Науковці нарешті змогли показати вміст контейнера зі зразками каміння та пилу з астероїда Бенну. Вони зробили відповідний знімок, який опубліковано на сайті NASA.

Йдеться про зразки, які були доставлені на Землю в межах місії OSIRIS-REx у вересні минулого року. Тоді космічний апарат приземлився в пустелі штату Юта (США), тож вчені почали вивчати матеріал, який перебував поза основним контейнером.

Через складнощі, що виникли, спеціалісти впродовж кількох місяців не могли відкрити контейнер зі зразками. Зрештою вони протестували й та застосували спеціальні інструменти, щоб розв’язати цю проблему.

Тепер зразки з астероїда фотографуватимуть та зважуватимуть, після чого упакують та відправлять на зберігання в Космічний центр імені Ліндона Джонсона. Саме тут знаходиться найбільша колекція астроматеріалів у світі.

Як відомо, ще до відкриття контейнера спеціалісти змогли зібрати понад 70 грамів зразка з астероїда. Це перевищує мету науковців, які розраховували отримати 60 грамів каміння та пилу з Бенну.

Нагадаємо, що під час вивчення матеріалу, який був за межами контейнера, з’ясувалося, що він містить 5% вуглецю та велику кількість води у вигляді гідратованих глинистих мінералів.