На початку 2000-х, коли українська ігрова індустрія тільки зароджувалася, мало хто з вітчизняних розробників мав змогу виїхати за кордон, тому творці ігор надихалися здебільшого рідними пейзажами та колоритом. Мабуть, саме тому у 2000-х створено стільки відеоігор, події яких відбуваються саме в Україні. Ми вирішили згадати найвідоміші з таких проєктів. І не лише від вітчизняних розробників. Україна у відеоіграх, поїхали!


Козаки: Європейські війни (2001)

Жанр стратегія у реальному часі
Розробник GSC Game World

Те, що першою українською грою, що отримала визнання закордоном, стала саме гра про Україну, неабияк тішить. Такі знайомі церкви у стилі українського бароко, мазанки під солом’яними стріхами, селяни у широкополих брилях, моторні січові козаки та загрозливі сердюки, можливість вивести на поле бою самого гетьмана. У грі була українська кампанія, що репрезентувала Війну за незалежність 1648-57 рр., і навіть можливість спалити вщент Москву. Сергій Григорович, глава GSC Game World, завжди казав, що українські козаки – це бренд нічим не гірший за ковбоїв чи самураїв, та його слід послідовно просувати на Захід.

Крім козаків, головною фішкою цієї стратегії у реальному часі, що в багатьох аспектах копіювала Age of Empires від Ensemble Studios та Microsoft, була незвичайна, неймовірна на той час кількість бойових юнітів – до 8000, та повністю тривимірний ландшафт, який мав вплив на балістику.

Перший матеріал про «Козаків» за авторством вашого покірного слуги з’явився вже у другому номері «Домашнього ПК», що вийшов у січні 1999 р. А рецензію для ДПК Роман Хархаліс зробив ще за три місяці до офіційного релізу гри, у грудні 2000!

До оригінальної гри увійшли два DLC: «Останній довід королів» (2001) та «Знову війна» (2002), а потім і повноцінне продовження: «Козаки ІІ: Наполеонівські війни» (2005), яке, на відміну від першої гри, присвячено вже війнам XVIII – XIX століть. У новій частині ліміт юнітів виріс до фантастичних 64 тис. Ця гра теж отримала DLC – «Битву за Європу» (2006).

Це DLC та рольова стратегія «Герої знищених імперій» на довгий час стали останніми RTS від GSC Game World. Андрій Шпагін, головний програміст рушія DMCR, що використовувався в усіх стратегіях GSC, залишив студію.

До стратегій GSC Game World повернулася у 2016 році, коли вийшли «Козаки 3», рімейк/ребут оригінальних «Козаків». На новому рушії, з новою командою гру відроджував Євген Григорович, молодший брат Сергія. Але це вже зовсім інша історія.


Вій. Історія розказана наново (2004)

Жанр пригодницька гра
Розробник Crazy House

Маловідома сьогодні гра від харківської студії Crazy House. Цей квест за мотивами однойменної повісті Гоголя можливо одна з останніх ігор, зроблених за технологією Full Motion Video, що була вкрай популярна у 90-х роках минулого століття.

«Вій. Історію розказану наново» зіграли та озвучили професійні актори українського театру та кіно, а декорації модулювалися за зразками з Музею народної архітектури та побуту України у Пирогові поблизу Києва. Хоч гра в цілому наслідує події повісті Гоголя, деякі відмінності все ж є. Найбільша з них – Хома Брут повинен вижити.

Свого часу ДПК поставив цьому квесту 4/5. Ясна річ, то був «Бородатий дядько».

Цікаво, що гра, про яку довгий час не було чутно, буквально днями вийшла на Steam. Ось тільки фірма-видавець «Вія» зареєстрована в окупованому Криму.


You Are Empty (2006)

Жанр шутер від першої особи
Розробник Mandel ArtPlains, Digital Spray Studios

Хоч події шутера You Are Empty і відбуваються у якомусь безіменному радянському місті, розробляли гру у Києві, тому тут дуже багато гарно знайомих киянам куточків. Пакгауз на Поштовій площі, Національний музей історії України, Будинок Уряду України (колишній Будинок Ради Народних Комісарів УРСР), Офіс Президента України (колишній штаб Київського особливого військового округу, а потім будівля ЦК КПУ), Пасаж на Хрещатику, будинок «Київметробуду», деякі Печерські та Подільські дворики. Тут навіть трамваї, тролейбуси та метрополітен київські (станція Університет і начебто Тараса Шевченка).

You Are Empty була дуже яскравою, але, на жаль, трохи застарілою та забагованою грою. Один із розробників шутера, Ярослав Сингаєвський, деякий час писав для ДПК, а потім працював у Gameplay.

На жаль зараз You Are Empty нема на жодній цифровій платформі.


S.T.A.L.K.E.R.: Тінь Чорнобиля (2007)

Жанр шутер від першої особи
Розробник GSC Game World

Можна нескінченно довго сперечатися про те, чи то Україна змальована у серії S.T.A.L.K.E.R.:, чи то уламок Радянського Союзу, законсервований у часовій аномалії Зони. Але Чорнобильська катастрофа дуже глибоко поранила декілька поколінь українців, то ми будемо вважати, що ця гра саме про Україну, тим більше, що багато розробників надалі теж схиляються до цієї точки зору, показуючи Зону як частину України.

Сергій Григорович та його команда неодноразово їздили до Зони відчуження, тому гра і вийшла такою реалістичною. Багато текстур та моделей зроблені тут прямо по зразках з Чорнобиля, Прип’яти, Дитяток та інших поселень у Зоні. Багато локацій, як то радар «Дуга», «Саркофаг», центр Прип’яті стали культовими.

«S.T.A.L.K.E.R.: Тінь Чорнобиля» лаяли за надто довгу розробку, велику кількість багів та високі системні вимоги, але проходили, перепроходили та перепроходили ще раз. Та чекали продовження.

І вони не забарилися. У 2008 р. вийшов «S.T.A.L.K.E.R.: Чисте небо», а у 2009 р. – «S.T.A.L.K.E.R.: Поклик Прип’яті». А потім почалася розробка S.T.A.L.K.E.R. 2, яка була заморожена 9 грудня 2011 року. Новий, відроджений «S.T.A.L.K.E.R. 2: Серце Чорнобиля», це вже зовсім інша історія.

S.T.A.L.K.E.R. – одна з небагатьох українських ігор, добре відомих на Заході, та ідентифікується саме як гра, зроблена в Україні. А ще, це одна з небагатьох ігор, що перетворилася на великий медіапроєкт: по грі написано безліч книжок, проводився фестиваль та ролеві/воєнні ігри на природі, йшла мова навіть про телесеріал. А чому б ні, після «S.T.A.L.K.E.R. 2: Серце Чорнобиля» можна буде спробувати продати права Netflix.


Call of Duty 4: Modern Warfare (2007)

Жанр шутер від першої особи
Розробник Infinity Ward

Ця гра тут завдяки одній місії, ну добре, двом: «Усі у камуфляжі» та «Вбити одним пострілом», події яких відбуваються у тій самій Прип’яти. «S.T.A.L.K.E.R.: Тінь Чорнобиля» вийшла на пів року раніше, але PR у Call of Duty 4 був набагато краще. У будь-якому разі, місії у Зоні – одні з найкращих не лише у Modern Warfare, а мабуть, в усій серії Call of Duty.

Карту Прип’яті повторно використовували у мережевих режимах Modern Warfare 2 та Modern Warfare 3, а до десятиріччя гри вийшов дуже класний ремастер, який залюбки відправить вас на 13 років у минуле.


XIII століття. Слава або смерть (2007)

Жанр тактична стратегія
Розробник Unicorn Games Studio

Ще одна гра, зроблена в Києві. І хоч у «XIII столітті» йдеться ще не про Україну, а про Русь, але тут є король Данило та його військо з блакитними щитами та золотими левами на них. А крім того тут можна взяти участь у битві на Калці та під Ярославом.

«XIII століття» позиціонувалася як така собі Total Wars без глобальної стратегії та з підвищеним рівнем реалізму. Складність геймплею не дозволила грі стати народною, а високі системні вимоги та недосконалий дизайн викликали критику гравців. Попри це у 2008 р. до гри вийшло самостійне доповнення «XIII Століття: Русич» з кампанією за литовсько-псковського князя Довмонта.


Collapse (2008)

Жанр шутер від третьої особи / слешер
Розробник Creoteam

Події Collapse, гри київської студії Creoteam, відбуваються у Києві в далекому майбутньому, у 2096 році. Тут також є загадкова Зона, але її центр розташований просто у самому серці столиці, на Майдані Незалежності. Тому усе місто та й вся Україна тут – Зона відчуження, у якій головують військові та живуть кровожерливі інопланетні істоти.

Collapse – перша, і схоже, що єдина гра, у якій є Майдан Незалежності, Києво-Печерська Лавра, Старий та Новий Залізничні вокзали Києва. А крім того, добре знайомі киянам вулиці Старого міста та провулки Подолу. Звісно, більшість локацій відбудовувалася за реальними зразками та з реальними текстурами.

Collapse – це гра художника та геймдизайнера Романа Гуро, його бачення ігрового світу та ігроладу. Розробка Collapse трошки затяглася, тому на момент виходу гра вже трохи застаріла, до того ж, як і у більшості українських ігор того часу, в неї були певні проблеми зі складністю та багами. Але в цілому це дуже непоганий, як на свій час, мікс шутера та слешера.

У 2010 р. до гри вийшло доповнення Collapse: The Rage у якому серед іншого були нові локації, наприклад, деякі станції київського метро («Золоті Ворота»).


Mount & Blade. Вогнем і мечем (2011)

Жанр action/RPG
Розробник Студія СіЧъ

Тотальна конверсія action/RPG Mount & Blade від київської «Студії СіЧъ». На відміну від оригіналу, тут вже не вигаданий, а реальний світ – територія п’яти історичних країн Східної та Північної Європи у середині XVII століття. Річ Посполита, Московське царство, Кримське ханство, Королівство Швеція та звісно Військо Запорізьке. Мета запорожців – створити та захистити вільну незалежну Козацьку державу. У кампанії за Річ Посполиту можна перетворити країну на «Республіку трьох народів», у якій громадяни Великого князівства Руського мають ті самі права, що і піддані Польського Королівства та Великого князівства Литовського. Також у грі можна зустріти відомих історичних персон.

Ще одна відмінність від оригінальної Mount & Blade – поява вогнепальної зброї: карабінів, мушкетів, пістолів та самопалів. Крім того, дещо змінилася облога фортець, з’явилися міни та можливість отруїти воду, але зникли облогові вежі.

«Вогнем і мечем» дуже тепло зустріли гравці. Зараз у гри непоганий рейтинг на Steam. На жаль, української локалізації у цього проєкту нема. Принаймні, на Steam.


Europa Universalis IV: The Cossacks (2015)

Жанр гранд стратегія
Розробник Paradox Interactive

Доповнення до глобальної історичної стратегії Europa Universalis IV, яке додає у гру козаків. Граючи за Велике князівство Литовське, ви маєте враховувати вимоги козацтва, а у певний період гри навіть взяти на себе керівництво незалежною Козацькою державою та зробити те, що не вдалося Богдану.

Більшість нововведень DLC стосується різних націй. Якщо говорити про українців, то в них є нова внутрішня фракція – козаки, унікальний тип республіканського уряду – Січова Рада та кілька власних завдань – «Повернути руську спадщину» та «Поклик степів».

Може, це й небагато, але грати в Europa Universalis IV з України та не мати цього доповнення, якось дивно.


Survarium (2015)

Жанр мережевий шутер
Розробник Vostok Games

Безплатний мережевий шутер, створений командою розробників, що пішли з GSC Game World після несподіваного закриття проєкту S.T.A.L.K.E.R. 2. у 2011 році. Тобто це такий собі багатокористувацький S.T.A.L.K.E.R. без самого S.T.A.L.K.E.R. Хоч зброя тут майже така сама, локації схожі, аномалії є.

Гра вийшла у Steam ще у 2015 році та досі є у Дочасному доступі. Кількість гравців онлайн впала до 200-500 осіб, але гру все ще оновлюють. Остання версія Survarium – 0.69.

Серед локацій гри багато українських, що зрозуміло, зважаючи на те, що розробники живуть у Києві. Рудня, Градирня ЧАЕС, РЛС «Дуга» у Чорнобильській зоні відчуження, Тараканівський форт у Рівненській області, умовно українськими вважаються локації Школа та Хімзавод. У грі є і вітчизняна зброя: пістолет «Форт 17», штурмова гвинтівка «Вепр», кулемет «Форт 401». Є і повна українська локалізація.


«Козаки 3» (2016)

Жанр стратегія у реальному часі
Розробник GSC Game World

Так, це ті само «Козаки», але на новому рушії та з новою графікою. Однак це дуже важлива гра, яка відзначила відродження GSC Game World. Зробити римейк запропонував Євген GEC Григорович, який був лідером проєктів «Козаки ІІ: Наполеонівські війни», «Козаки 2: Битва за Європу» та «Герої знищених імперій». Григорович-старший, який начебто не збирався повертатися в ігрову індустрію, вирішив підтримати брата.

Ця частина «Козаків», попри деяке незадоволення гравців спочатку (баги, баги, та ще раз баги), має зараз пристойний Steam-рейтинг – 78%. «Козаки 3» отримали п’ять офіційних DLC з новими кампаніями, націями та юнітами, крім того, існують і користувацькі модифікації.

Звичайно, Україна та козаки входять у базовий набір, як і повна українська локалізація. Через п’ять років після релізу онлайн «Козаки 3» все ще становить близько 1000 осіб. Для нішової стратегії це непогано.


Hearts of Iron IV: Ukrainian Stat (2017)

Жанр глобальна стратегія
Розробник GBV

Ukrainian Stat – користувацька модифікація до глобальної стратегії Hearts of Iron IV від Paradox, яка дає гравцеві змогу стати на чолі незалежної Української Держави напередодні Другої Світової війни. Мається на увазі альтернативна версія історії, у якій Україна зберегла незалежність у 1921 році.

На чолі України у 1936 р. все ще Павло Скоропадський, серед політиків та військових є Винниченко, Коновалець, Бандера, Левицький, Мельник та інші. Гравець може проводити в Україні різні соціальні та політичні перетворення, об’єднатися з іншими незалежними державами у регіональний альянс, примиритися з СРСР, увійти в альянс з Німеччиною, перейнятися поверненням українських земель, що завоювали раніше сусіди, та таке ін. Дуже гарний мод, який розробляє та оновлює усього одна людина.

Мод працює з останньою версією Hearts of Iron IV 1.11 та інсталюється з Майстерні Steam. На жаль, української локалізації тут немає, тому що немає її й у базовій Hearts of Iron.

Зараз автор працює над додаванням у мод механік, що з’явилися в останньому офіційному доповненні Hearts of Iron IV: No Step Back, яке стосується саме СРСР та Східної Європи.


«Гетьманщина» (2020)

Жанр покрокова стратегія / адвентюра
Розробник Олексій Горбачик

Безплатна браузерна гра, у якій ви керуватимете українською козацькою державою, Військом Запорізьким та спробуєте виконати те, що не вдалося Богдану Хмельницькому та його наступникам. Ваша мета – якомога довше оберігати неньку-Україну від навали як зовнішніх, так і внутрішніх ворогів. Перемога тут неможлива, питання у тому, протримаєтесь ви довше, ніж це було у реальній історії, чи менше. Підказка – скоріше за все, менше.

«Гетьманщина» – покрокова текстова стратегія/адвентюра. Кожен ігровий місяць ви розмовлятимете з посланцями іноземних держав, братимете участь у радах, вирішуватимете, як вчинити у тому чи іншому випадку. Це більш інтерактивна книжка, ніж гра, а ще це дуже добрий інтерактивний посібник з історії України, який можна рекомендувати для вивчення у школі.


«Острів» (Дочасний доступ з 2020)

Жанр містобудівна стратегія
Розробник yevhen8

Розробку «Острова», містобудівної стратегії, у якій з неймовірною деталізацією відтворено побут українського поселення XVII століття, ще з весни 2014 р. самотужки веде усього лише один розробник, харків’янин Євген. У 2017 році альфа-версія гри з’явилася у продажу на сайті автора. А у 2020 р. і на Steam, де отримала вкрай позитивні відгуки та, за нашимими розрахунками, розійшлася накладом близько 100 тис. копій.

Наразі «Острів» добрався до версії Альфа 4, але до закінчення розробки ще дуже і дуже далеко. Якщо подивитися, як прискіпливо автор вивчає кожен змодельований у грі об’єкт та відтворює продуктові ланцюжки, що існували у справжньому українському селі 300 років тому, стає зрозуміло, чому. Однак «Острів» – цілком грабельний вже зараз і може принести багато задоволення поціновувачам містобудівних стратегій. Але зауважте, що це складна гра з розгалуженою промисловою системою, зміною пір року, досвідом персонажів, податками та багато чим ще.

Як же тішать око скриншоти з цієї гри, а також той факт, що в ній є українська та англійська локалізації, але немає російської. Побажаємо автору наснаги.


Chernobylite (2021)

Жанр action/adventure
Розробник The Farm 51

Знову Чорнобильська Зона, знову шутер з елементами симулятора виживання, цього разу від польської студії The Farm 51, яка раніше вже презентувала VR-симуляцію Chernobyl VR Project. Як і автори S.T.A.L.K.E.R., творці цієї гри також побували у Зоні та привезли додому багато фотографій об’єктів та текстур, які й використали у розробці гри.

Колесо огляду у центрі Прип’яті, занедбаний дитячий садок у Копачах, панельні дев’ятиповерхівки, кафе «Прип’ять» – у грі досить дійсно реальних міст Зони, але самі локації зібрані зі запчастин досить умовно, і для ока того, хто живе в Україні, виглядають трохи дивно. Вистачає й історичних помилок, наприклад типова радянська квартира у спогадах головного героя виглядає як типова польська або ГДРівська квартира, тобто геть інакше. З іншого боку, пультова ЧАЕС зроблена майже один в один.

До геймплею Chernobylite теж є питання, особливо до стрільби та крихітних рівнів, на які ви вимушені повертатися знову та знову. Але в цілому це досить непогана гра, яка може скрасити очікування S.T.A.L.K.E.R. 2. Радимо також подивитися артбук The Art of Chernobylite, який входить до повного видання гри, там є справді класні світлини, зроблені у Зоні відчуження.


S.T.A.L.K.E.R. 2: Серце Чорнобиля (2022)

Жанр шутер від першої особи
Розробник GSC Game World

Якщо все буде добре, ми нарешті побачимо новий S.T.A.L.K.E.R. у квітні 2022 року, хоча, здається, ніхто з гравців, пам’ятаючи долю попередньої гри, у це не вірить. Але все можливо.

«S.T.A.L.K.E.R. 2: Серце Чорнобиля», який створюється на Unreal Engine 5, буде більшим, красивішим, цікавішим (сподіваємося на це). У грі з’являться нові фракції, сама Зона зміниться, тому що від моменту катастрофи тут минуло вже досить багато часу. Нові аномалії, нова зброя, система апґрейдів, елементи симулятора виживання. Нещодавно ми вже викладали нові подробиці про гру, тому відсилаємо вас до того матеріалу.

Наразі дата релізу «S.T.A.L.K.E.R. 2: Серце Чорнобиля» на Windows та Xbox Series X/S – 28 квітня 2022 року. Якщо розробникам знадобиться ще час, на місці Microsoft я б погодився на перенесення релізу. Усім хочеться, щоб новий S.T.A.L.K.E.R. став дійсно класною грою.


«Точка Неповернення» (2023)

Жанр пригодницька гра
Розробник Treehouse Dreams

«Точка Неповернення» / The Point of no Return – це ще не гра, а поки що невеличка демоверсія гри, але її автори планують повернутися до проєкту і перетворити його на повноцінну адвентюру, першу українську гру, присвячену Війні з Росією.

«Точка Неповернення» – це так званий симулятор ходьби на кшталт Dear Esther, Everybody’s Gone to the Rapture, The Vanishing of Ethan Carter або Gone Home. Він розповідає про українського добровольця, який приїхав в АТО/ОСС, щоб знайти батька, що зник безвісти, а, можливо, й загинув, на самому початку війни.

Усе демо, яке можна завантажити з сайту itch.io, проходиться (у прямому сенсі слова) за п’ятнадцять хвилин, але виглядає воно непогано та викликає цілу бурю емоцій. Що ж, здається, час ігор про Майдан та АТО вже прийшов, тож побажаємо авторам наснаги.


Скоріше за все, я згадав далеко не всі ігри, події яких відбувалися в Україні. Тому залишайте свої варіанти у коментарях. Якщо їх збереться достатньо, зробимо додаток до цієї статті. Ну й звісно – Слава Україні!