Редакція «Межі» щиро сподівається, що попри усі перепони та негаразди розробники «S.T.A.L.K.E.R. 2: Серце Чорнобиля» впораються з завданням і наприкінці року (ставимо на грудень 2023 р.) ми нарешті зможемо пограти у довгоочікувану гру, на шляху якої до релізу трапилось багато чого. До речі, менше ніж за місяць ми відзначатимемо п’яту річницю з моменту анонса S.T.A.L.K.E.R. 2.

Але, якщо вам важко почекати ще півроку [але це не точно] і хочеться повернутися у Зону відчуження, ми підібрали перелік ігор про Чорнобиль, створених іншими компаніями. Серед них є декілька дуже цікавих.

Скажімо відверто, спочатку ми збиралися написати про моди до оригінальних «S.T.A.L.K.E.R.: Тінь Чорнобиля», «S.T.A.L.K.E.R.: Чисте небо» та «S.T.A.L.K.E.R.: Поклик Прип’яті», бо що ж може бути краще, ніж пограти в очікуванні S.T.A.L.K.E.R. 2 в покращені та пофіксені фанатами оригінальні ігри. Але… Як виявилось, більшість популярних модів для перших S.T.A.L.K.E.R. створювалася модерами-росіянами та/або з залученням росіян і розібрати зараз, де їх нема, майже неможливо, тому ми вирішили на деякий час відкласти цю тему.

Приблизно та сама ситуація й з іграми про Чорнобиль. Росіяни, як завжди, не вміють не красти та вважають Чорнобиль «своїм», тому клепають десятки ігор, події яких відбуваються в Зоні відчуження. Відділити зерна від полови виявилось нелегко, але ми зробили це. У переліку нижче – жодної російської гри. Усі інші ігри на Steam, де згадується Чорнобиль – з російським присмаком.

Що ж, поїхали до Зони. Ігри розміщені в алфавітному порядку.


Call of Duty 4: Modern Warfare (2007, 2016)

Розробник Infinity Ward
Жанр шутер від першої особи

Приємно, що навіть в алфавітному порядку наш список починається саме з Call of Duty 4: Modern Warfare. Гра вийшла того ж 2007 року, що й «S.T.A.L.K.E.R.: Тінь Чорнобиля», але на півроку пізніше. І звісно ж, місії «Усі у камуфляжі» та «Вбити одним пострілом», події яких відбуваються у Прип’яті, потрапили в CoD завдяки S.T.A.L.K.E.R., який ще під час розробки привернув увагу ігрових студій до Чорнобильської зони.

Це одні з найкращих місій не лише у самій Call of Duty 4, а в усій серії ігор Call of Duty. Який з варіантів спробувати, чи то оригінальну Call of Duty 4: Modern Warfare (2007), чи дуже вдалий ремастер Call of Duty: Modern Warfare Remastered (2016), обирайте самі. Ми радимо саме ремастер. У відео вище повне проходження місій у Прип’яті.


CHERNOBYL – Death May Die (2023)

Розробник Rocket Bro Games
Жанр психологічний горор

Жахливий, і з точки зору жанру, і з точки зору графіки, психологічний горор від польських розробників, який вийшов 21 лютого 2023 р. Але сама гра, у якій треба розв’язувати головоломки, щоб розгадати страшний секрет Чорнобиля, не така вже погана. Але глючна, хоч автори і обіцяють поправити більшість помилок у патчі. З іншого боку, вона коштує лише 26 грн. Як перший досвід інді-розробника має право на життя.


Chernobylite Enhanced Edition (2021)

Розробник The Farm 51
Жанр action/RPG, шутер

Chernobylite – це такий собі S.T.A.L.K.E.R. 2 на мінімалках від польської студії The Farm 51 (NecroVisioN, Painkiller: Hell & Damnation, Get Even). З невеликими рівнями, на які ви телепортуєтеся, дуже дивним менеджментом бази та некомфортною стрільбою. З іншого боку, це дуже атмосферна action/adventure, з впізнаваними чорнобильськими локаціями, гарною графікою (особливо після безплатного Next-Gen оновлення 2022 р), цікавим нелінійним сюжетом з відсилками до подій 1986 р. та елементами RPG.

За сюжетом гри професор Ігор Хімінюк через 30 років після Чорнобильської аварії повертається на станцію, щоб з’ясувати долю своєї нареченої Тетяни, яка безслідно зникла в Прип’яті напередодні аварії. Він планує обшукати всю Зону, але для початку навідатися на Четвертий енергоблок, щоб захопити шматочок чорнобиліту, від якого працює його портативний пристрій, що створює портали в різні райони Зони.

Гра вийшла на ПК (Steam, Epic Games, GOG), PlayStation 4 / 5, Xbox One/ Series X|S. Ми радимо ПК версію, все ж таки це шутер, а стрільба тут дійсно не дуже комфортна.

Радимо подивитися і DLC The Art of Chernobylite – це артбук гри у форматі PDF. Автори їздили до Зони відчуження, тож там є насправді круті фото, які можна порівняти з ігровими рівнями.


Chernobyl Liquidators (TBA)

Розробник Live Motion Games
Жанр симулятор

На жаль, гра Chernobyl Liquidators, яка мала б розповідати про події 26 квітня 1986 р. з точки зору одного з пожежників, що прибув на місце пожежі на четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС, все ще не вийшла.

При цьому автори проєкту, польська студія Live Motion Games, з моменту анонсу Chernobyl Liquidators у 2019 р. встигли випустити 6 (!) інших симуляторів. Але Chernobyl Liquidators не закинута, час від часу автори згадують про гру та викладають чергові щоденники розробників. А поки що можна пограти в демо-версію, яка доступна на Steam. Це самий початок гри і деякі кадри дуже нагадують те, що ми бачили у мінісеріалі HBO «Чорнобиль» / Chernobyl.


Chernobyl VR Project (2016)

Розробник The Farm 51
Жанр VR-досвід

Chernobyl VR Project – це не зовсім гра, це добірка VR-панорам та інтерактивних об’єктів, оцифрованих командою The Farm 51 у Зоні відчуження. Плюс декілька відео та спогадів очевидців подій.

Негра не зайшла користувачам Steam, тому на цій платформі вона так і залишилась закинутою у Дочасному доступі. В останній раз сторінка оновлювалася розробниками у 2019 р. Крім того, у 2017 р. Chernobyl VR Project вийшов на PlayStation VR.

Але зроблена робота не пропала дарма. Усі текстури, панорами та відскановані об’єкти знадобилися під час розробки Chernobylite.


Fear The Wolves (2019)

Розробник Vostok Games
Жанр королівська битва

Fear The Wolves – невдалий експеримент у жанрі королівської битви від київської студії Vostok Games, що була створена вихідцями з GSC Game World. Гра була нашвидкуруч зібрана на хвилі популярності жанру Battle Royale і вийшла на початку 2019 р.

На старті онлайн дотягнув до 611 гравців, а потім стрімко впав до лічених десятків. Нема гравців – нема королівської битви. Відгуки, які спочатку трималися на відмітці «Змішані», впали до «Дуже негативні».

Ігрова зона в Fear The Wolves зібрана з фрагментів Чорнобильської зони. Тут є РЛС «Дуга», цвинтар радіоактивної техніки, КПП, Копачі, Рідня та інші знайомі шанувальникам S.T.A.L.K.E.R. об’єкти. У геймплеї навіть присутні деякі цікавинки, але потенціал проєкту просто не встиг розкритися, на той момент на ринку було забагато ігор у жанрі Battle Royale, до того, сама Fear The Wolves була дещо сирувата.


Isotopium: Chernobyl (2017)

Розробник Remote Games
Жанр симулятор

Isotopium: Chernobyl – це дуже цікавий концепт фізичної онлайнової гри від української команди Remote Games. Гравцям пропонується керувати невеличкими фізичними дронами-танчиками, які їздять всередині великого макету якоїсь місцевості. Серед можливих майбутніх варіантів обговорювався Марс, інші планети тощо. Але першим зробили макет Прип’яті!

За задумом розробників гравці мали купувати енергію для доступу до дронів і шукати на мапі спеціальні ізотопи, які дають додаткову енергію чи бонуси.

Не лише S.T.A.L.K.E.R.: ще 10 ігор про Чорнобиль

Проєкт було запущено у 2018 р. У Isotopium: Chernobyl грали відомі блогери, про них писав The New York Times та інші поважні видання, але не склалося. Гравці не прийшли і подальший розвиток ідеї застопорився.

У вересні 2022 р. авторам проєкту не вистачало грошей на оренду приміщення, тож унікальний макет міста Прип’ять мали розібрати. Гроші на оренду на наступні пів року – рік вдалося зібрати від благочинців, але подальше життя та розвиток проєкту залишаються під питанням. Наразі пограти в Isotopium: Chernobyl не можна.


Liquidators (2020)

Розробник 1986 CL3
Жанр симулятор, головоломка

Безкоштовна гра від анонімної міжнародної команди про реальних ліквідаторів з вражаючим Steam-рейтингом у 95/100. Liquidators розповідає про тих самих «Чорнобильських водолазів» Олексія Ананенка, Валерія Беспалова та Бориса Баранова, які спустилися в басейн-барботер під зруйнованим реактором та відкрили запірні клапани, щоб звільнити його від води. Хтось каже, що вони врятували усю Європу.

Обравши одного з ліквідаторів і озброївшись лише ліхтарем та лічильником Гейгера, вам треба спуститися в пітьму та відкрити ті самі чортові запірні клапани. У кожного з героїв є власні особливості, а виконати завдання вони зможуть, лише допомагаючи один одному, послідовно виконуючи різні дії. При цьому кожен з героїв може втратити свідомість від радіації і гравець має вирішити, рятувати його чи ні.

У гри трохи застарілий рушій, але він дуже гарно пасує до того, щоб показати тісні приміщення під реактором та ефекти радіації. Крім того, це додає ретро вайби, підкреслюючи часткову документальність гри.

Автори не просять грошей за Liquidators, але закликають гравців жертвувати кошти на благодійність. Спочатку це була організація Chernobyl Children International, після початку збройної агресії Росії автори неодноразово закликали гравців надсилати гроші UNICEF для допомоги Україні. Крім того, автори підкреслюють, що усі герої гри – українці та живуть або жили в Україні.


Radiation City (2018)

Розробник Atypical Games
Жанр шутер

Однокористувацький шутер для мобільних платформ від румунської студії Atypical Games. Radiation City – це досить прямолінійна спроба відтворити S.T.A.L.K.E.R. на мобілках. Спочатку гра вийшла на Android та iOS, а згодом поліпшена версія з’явилася на macOS та Nintendo Switch.

За сюжетом гравець має врятувати кохану та розкрити зловісну таємницю зони.

Крім шутерної частини, у якій гравцю треба відстрілювати диких звірів та різноманітних зомбі та монстрів, у грі є елементи симулятора виживання, тобто пошук ресурсів, вибір місця для ночівлі тощо. А ще те, чого нема у S.T.A.L.K.E.R. – використання автомобілів!

У Radiation City є Прип’ять з усіма головними пам’ятками – готель «Полісся», кінотеатр «Прометей», басейн тощо.

Цікаво, що у версії Radiation City для Android та iOS досить непогані відгуки, а ось у версії для Nintendo Switch – вкрай негативні.


Microsoft Flight Simulator (2020)

Розробник Asobo Studio / Xbox Game Studios
Жанр симулятор

Не лише S.T.A.L.K.E.R.: ще 10 ігор про Чорнобиль

У Microsoft Flight Simulator представлена уся планета Земля, тож Чорнобильська зона відчуження тут теж є. Але за замовченням вона виглядає не дуже гарно. На щастя, користувачі додали деталей.

Кращий мод для MSFS з Прип’яттю та ЧАЕС – це Chernobyl NPP and Pripyat town від українського користувача з ніком TedStricker. Він же створив і покращену версію Києва з майже усіма пам’ятками та створеними наново будівлями – Kyiv City Landmarks.

А автор цієї статті зібрав Chernobyl Bush Trip – авіаційну прогулянку з Києва через Гостомель до Зони, Прип’яті, а потім і Славутича. Якщо ви використовуєте Microsoft Flight Simulator для ПК, обов’язково спробуйте. Цей недовгий переліт, відео якого зі старою моделлю ЧАЕС ви можете побачити нижче, наочно демонструє, як недалеко до Чорнобиля від столиці України.


Ми не навмисно виклали цей матеріал у річницю Чорнобильської катастрофи, так сталося випадково. Але, якщо вже так сталося, пропонуємо пригадати усіх тих, хто поклав своє життя та здоров’я, щоб приборкати мирний атом, що вийшов з під контролю. Прикро, що зараз Росія, яка захопила найбільшу в Європі атомну станцію, знову шантажує увесь світ ядерним Голокостом.

Дивиться також:
Від Сяну до Дону: Україна у відеоіграх

Перше інтерв’ю з Сергієм Григоровичем (1998 рік): про WarCraft 2000: Nuclear Epidemic та інші ігрові проєкти GSC Game World