У той час як компанія Meta вкладає мільярди в ідею генерального директора Марка Цукерберга про метавсесвіт, генеральний директор Apple Тім Кук вважає, що більшість людей не можуть навіть дати йому визначення, не кажучи вже про те, щоб прожити в ньому довгий період часу, повідомляє The Verge.

«Я завжди вважав, що важливо, щоб люди розуміли, що це таке», – сказав Кук в інтерв’ю голландському виданню Bright. «І я дійсно не впевнений, що середньостатистична людина може сказати вам, що таке метавсесвіт».

Іншими словами, попри постійні повідомлення щодо зацікавленості Apple у створенні всіляких апаратних засобів AR і VR, Кук не готовий стверджувати, що компанія працює над будь-яким так званим «метавсесвітом».

Марк Цукерберг дотримується іншої думки. На початку цього року генеральний директор Meta заявив своїм співробітникам, що компанія знаходиться в «дуже глибокому, філософському змаганні» з Apple за побудову метавсесвіту.

«Це змагання філософій та ідей, де вони вважають, що, роблячи все самостійно з тісною інтеграцією, вони створюють кращий досвід для споживачів», – заявив Цукерберг, протиставляючи те, що він називає закритим підходом Apple, відкритішим розробкам Meta.

Тім Кук також висловив скептицизм щодо того, що люди захочуть проводити тривалі періоди часу в VR в майбутньому.

«VR – це те, у що ви дійсно можете зануритися. І це можна використовувати в хорошому сенсі. Але я не думаю, що ви захочете прожити все своє життя таким чином», – заявив пан Кук. «Віртуальна реальність підходить для певних випадків, але не для того, щоб комфортно спілкуватися».

Коментарі Кука роблять його останнім з ряду високопоставлених генеральних директорів, які виказували скептицизм щодо метавсесвіту. Генеральний директор Snap Еван Шпігель сказав The Guardian, що компанія уникає використання цього терміну, оскільки він «досить неоднозначний і гіпотетичний», і що якби ви попросили кімнату людей дати йому визначення, всі були б «абсолютно різними». Тим часом керівник відділу пристроїв Amazon Девід Лімп нещодавно заявив, що якщо він запитає «кілька сотень людей, що вони думають про метавсесвіт, ми отримаємо 205 різних відповідей», і що не існує «загального визначення» цього терміну.

Але в той час, як Кук, Шпігель і Лімп публічно скептично ставляться до терміну «метавсесвіт», Apple, Snap і Amazon, як повідомляється, інвестують – тою чи іншою мірою – в подібні технології, які, на думку Meta, одного разу стануть основою її метапросторового майбутнього. Кук є великим прихильником доповненої реальності, і Apple може анонсувати комбіновану гарнітуру AR/VR вже у 2023 році, в той час, як Snap випустила минулого року свою першу пару AR-окулярів як обмеженої бета-версії та заявляє, що мільйони людей вже взаємодіють з AR через її додаток. Amazon випустила кілька AR-застосунків протягом багатьох років і, як ходять чутки, має принаймні один пристрій доповненої реальності в розробці.