Попри заборону у вересні 2022 р. продажу у Китай (включаючи Гонконг) деяких high-end чипи NVIDIA, китайські урядові організації, включно з тими, що пов’язані з військовими силами, продовжують отримувати топові GPU NVIDIA A100 та H100. Про це пише Reuters.

Згідно з тендерною документацією, яку дослідили в Reuters, китайські навчальні та дослідницькі заклади разом з тими, що пов’язані з Народно-визвольною армією Китаю, розмістили тендерні заявки та отримали сотні чипів A100 та H100 від неназваних продавців. І це не рахуючи спеціальних урізаних графічних чипів, які NVIDIA підготувала, щоб обійти експортні обмеження США.

Дослідження Reuters виявило, що ні NVIDIA, ні роздрібні продавці, схвалені компанією, не були серед ідентифікованих постачальників забанених чипів. Незрозуміло (ось це насправді смішно – прим. ред.) як постачальники закупили ці чипи.

NVIDIA заявила, що дотримується усіх чинних законів щодо експортного контролю і вимагає від своїх клієнтів робити те саме.

«Якщо ми дізнаємося, що хтось з клієнтів здійснив незаконний перепродаж третім особам, ми вживемо негайних і відповідних заходів», – сказав представник компанії.

Міністерство торгівлі США відмовилося коментувати цю ситуацію. Влада США пообіцяла закрити лазівки в експортних обмеженнях і обмежила доступ до чипів для підрозділів китайських компаній, розташованих за межами Китаю.

У той час Кріс Міллер, професор Університету Тафтса та автор книги «Війна чипів: боротьба за найважливішу технологію у світі», сказав, що нереалістично вважати, що експортні обмеження США можуть бути непроникними, враховуючи, що чипи малі і їх легко провезти контрабандою.

«Основна мета полягає в тому, щоб «підкинути пісок» у шестерні механізму розвитку штучного інтелекту у Китаї, ускладнивши створення великих кластерів передових чипів, здатних навчати системи ШІ», – додав він.