Компанія MSI представила топову лінійку накопичувачів Spatium M580 FROZR з рекордними показниками передачі даних. Швидкість читання нових SSD сягає 14,6 ГБ/c, запису – до 12,7 ГБ/c. Для SSD нової серії використовується контролер Phison E26 PCI-E 5.0, а також 232-шарові чипи флеш-пам’яті 3D NAND від Micron. Також передбачений DRAM-буфер з розрахунку 2 ГБ на 1 ТБ SSD. Лінійка включає моделі місткістю 1 ТБ, 2 ТБ та 4 ТБ. Для накопичувачів пропонуються високі значення TBW та 5-річна гарантія виробника.

Судячи з оголошених характеристик, MSI Spatium M580 FROZR майже досягають межі пропускної здатності порту M.2 PCI-E 5.0 x4 та пропонують трансфери, що вдвічі більші таких для кращих накопичувачів M.2 PCI-E 4.0.

MSI Spatium M580 FROZR box

Максимальна продуктивність потребує додаткової уваги до охолодження SSD. Накопичувачі штатно оснащені досить масивним радіатором з трьома тепловими трубками та набірною касетою з алюмінієвими пластинами, що збільшують ефективну площу розсіювання конструкції. Розробники заявляють, що подібна конструкція на 20С знижує робочу температуру SSD, тим самим дозволяючи підтримувати максимальну продуктивність при тривалому навантажені.

Цікаво, що раніше MSI анонсувала концептуальну модифікацію MSI Spatium M580 FROZR Liquid з мініатюрною рідинною системою охолодження. Поки напевно невідомо, чи буде такий варіант доступний у широкому продажі. Втім напевно моделі офіційно представленої версії MSI Spatium M580 FROZR з повітряною “баштою” невдовзі потрапить на полиці. Рекомендовані ціни поки не оголошені, але вочевидь це будуть досить вартісні SSD. Для поточного орієнтування можна зазначити, що в Україні доступна модель MSI Spatium M570 FROZR місткістю 2 ТБ за ціною ~12 500 грн (~$320).