В Офісі президента пропонують змінити правила бронювання співробітників під час воєнного стану. Ініціатива стосується чоловіків із високими зарплатами. Про це пише NV із посиланням на Forbes.

Йдеться про об’єм сплаченого податку на доходи фізичних осіб з офіційних зарплати чи доходу. В Центрі економічної стратегії зауважили, що остаточної концепції поки немає.

Однак попередньо може йтися варіант, коли забронювати від мобілізації можна буде працівника, який сплачує 6 тис. грн ПДФО на місяць. Для цієї суми треба отримувати зарплату від 33,4 тис. грн. Також 22% від розміру окладу має сплатити роботодавець у якості єдиного соціального внеску.

Ще один передбачає, що військовозобов’язаний має щомісячно отримувати «білу» зарплату в розмірі від 35 тис. грн.

Розглядається й варіант, при якому на бронювання зможе розраховувати співробітник, за якого роботодавець платить близько 14,5 тис. грн ЄСВ. В такому разі йдеться про зарплату в 66 тис. грн.

Такий принцип може розповсюджувати на ФОП. Хоча чіткі критерії для цієї групи зараз невідомі.

Наразі йдеться про бронювання терміном на 45 днів. Його пропонують здійснювати через реєстр військовозобов’язаних Оберіг, де генеруватиметься QR код.

Поки що бронювання співробітників від мобілізації доступне суто для критично важливих підприємств.

У листопаді в Мінекономіки повідомили, що в Міноборони не підтримали ініціативу зробити доступними для бронювання гіг-спеціалістів та ФОП.