NASA готується представити надзвуковий літак X-59. Його дебют відбудеться в пустелі в штаті Каліфорнія 12 січня 2024 року. Про це йдеться в повідомлені агентства.

Це – важлива подія в історії авіації, тож NASA вестиме пряму трансляцію заходу. Переглянути її можна буде, зокрема на сайті агентства та на каналі NASA в YouTube. Її початок заплановано на 23:00 за Києвом.

Нагадаємо, що проєкт X-59 QueSST NASA реалізує разом із компанією Lockheed Martin. Спільно вони розробляють літак, який зможе долетіти з Лондона до Нью-Йорка за півтори години. Це в чотири рази швидше порівняно з можливостями інших літаків.

Проєкт має переконати американських регуляторів у можливості створення надзвукових, але відносно тихих літаків. Річ у тім, що зараз у США заборонені комерційні надзвукові польоти над поверхнею Землі. Таке рішення було ухвалено через гучну звукову хвилю, яку видають надзвукові літаки під час подолання звукового бар’єра.

Минулої осені літак перемістили до фарбувального цеху на підприємстві Lockheed Martin в штаті Каліфорнія (США), щоб пофарбувати корпус повітряного судна у білий колір, а також додати синій та червоний акценти.