Тема метавсесвіту активно заполонила наш інформаційний простір за останні пару років. Цьому дуже посприяв Марк Цукерберг, який навіть перейменував материнську компанію Facebook на Meta. До нього приєдналися й інші технологічні компанії, такі як Microsoft, Epic Games, Huawei, NVIDIA, Qualcomm, Sony Interactive Entertainment, Unity та Adobe, які разом створили організацію Metaverse Standards Forum, що має на меті розробити стандарти сумісності для відкритого метавсесвіту.

Звісно, що у метаверсів є й ряд критиків. Або ж людей, які не розуміють навіщо потрібен метавсесвіт. Як, наприклад, Тім Кук, глава Apple, який нещодавно висловив скептицизм щодо того, що люди захочуть проводити тривалі періоди часу в VR в майбутньому. А генеральний директор Snap Еван Шпігель сказав The Guardian, що компанія взагалі уникає використання цього терміну, оскільки він «досить неоднозначний і гіпотетичний», і що якби ви попросили кімнату людей дати йому визначення, всі були б «абсолютно різними».

Ми вирішили запитати що ж таке метавсесвіт безпосередньо у людини, яка займається їх створенням. А також поцікавитись про тренд на проведення заходів у метаверсах і перспективи розвитку цієї технології. Тож, до вашої уваги інтерв’ю з Юрієм Філіпчуком, CEO і співзасновником компанії Party.Space – метавсесвіт-платформи для віртуальних корпоративних заходів та онлайн-вечірок для різних спільнот.

Розпочнімо з того, що ж таке метавсесвіт в цілому? Яку користь можна отримати від створення такої платформи?

Це гарне питання, на яке не вийде дати просту відповідь. Як ми жартуємо: на гарній конференції по метавсесвіту має бути хоча б одна бійка за правильне визначення. Інакше — це як весілля без бійки. Існує декілька основних підходів. Перший визначає метавсесвіт, як віртуальну реальність, у якій люди будуть проводити велику частину свого часу. Референс для цього — фільм Ready Player One. Коли ти надягаєш шолом, чи підключаєшся, як в Матриці, й живеш у метавсесвіті. Це взаємодія з нереальним світом. Це те, як бачать метаверс більшість звичайних людей, які непрофесійно розбираються в цій темі. І це те, що продають маркетологи, навіть попри те, що поточні продукти дуже далекі від цього.

«Нам потрібен восьмиповерховий метавсесвіт з паркінгом і музеєм» – інтерв’ю з CEO Party.Space Юрієм Філіпчуком

Юрій Філіпчук, CEO Party.Space

Більш професійно і філософськи люди підходять до метавсесвіту з погляду того, що інтернет, який нині існує, вже є метавсесвітом. Адже кожний ресурс в ньому — це окремий світ. Кожна людина може в інтернеті бути не собою, а ким завгодно. І це одна з характеристик метаверсу — ти можеш бути тим, ким ти хочеш. Він повністю між собою з’єднаний. Поточний метавсесвіт має текстовий, аудіо- і відеоконтент. Ідея в тому, що метавсесвіт, який ми уявляємо — це наступна ланка розвитку інтернету. Інтернету, який буде повністю з 3D-картинкою, 3D-враженнями, інтернет, який буде відчуватися більш наживо.

То чи є наразі фактична користь у метавсесвітах для кінцевого користувача?

Дійсно, зробити поки що він може мало. Може поставити якийсь будиночок, банер з рекламою, чи свій інтернет-магазин і сподіватися, що там буде трафік. Зважаючи, що в Decentraland, найбільшому метаверсі, офіційно підтвердили 6000 щоденних користувачів, а на сайті Mezha.Media – 1 млн користувачів в місяць, можу припустити, що у вас метавсесвіт є більшим.

«Нам потрібен восьмиповерховий метавсесвіт з паркінгом і музеєм» – інтерв’ю з CEO Party.Space Юрієм Філіпчуком

Спільний проєкт Snoop Dogg і Sandbox

Коли Snoop Dogg оголосив, що купує землю в Sandbox, всі сусідні шматочки землі виросли в ціні в 10 разів. Але яка частина з них була викуплена заздалегідь користувачами, які знали про майбутню покупку репера? Вважають, що кожний такий кейс — це «стрижка хом’яків» на інвестиції.

Які найбільш популярні сфери використання метавсесвітів? Для чого вони створюються?

Перше — це платформи, які існують для того, щоб зібрати гроші й зникнути. На жаль, дійсно була купа проєктів, які або обіцяли збудувати світ, або робили якийсь дуже базовий прототип, збирали купу грошей і просто зникали.

Друга група — платформи, які пропонують зробити для брендів активацію — створити «віртуальний Діснейленд», в якому можна буде залучити трафік для бренду. В інтернеті можна знайти табличку, яка показує наскільки вдало бренди проводять такі заходи. Найуспішніші кейси були у Nike. Компанія продавала не звичайні кросівки, а NFT-кросівки. І, здається, 20% прибутку Nike в минулому і поточному році вже йдуть від продажу діджитал товарів [на жовтень 2022 року дохід Nike складає $184,79 млн від продажу NFT-колекцій – прим. ред.]. Тобто вони досить сильно змінили структуру власних доходів.

«Нам потрібен восьмиповерховий метавсесвіт з паркінгом і музеєм» – інтерв’ю з CEO Party.Space Юрієм Філіпчуком

NFT-кросівки RTFKT x Nike

Але поки що важко оцінити ефект від такої бренд-активації, адже компанії в першу чергу роблять це заради піару. Щоб про твій кейс написало якомога більше медіа. А чи допоможе це продавати Unilever дезодоранти в Roblox – ми ще не знаємо. Це схоже на часи 2000-х років, коли сайти створювались не тому, що компанії знали, що звідти буде приходити бізнес, а тому, що це було модно.

Говорячи про метавсесвіти, одразу виникає асоціація з NFT. Як саме пов’язані ці технології?

Тут все доволі просто. NFT, в першу чергу, купували з ціллю поспекулювати на хайпі. Певні NFT-колекції стали настільки цінними, завдяки тому, що люди почали використовувати Bored Apes і Cryptopunks як аватарки у Твіттері. Це була можливість показати, що ти є своїм в тусовці. А також створювався ажіотаж, адже користувачі бачили, що найкрутіші й наймодніші люди у Твіттері мають в себе мавпу на аватарці.

«Нам потрібен восьмиповерховий метавсесвіт з паркінгом і музеєм» – інтерв’ю з CEO Party.Space Юрієм Філіпчуком

Середня вартість NFT Bored Ape Yacht Club складає понад $100 тис.

Те саме з віртуальними кросівками Nike та іншими цифровими товарами. Якщо ти в метаверсі бачиш, що у крутого чувака унікальні Nike, і таких доступно тільки 100 штук, то й ти захочеш стати таким же крутим. Ти підеш і купиш їх, адже в них є інвестиційна привабливість, вони створюють ажіотаж і дають тобі певний флекс в метаверсі. Тому й більшість метавсесвітів одразу будуються на інтеграціях з блокчейном, щоб закріпити права на NFT за користувачем.

До речі, сам принцип децентралізації в метаверсі дуже важко, а то й практично неможливо реалізувати. Потрібні сервери, бекенд, а блокчейн зараз не зможе дати те, що потрібно для того, щоб метавсесвіт був повністю децентралізований. Якщо говорити про ідеальний метаверс, так, він буде повністю децентралізований і хоститись на блокчейні. Але як ми до цього прийдемо — велике технологічне питання, яке вирішують багато команд.

Як виникла платформа Party.Space? Чому ви обрали саме цей напрям розвитку?

Наша філософія з самого початку була іншою. Ми зібрались в травні 2020 року зі співзасновниками, щоб гейміфікувати відеочати. Ми бачили, що буде багато відеочатів під час пандемії й вирішили, що це класна тема. Дуже швидко нам пощастило закрити першого клієнта, це одна з найбільших і найпопулярніших стрімінгових платформ у світі. Вони нам сказали: «Ми хочемо з вами попрацювати, але в нас проблема зараз, тому що нам потрібно провести корпоратив в онлайні на 5000 людей. Якщо ви б нам допомогли її вирішити, це було б супер». І тоді питання гейміфікації чатів ми перевели на наступний рівень. Для клієнта ми зробили рішення, яке дозволило гейміфікувати цілий корпоратив.

Ми створили 3D-актову залу, вхід в неї був прямо з браузера, не потрібно було використовувати VR-шлеми, чи інше додаткове обладнання. В цій залі люди спілкувалися через традиційне відео. Ми скомбінували 3D і відеопотік. В результаті співробітники клієнта провели на заході в середньому по 132 хвилини. Знаючи, як зазвичай проходять zoom-корпоративи, де через 10 хвилин всі вже вимикають камери, це був просто шок, що ми змогли так надовго залучити людей на нашу платформу.

«Нам потрібен восьмиповерховий метавсесвіт з паркінгом і музеєм» - інтерв'ю з CEO Party.Space Юрієм Філіпчуком

Після цього ми створили стратегію, адже побачили, що є клієнти, які готові платити великі гроші за подібне залучення співробітників. Ми побачили, що можемо зробити 3D-платформу, поставити це все на потік і стати віртуальною платформою для івентів. І тільки ми почали рухатись за цією стратегією, Марк Цукерберг оголосив, що Facebook тепер Meta. Нам цей попутний вітер одразу допоміг, бо всі почали називати Party.Space метаверс-платформою.

Тому ми на цьому ринку не через те, що мріяли збудувати метавсесвіт. Ми прості хлопці, які розв’язували проблему клієнта по залученню співробітників на корпоратив. Але, як вже було неодноразово доведено, головний чинник для успіху стартапа — це вдалий таймінг. Команда, інвестори, клієнти, технологія — багато де можна профакапитись, але якщо таймінг неправильний, то якими б геніальним ви не були, ви прогораєте. Тому нам дуже з цим пощастило.

Тобто ваші метаверси мають тимчасовий ефект, вони створюються під конкретні задачі?

Наша ціль перейти від тимчасового використання до більш регулярного. Product-market fit [відповідність продукту ринку – прим. ред.] може бути “nice to have” і “must have”. Перші — це так звані продукти-вітаміни. Вони роблять щось краще, але без цього можна прожити. Наразі Party.Space має 100% “nice to have” product-market fit. Але ми знаємо, як перейти до “must have” product-market fit.

Якщо подивитись 15 років назад, люди проводили конференц-коли, користуючись комутатором, який з’єднував декількох абонентів. Це було нормальною практикою. Zoom довго існував на ринку, ним користувалися, але реальний поштовх до використання мас-маркетом прийшов тільки з ковідом. І зараз, якщо ви запропонуєте комусь провести конференц-кол просто телефоном, на вас подивляться, як на не дуже адекватну людину. Те саме з 3D-івентами. Зараз всі звикли спілкуватись в Zoom, але як тільки стане звичним робити івенти в 3D, ми перейдемо до “must have” product-market fit.

Одна з нещодавніх гучних новин: Microsoft і Meta анонсували, що в Microsoft Teams можна буде зідзвонюватись у віртуальній реальності, використовуючи гарнітури Oculus Quest. Це як раз те, над чим ми зараз працюємо з Cisco Webex, величезною enterprise-системою, і слугує підтвердженням, що ми рухаємось у правильному напрямку. А також про це натякають дзвінки від інвесторів, які прокинулись і згадали про нас, тож це дійсно дуже гарний момент.

Хто є основними клієнтами Party.Space? На вашому сайті вказані такі компанії, як Grammarly, Preply, EpidemicSound і навіть футбольний клуб “Ювентус”. Як вони використовують платформу?

З компаніями все досить просто — у них часто виникає потреба у проведенні різних заходів. До речі, з моменту початку повномасштабного вторгнення, до нас прийшло більше українських компаній, вони почали проводити різні соціальні заходи на Party.Space.

“Ювентус” – це кейс, коли наш сейлз Влад, великий фанат футбольного клуба “Арсенал”, запропонував наш продукт англійцям, але вони не захотіли робити віртуальну фан-зону, тому він пішов до інших футбольних клубів. Ми провели тестовий івент для футбольної академії “Ювентуса”, туди прийшли всі спонсори італійців, їх правління. Їм сподобалось і вони сказали, що хочуть восьмиповерховий метаверс. Зараз ми проговорюємо з ними цей контракт, тож, сподіваюсь, скоро будемо його реалізовувати. Дуже різні запити бувають, різні задачі постають, по-різному ринок дивиться на цю технологію. Хтось експериментує, а хтось одразу намагається закрити певні потреби.

Восьмиповерховий метаверс — що потрібно для його функціонування? Яка команда буде його обслуговувати?

З точку зору підтримки — це саппорт, який масштабується на всі простори. Головна проблема масштабування на нашій стороні була в тому, що донедавна ми більшість івентів допомагали клієнтам зробити “під ключ” на нашому бекенді й ми не пускали клієнта в адмін-панель. Зараз ми розв’язали цю проблему й потрохи сапортимо клієнтів, щоб вони робили це самостійно. Продукт складний, є багато нюансів. І це головна продакт-дизайн проблема, з якою ми зараз працюємо. Спростити платформу так, щоб люди могли повністю самі керувати івентами й створювати їх.

Перший метаверс-офіс в портфоліо Party.Space

Коли це великий кастомний проєкт, як для “Ювентуса”, тут залучаються 3D-дизайнери, арт-команда, яка планує його. Це як збудувати аналогічний проєкт в офлайні, де тобі потрібно мати експертизу від дизайн-проєкту до реалізації. У вересні ми запустили перший проєкт, де працювали із професійним архітект-бюро. Наш клієнт, юридична фірма, замовила у нас віртуальний офіс, а дизайн вони захотіли замовити в архітект-бюро, яке створювало їм офлайн-офіс. Так у нас з’явився наш перший метаверс-офіс. Він є таким собі міксом: з одного боку традиційний офіс, але знаходиться на горі, де навколо тебе хмари, гори, водоспади, трохи сюрреалістичний пейзаж, який нагадує Карпати на максималках.

Чи може клієнт додавати кастомну функціональність на платформу? Якісь інакші типи вікторин чи ігор? Чи є обмеження?

Так, обмеження точно є. Віртуальний світ все ж накладає певні обмеження за кількістю людей, рівнем графіки, простором, який ми створюємо. Тому в нас вже є гарно відпрацьовані шаблони, які заточені під різні івенти. Що зручно в шаблоні – менеджеру достатньо завантажити логотип, кольорову схему, різні постери й одразу простір починає виглядати так, як хоче клієнт.

Хтось підходить до цього дуже креативно, наприклад наш клієнт Obrio. Вони під час корпоративного заходу створили окрему кімнату, де на стінах були постери з фотографіями Криму і поряд по центру великий плакат, на якому горить крємль. І коли ти заходиш в кімнату, ти чуєш звук багаття, що палає. Вони там проводили купу часу і їм дуже сподобалось. Ми не знаємо чому, але ефект присутності існував.

«Нам потрібен восьмиповерховий метавсесвіт з паркінгом і музеєм» – інтерв’ю з CEO Party.Space Юрієм Філіпчуком

Підходити можна по-різному, робота з шаблонами — це базова селф-сервіс функціональність. Там де клієнт каже “нам потрібен восьмиповерховий метаверс з паркінгом і музеєм”, там вже потрібна робота з дизайн-командою, це вже дійсно кастомні проєкти.

Скільки часу потребує створення метаверсу за шаблоном?

15-30 хвилин. Стільки часу буде вдосталь, але зазвичай люди там проводять значно більше часу, бо це нагадує режим створення в Sims – це передвинути, те поставити тощо. Але насправді, це вже можна швидко робити.

Розкажіть про вашу нову подію, присвячену Геловіну. Який досвід отримають користувачі, які її відвідають?

Це вікторина в онлайні, максимально нагадує шоу “Хто хоче стати мільйонером?”. Чотири питання, дуже схожий інтерфейс. В поточному івенті кожен грає індивідуально, але зазвичай є також опція для команд. Ви сідаєте за стіл, ведучий починає ставити питання. Хто швидше обирає з чотирьох варіантів правильну відповідь, той отримує максимальну кількість балів. Питання бувають відкриті, закриті, аудіо, відео, по-різному.

«Нам потрібен восьмиповерховий метавсесвіт з паркінгом і музеєм» - інтерв'ю з CEO Party.Space Юрієм Філіпчуком

Але насправді на Геловін івенті вікторина це не головна розвага. Ми вже бачили, що для гарного заходу достатньо задати людям гарну тему, якось їх розворушити, щоб їм стало цікаво. Halloween Quiz Night – це такий привід зібратися, пограти разом, тим паче, що питання ми записали наперед з легендарним хоррор-актором Кейном Ходдером, який грав Джейсона в “П’ятниці 13”. Це можливість послухати цікаві питання від професійного актора, повідповідати, чи повгадувати відповіді, а потім буде що обговорити з іншими. До речі вчора ми запустили Halloween Quiz Night на Product Hunt, тож детальніше ознайомитись з платфомою можна тут.

Додам також, що на нашу думку метаверс — це технологія, яка дозволяє самотній онлайн-експіріенс перетворити в соціальний. Насправді корпоративні zoom-дзвінки, де щось відбувається, не дуже соціальні. Бо це one-talking head. Це можна робити та прямим стрімом на YouTube, але люди роблять це в режимі zoom-вебінара. В нашому ж кейсі, якщо ти всередині метаверсу, ми всіма способами намагаємось залучити тебе до взаємодії. Щоб ти встав з-за столу, пішов до іншого, щось зробив. Це соціальний досвід.

Party.Space подався на участь в японському проєкті, який називається “Sake Viva!”. Це проєкт від японської податкової. Вони зауважують, що японська молодь стала вживати алкоголь набагато менше, зокрема набагато менше соціально. Тобто, люди, які випивають, роблять це самі вдома. І це не є корисним з точки зору соціуму. Тому що алкоголь — це соціальний клей. Вам легше знайомитись, відносини стають тіснішими. Саме тому виник цей проєкт, який має на меті стимулювати соціальне вживання алкоголю японською молоддю. І ми вважаємо, що якщо вони будуть пити саке в віртуальному караоке-барі, це буде набагато краще, ніж просто випивати на самоті.

Яким ви бачите подальший розвиток метавсесвіт-платформ? Які перспективи у цієї технології та чого можна очікувати користувачам?

Наступні 5 років на нас чекає дуже багато змін на ринку, де ті, хто знайшов справжню цінність і корисність, будуть акумулювати в себе аудиторію і клієнтів. Паралельно з цим буде з’являтися дуже багато технологій, яких наразі не вистачає. Наприклад, NVIDIA працює над технологією, яка допоможе деконструювати обличчя людей і відправляти їх не як відеопотік, а як 3D-картинку. Це в 10-20 разів менше трафіку, і це дозволить робити фотореалістичні аватари в метавсесвітах. Окрім того, потрібно багато VR-шоломів. По оцінках, наразі їх у світі всього близько 50 мільйонів. І це враховуючи старі моделі, які вже не підходять для використання. Тож найближчі 5 років буде дуже цікаво.

Технологія Avatar Cloud Engine від NVIDIA для створення 3D-моделей людей

Потім розпочнеться така собі консолідація. З’явиться свій Facebook метавсесвітів, а всі інші будуть конкурувати з одним великим гравцем. Або ж ми побачимо багато метаверс-проєктів, які будуть між собою поєднані блокчейном. Буде повна взаємодія, тобто можна буде перенести свій аватар з одного метавсесвіту в інший. Кросівки Nike будуть працювати в усіх метавсесвітах — ти й на корпоратив у них підеш, й гуляти по Roblox. В такому випадку це буде більш схоже на класичний інтернет. Напевно, я хочу більше бачити саме другий варіант розвитку подій, бо він органічніший і в цьому метавсесвіті точно буде прикольніше, ніж якщо його захопить одна велика, навіть не обов’язково зла, корпорація.

Тож поки що можна не боятися, що метавсесвіт замінить наше реальне життя?

Поки точно ні. Поки в офлайні є чим зайнятися, поки в офлайні можна донатити ЗСУ і допомагати Україні, я б сфокусувався на цьому. До речі, навесні ми співпрацювали з проєктом MetaHistory і нам вдалося зібрати півтора мільйона доларів допомоги для України. До нас на віртуальний аукціон приходив батько Віталіка Бутеріна і привів багато інших відомих діячів, тож в цілому вийшов успішний івент.

А що думаєте стосовно метавсесвіту ви? Чи стане це нашим майбутнім? І якщо так, то коли чекати на справжній бум метаверсів? Поділіться вашими думками в коментарях!