У Верховій Раді готують проєкт закону, який може змінити підхід до бронювання військовозобов’язаних. Про це повідомляє NV із посиланням на Forbes (стаття з платним доступом).

Документ дозволить усім підприємствам бронювати працівників. Також він передбачає запровадження платежу, який гарантуватиме відстрочку від мобілізації для різних категорій працівників.

Головна відмінність цього законопроєкту від ініціативи, яку активно обговорювали наприкінці минулого року, полягає у відмові від прив’язки до розміру зарплати та відрахувань ПДФО чи ЄСВ.

Ініціатори документа пропонують встановити щомісячний фіксований платіж, після сплати якого підприємство матиме змогу забронювати працівника незалежно від посади. Така компанія має працювати «в білу» та сплачувати податки до бюджету.

Голова економічного комітету та співавтор проєкту Дмитро Наталуха пояснив, що встановлення будь-яких критеріїв щодо зарплати сприйматиметься суспільством як поділ на класи. Нинішня ініціатива передбачає, що на підприємстві зможуть самостійно вибирати, кого зі співробітників хочуть забронювати.

Відповідно до документа, зараз в Україні заброньовано 538 тис. чоловіків. Найбільший показник бронювання у секторі енергетики (27,9%), агропромисловому секторі (15,2%), промисловості (12,6%), транспорті (12,5%). Частка заброньованих співробітників Центральних органів виконавчої влади та військових адміністрацій складає 5,2%.

На думку авторів проєкту закону, привʼязка до військового збору забезпечить швидке адміністрування податку, а також закріпить надходження коштів виключно на потреби армії.

Ініціатори документа пропонують бронювати до 50% від військовозобов’язаних працівників.

Нагадаємо, що раніше в ОП пропонували змінити правила бронювання співробітників під час воєнного стану. Ініціатива стосувалася чоловіків із високими зарплатами. Однак від неї вирішили відмовитися.