людина з достатньою кількістю грошей і бажання.

Одним із таких людей був казахський бізнесмен Мурат Arbalet Жумашевич Тулемаганбетов. У кіберспорті, до слова, постійно використовують ніки гравців, а не їхні справжні імена, тому в медійному просторі їх згадують обов’язково з ніками між ім’ям і прізвищем. Основним заняттям Arbalet був продаж товарів для побуту, проте суттєву частину зароблених грошей він вкладав у кіберспорт.

Власне, вже згаданий Arbalet Cup – це турнір, повністю організований за допомогою Жумашевича. Спочатку його проводили в Казахстані, але все швидко розрослося до інших країн СНД, включно з Україною. Arbalet вливав сотні тисяч доларів у кіберспорт регіону Східної Європи. Бізнесмен не переслідував тут користі, оскільки йому просто була цікава ця сфера. Особливо сильно він зацікавився кіберспортом із появою в нього дітей, а згодом вони навіть перейняли в нього естафету й почали самостійно займатися допомогою з організацією турнірів.

Хто такі NAVI (Natus Vincere). Розповідаємо про найвідомішу кіберспортивну команду України
Мурат Жумашевич (ліворуч) з родиною

Arbalet займався не просто організацією, а ще й допомогою окремим гравцям. Приміром, він оплатив поїздку до Китаю українському гравцеві в WarCraft з ніком sTa.KNet.Majestic. Поява власної кіберспортивної команди у Мурата в такому контексті була лише питанням часу.

Про плани зібрати свою команду Arbalet оголосив у жовтні 2009 року, під час чемпіонату Intel Extreme Masters у Дубаї. Жумашевич хотів створити максимально професійну та серйозну організацію, тому планував узяти керівництво і всілякі технічні нюанси під свій контроль. Гравці ж у цей час могли б повністю зосередитися на підготовці до кіберспортивних турнірів.

На пропозицію першим відгукнувся киянин Сергій starix Іщук, який спеціалізувався на грі в Counter-Strike. І це дуже важливий момент, адже невідомо, як би далі розвивалися події, якби на пропозицію відреагував гравець з іншої країни. Але в підсумку все склалося так, що команда отримала своє коріння в Україні.

Хто такі NAVI (Natus Vincere). Розповідаємо про найвідомішу кіберспортивну команду України
Перший склад майбутньої NAVI з Counter-Strike

Сергій покликав у команду інших українців: Данила Zeus Тесленка (Харків), Іоанна Edward Сухарьова (Харків), Арсенія Ceh9 Триноженка (Львів) та Єгора markeloff Маркелова (Дніпро).

Безпосереднім менеджером команди виступив киянин Олександр ZeroGravity Кохановський, колишній відомий український гравець у Counter Strike, а потім тестер S.T.A.L.K.E.R. та керівник команди GSC Pro-Team, яка була створена безпосередньо в ігровій студії GSC Game World під крилом у Сергія Григоровича.

 

Питання назви

Саме так почалося те, що українські вболівальники будуть знати як Natus Vincere. Однак спочатку у команди була інша назва – Arbalet.UA. Походження назви особливих питань не викликає: Arbalet на честь організатора команди, UA – через країну базування.

Коли справа дійшла до формування повноцінної кіберспортивної організації, учасники команди порушили питання про іншу назву. Zeus та Edward запропонували варіант Na’Vi. Він пов’язаний із фільмом «Аватар» Джеймса Кемерона, але потенційно такий варіант міг би викликати проблеми через авторські права.

Тому в лютому 2010 року кіберспортивна команда організувала конкурс на найкращу розшифровку слова Na’Vi або повноцінну нову назву. Будь-хто міг запропонувати свій варіант. Конкурс залучив понад 2000 учасників.

Хто такі NAVI (Natus Vincere). Розповідаємо про найвідомішу кіберспортивну команду України
Поточний логотип NAVI

Переможцем став португалець Bruno hArt1k Estevens. Він запропонував варіант Team Vincit, де слово «vincit» можна трактувати як «нагорода за гідну працю, перемога». Але в кіберспортивній команді вирішили трохи змінити цей варіант на Natus Vincere, «народжені перемагати». Це дало змогу зберегти оригінальну абревіатуру, хіба що написання змінилося з Na’Vi на NAVI, але впізнаваність нікуди не зникла.

Тепер «народженим перемагати» належало виправдати свою гучну назву.

 

Відомі перемоги

NAVI починалася як команда з Counter-Strike. Тоді вже існувала версія Counter-Strike: Source, але в кіберспортивному середовищі вона особливо не прижилася. Тому всі в основному грали в класичну Counter-Strike.

Вже у січні 2010 року NAVI, точніше, все ще Arbalet.UA, посіла перше місце на турнірі Arbalet Cup Asia 2010. Далі команда також показувала себе дуже сильно в Counter-Strike. Наприклад, українська команда стала першою в СНД, якій вдалося стати чемпіоном світу на турнірі Electronic Sports World Cup. NAVI активно привертала до себе увагу і формувала навколо себе віддану базу фанатів.

Але на принципово новий рівень команда вийшла не через Counter-Strike, а завдяки Dota 2. У жовтні 2010 року організація вирішила розширювати свою діяльність на кілька дисциплін, серед яких опинилися, наприклад, FIFA і StarCraft II. Але саме команда з Dota 2 стане одним із найважливіших стовпів успіху NAVI.

Вона з’явилася якраз у жовтні 2010 року. Тоді всі ще грали в оригінальну DotA (Defense of the Ancients), NAVI не була винятком. Але вже у 2011 року Valve показала Dota 2, з чого почалася нова ера як у кіберспорті, так і у сфері онлайн-ігор у принципі. Щоб підстебнути інтерес кіберспортивної спільноти, компанія також оголосила про проведення світового турніру The International. The International у підсумку стане однією з головних щорічних подій у кіберспортивному світі.

Хто такі NAVI (Natus Vincere). Розповідаємо про найвідомішу кіберспортивну команду України
Найвідоміший склад NAVI з Dota 2

NAVI тоді вже встигла відмінно показати себе в стандартній DotA, тому отримала пряме запрошення на The International без необхідності проходити відбіркові етапи. На турнірі Natus Vincere зуміла обійти всіх фаворитів і посісти перше місце, що принесло команді $1 млн.

Склад команди з Dota 2 2011 року був таким:

  • Олександр XBOCT Дашкевич
  • Денило Dendi Ішутін
  • Клемент Puppey Іванов
  • Іван ArtStyle Антонов
  • Дмитро LighTofHeaveN Купріянов

Усі вони в підсумку стали медійними обличчями як серед фанатів Dota 2, так і просто у сфері кіберспорту. А NAVI ще довгий час залишалася одним із лідерів Dota 2. На жаль, вдруге стати переможцем на The International команді так і не вдалося. Найближче вона була до цього звання на The International 2013, але тоді NAVI програла шведській команді The Alliance.

Приблизно відтоді показники команди ставали гіршими. Керівництво регулярно оновлювало склад і шукало нові підходи, бажаючи повторити колишні успіхи. Але поки що результати NAVI в Dota 2 залишають бажати кращого. Втім, «тому самому» зоряному складу це особливо не заважає вести активну діяльність у найрізноманітніших сферах.

Медійність стала для Natus Vincere дуже важливим ресурсом. Адже людям простіше вболівати навіть не за команду, а за конкретних людей. Особливо добре це помітно за складом NAVI для Counter-Strike: Global Offensive, головною зіркою якого став Олександр s1mple Костильов.

Причому до цього s1mple встиг показати себе як чудовий гравець, зокрема – снайпер, в інших командах. Він був частиною щонайменше HellRaisers і FlipSid3 Tactics. Але саме в NAVI він показав себе на піку можливостей. У результаті склад NAVI з Counter-Strike: Global Offensive посів з ним безліч призових місць на найрізноманітніших турнірах, а самого Олександра називали найкращим гравцем у CS: GO у 2018, 2021 і 2022 роках.

Зараз s1mple взяв перерву від кіберспортивної кар’єри, але все ще значиться у складі NAVI. Він активно стрімить і підтримує ініціативи, пов’язані з Counter-Strike 2.

Саме Counter-Strike 2 і Dota 2 продовжують залишатися основними дисциплінами для NAVI. Однак про інші ігри організація теж не забуває.

Прямо зараз у неї є діючі підрозділи з PUBG Mobile, у турнірах з якої команда кілька разів посідала призові місця, Valorant, Clash of Clans та інших ігор. А загалом за свою історію NAVI спробувала себе в ще більшій кількості дисциплін, включно з Halo Infinite, Tom Clancy’s Rainbow Six Siege і Fortnite.

 

Інша діяльність

За роки свого існування Natus Vincere перетворилася зі звичайної команди на організацію зі світовим ім’ям, яку знають мільйони людей. Тому її діяльність також виходить за рамки звичайних кіберспортивних змагань.

Наприклад, NAVI стала партнером ініціативи UNITED24, спрямованої на підтримку України під час російського військового вторгнення. Про партнерство стало відомо 2022 року. Тоді ж s1mple зробив одноосібну пожертву в розмірі $100 000.

«Точно наше найважливіше партнерство в цьому році. Упевнений, що інші наші партнери не засмутяться через такі мої слова, а тільки підтримають нас і приєднаються до ініціативи. UNITED24 робить важливі речі для України, і ми раді, що маємо можливості та ресурси, щоб їм допомогти», – таким чином прокоментував партнерство CMO NAVI Олександр Павленко.

У 2022 р. Natus Vincere загалом дуже сильно підтримувала Україну під час початку повномасштабного вторгнення. Організація задонатила сотні тисяч доларів і передала кілька сотень автомобілів для потреб військовослужбовців.

Окремо запам’яталася документальна стрічка від NAVI «Залишаючи дім». У ньому йдеться про фанатів кіберспорту з Харкова, Мелітополя, Маріуполя та інших міст, які сильно постраждали від російської агресії. Знімальна команда фільму зустрілася з ними, щоб вони поділилися подробицями свого життя, яке змінила війна. За допомогою документалки в NAVI хотіли додатково привернути увагу до проблеми російської агресії.

Само собою, одними ініціативами, які пов’язані з війною, діяльність NAVI не обмежується. Все-таки це кіберспортивна організація, яка існує майже 15 років. Тому в неї вистачає інших напрямків роботи.

Natus Vincere активно підтримує і розвиває кіберспорт в Україні. Ще 2010 року відбулася зустріч представників організації з тодішнім прем’єр-міністром Миколою Азаровим. Тоді лунали обіцянки, що кіберспорт підтримуватимуть на урядовому рівні. Але, як ми всі знаємо, вірити Азарову – це доволі безглузда ідея.

Втім, це не зупинило NAVI. Компанія регулярно виступає спонсором локальних кіберспортивних ініціатив і підтримує молодих гравців. На старання організації звернув увагу чинний президент України Володимир Зеленський. Наприклад, він публічно привітав команду у своїх соціальних мережах із перемогою PGL Major Stockholm 2021.

Всілякі косметичні предмети, створені у співпраці з NAVI, можна знайти в Dota 2, Counter-Strike 2 і Valorant. Тобто світові студії-розробники також визнають заслуги команди.

Хто такі NAVI (Natus Vincere). Розповідаємо про найвідомішу кіберспортивну команду України
Наліпка NAVI у грі Counter-Strike: Global Offensive

Цікаво, що навіть при зірковому статусі команди потрапити в організацію може будь-який гравець. Завдяки ініціативі ROAD TO NAVI гравець може заповнити анкету і отримати шанс потрапити до складу NAVI Youth або NAVI Junior. А Академія NAVI займається пошуком і тренуванням молодих талантів.

Також можна знайти супутні товари з брендом NAVI на будь-який смак. Колись у Києві навіть працював бар під патронатом NAVI. Там можна було подивитися трансляції чемпіонатів і зіграти в популярні кіберспортивні ігри, а меню було тематично оформлене термінами з Counter-Strike і Dota 2.

 

Статистика NAVI

Згідно з даними сайту Esports Earnings NAVI посідає п’яте місце у всесвітньому рейтингу кіберспортивних команд за розміром призових.

Найкращі кіберспортивні команди за розміром призових
1. Team Liquid (Нідерланди) – $48,6 млн
2. OG (Данія) – $38 млн
3. Team Spirit (Росія) – $29,7 млн
4. Evil Geniuses (США) – $28,6 млн
5. Natus Vincere (Україна) – $21,7 млн

Найбільше грошей NAVI принесли Counter-Strike: Global Offensive та Dota 2, а взагалі у переліку здобутків команди аж 32 кіберспортивних дисципліни, навіть FIFA 11, World of Tanks та класична Defense of the Ancients.

Найкращі за розміром призових ігри NAVI
1. Counter-Strike: Global Offensive – $9,5 млн
2. Dota 2 – $5,2 млн
3. PLAYERUNKNOWN’S BATTLEGROUNDS – $1,8 млн
4. PLAYERUNKNOWN’S BATTLEGROUNDS Mobile – $1 млн
5. World of Tanks – $901 тис.
6. Counter-Strike 2 – $685 тис
7. Rainbow Six Siege – $445 тис.
8. Counter-Strike – $368 тис.
9. Brawl Stars – $295 тис.
10. Paladins – $256 тис.

 

Трохи гумору

Сфера кіберспорту, як і відеоігор загалом, регулярно пов’язана з різноманітними проявами гумору. А де сучасний гумор, там і меми на будь-який смак. NAVI тут не стала винятком.

Наприклад, через неоднозначні показники успіху організації, коли команди можуть обійти всіх фаворитів, але програти там, де цього від них ніхто не очікував, склався мем про ставки на NAVI.

«Ніколи не потрібно ставити на NAVI, ніколи не потрібно ставити проти NAVI». Тому що в будь-якому разі висока ймовірність, що ставка згорить. Повірте автору цього тексту, перевірено на особистому досвіді – і далеко не раз.

Окремі меми плодять конкретні учасники NAVI. Тут теж найчастіше згадується якраз s1mple. YouTube-обкладинки з ним давно вже стали народним надбанням, а нарізки з його фразами активно вірусили в TikTok зовсім нещодавно.

Утім, будьте готові, що якщо ви не занурені в кіберспорт загалом та історію NAVI зокрема, то чимало жартів здадуться вам зовсім дивними і відірваними від реальності.