Компанія NVIDIA випустила урізану версію свого високорівневого графічного чипа A100 для дата-центрів, щоб обійти обмеження, які нещодавно ввів уряд США. Вони потрібні, щоб ускладнити продаж обладнання для машинного навчання в такі країни, як Китай та росія. Урізана версія А100 отримала назву A800 та буде мати такі ж обчислювальні можливості, як і оригінал, але зможе обмінюватися даними з іншими картами в обчислювальному кластері зі швидкістю 400 гігабайтів в секунду замість 600 ГБ/с. Як повідомляє The Wall Street Journal, це означає, що A800 буде так само добре справлятися з простими завданнями, але буде значно менш ефективною, коли стане частиною чогось на зразок суперкомп’ютера.

Неназваний представник NVIDIA повідомив Reuters, що карта є «альтернативним продуктом графічному процесору NVIDIA A100 для клієнтів в Китаї», який «відповідає чіткому тесту уряду США на проходження експортного контролю і не може бути запрограмований на його перевищення». Хоча точні специфікації, за якими США проводять тести, не розголошуються, WSJ стверджує, що вони охоплюють швидкість міжмережевого з’єднання, а також «інші пороги продуктивності».

Зауваження NVIDIA про те, що графічні процесори не можуть бути запрограмовані на перевищення лімітів, є сумнівними. Ще коли чипи були в дефіциті, компанія оголосила, що її нові карти будуть мати обмежувачі, які неможливо зламати, що нібито зробить їх менш бажаними для майнінгу криптовалют. Як відомо, незабаром користувачі змогли обійти ці обмежувачі.