NASA завершило унікальну місію з доставки на Землю зібраних на астероїді Бенну зразків ґрунту. Їх у спеціальній капсулі скинув американських космічний апарат OSIRIS-REx, який пролетів поблизу нашої планети. Про це пише The Verge.

Наукова капсула приземлилася на парашутах о 10:52 ранку за східним часом на випробувальному полігоні Міністерства оборони США в штаті Юта. Маса зібраних на астероїді зразків – близько 250 грамів. Це – перша місія агентства з повернення на Землю зразків ґрунту астероїда.

«NASA інвестує в місії малих тіл, такі як OSIRIS-REx, щоб дослідити багату популяцію астероїдів у нашій Сонячній системі, які можуть дати нам підказки про те, як формувалася і розвивалася Сонячна система, – сказала керівниця програми OSIRIS-REx. – Це наша власна історія походження».

Місія OSIRIS-REx була запущена у 2016 році. Через чотири роки космічний апарат зустрівся з астероїдом і зібрав на ньому зразки. Очікується, що це може допомогти вченим зрозуміти ранні етапи розвитку Сонячної системи.

Тепер, коли OSIRIS-REx скинув капсулу зі зразком, його початкова робота завершена. Але апарат все ще перебуває в космосі, у нього є енергія та працюючі наукові прилади. Тож тепер він перетвориться на OSIRIS-APEX і продовжить дослідження нової цілі – астероїда Апофіс.