Науковці наблизилися до того, щоб ретельно вивчити зразки каміння та пилу з астероїда Бенну. Вони були доставлені на Землю в межах місії OSIRIS-REx три з половиною місяці тому. Про це йдеться в блозі NASA.

Космічний апарат зі зразками з астероїда приземлився в пустелі штату Юта (США) наприкінці вересня. Тоді спеціалісти почали вивчати матеріал, який перебував поза основним контейнером. Виявилося, що він містить 5% вуглецю та велику кількість води у вигляді гідратованих глинистих мінералів.

Згодом вони планували відкрити основний контейнер, щоб розпочати каталогізацію всього матеріалу. Наступний крок після цього – розподілити матеріал між вченими з 35 країн, які є членами місії OSIRIS-REx.

Через певні складнощі контейнер не могли відкрити кілька місяців, а вдалося це лише зараз. Для цього довелося застосувати нові інструменти, які пройшли попередні тестування. Тепер експерти завершують демонтажні роботи.

«Наші інженери та науковці невтомно працювали за лаштунками протягом місяців, щоб не лише обробити понад 70 грамів матеріалу, до якого ми мали доступ раніше, але й спроектувати, розробити та протестувати нові інструменти, які дозволили нам подолати цю перешкоду», – сказали в підрозділі ARES (Astromaterials Research and Exploration Science) Космічного центру імені Ліндона Джонсона.

Нагадаємо, що дослідження матеріалу може розповісти про походження Землі й, можливо, навіть про самих людей.