Гільдія сценаристів Америки (WGA) припиняє страйк. Тепер її члени вивчатимуть новий контракт з Альянсом кіно- та телепродюсерів (AMPTP), який представляє голлівудські студії. Про це пише The Verge.

WGA оприлюднила деталі контракту, за який члени Гільдії ще мають проголосувати. Відповідно до нього, автори стримінгових сервісів отримають мінімальне збільшення винагороди на 18% за умови, якщо бюджет фільму складає щонайменше $30 млн. Також для них передбачено 26% зростання залишкових платежів, у разі успіху проєкту.

Крім цього, Гільдія здобула перемогу щодо використання штучного інтелекту в роботі. За контрактом, ШІ не застосовуватимуть для написання чи редагування сценаріїв, а згенеровані ним тексти не можна буде використовувати як вихідні матеріали.

Крім того, тепер студії муситимуть надати WGA інформацію щодо успішності проєктів. Йдеться про дані внутрішніх та міжнародних годин трансляцій. Це означає, що Netflix, Disney Plus, Amazon та інші стримінги не зможуть вигадувати метрики чи рейтинги. Ця домовленість важлива, адже від показників залежатиме зарплата сценаристів.

Як відомо, страйк сценаристів розпочався в травні. Тоді Гільдія сценаристів Америки не змогла укласти нову угоду зі студіями до 1 травня, а термін дії попереднього договору добіг кінця. Це негативно вплинуло на кіноіндустрію.