Акторська гільдія SAG-AFTRA та студія Replica Studios, яка займається озвучуванням із використанням штучного інтелекту, домовилися про використання ШІ у відеоіграх. Про це було оголошено на виставці CES у Лас-Вегасі, пише Variety.

Головний переговірник SAG-AFTRA Дункан Крабтрі-Ірланд прояснив деталі угоди. За його словами, домовленості передбачають інформовану згоду на використання ШІ для створення цифрових голосових реплік.

Крім того, угода між SAG-AFTRA та Replica Studios стосується вимог до безпечного зберігання цифрових активів.

Дункан Крабтрі-Ірланд також підкреслив, що профспілка прагне спрямувати нові технології на користь виконавцям та не намагається стати на їхньому шляху.

«Це – еволюційний крок вперед. Технологія штучного інтелекту – це не те, що ми можемо заблокувати. Це не те, що ми можемо зупинити. Це не тактика й не стратегія, які коли-небудь працювали на ринку праці в минулому», – підкреслив він.

Як відомо, зараз SAG-AFTRA веде подібні переговори з коаліцією великих студій відеоігор. Угода з Replica Studios може сприяти прискоренню цих переговорів.

«Я сподіваюся, що ми зможемо досягти угоди зі студіями відеоігор найближчим часом», – зауважив Дункан Крабтрі-Ірланд.

Нагадаємо, що торік у Голлівуді розпочали одразу кілька страйків, які стосувалися використання ШІ в роботі. Приміром, гільдія сценаристів Америки (WGA) оголосила страйк у травні, а восени нарешті здобула перемогу в переговорах з Альянсом кіно- та телепродюсерів (AMPTP), який представляє голлівудські студії.

Влітку страйк оголосила SAG-AFTRA, яка також домовлялася з кіностудіями щодо умов праці акторів. Цей страйк тривав до листопада.