Страйки в Голлівуді не дозволили ШІ забрати в людей роботу. Але довкола технології досі чимало питань

Цьогорічні страйки у Голлівуді не дозволили штучному інтелекту забрати  в людей роботу. Втім, після завершення акцій залишилося чимало питань. Зокрема й щодо того, як доцільно використовувати ШІ. Про це пише WIRED.

Гільдія сценаристів Америки (WGA) оголосила страйк у травні. Одне з питань, яке турбувало сценаристів, стосувалося використання ШІ для написання сценаріїв. Переговори щодо цього WGA вела з Альянсом кіно- та телепродюсерів (AMPTP), який представляє голлівудські студії.

Восени Гільдія нарешті здобула перемогу. За контрактом, штучний інтелект не застосовуватимуть для написання чи редагування сценаріїв, а створені ним тексти не можна буде використовувати як вихідні матеріали.

Ще один страйк оголосила акторська гільдія SAG-AFTRA. Ця акція протесту стартувала в липні та тривала до листопада. Серед її основних причин було те, що студії хочуть отримати ШІ-копії акторів, щоб безплатно та без часових обмежень їх використовувати. Зрештою сторони знайшли спільну мову.

І хоча сценаристи та актори здобули перемогу, після страйків залишилося чимало питань. Приміром, чи можна довіряти кіностудіям процес саморегулювання. Або, якщо йдеться про WGA, чи зможуть актори використовувати свої ШІ-копії для виконання ролей, які могли б дістатися виконавцям-людям. Відповідей на ці запитання ще довго не буде.

Втім, проти ШІ цього року боролися не лише актори та сценаристи. До опору також долучилися письменники. Вони стурбовані тим, що великі мовні моделі навчаються на їхніх творах. Тож в інформаційному просторі з’являлося чимало інформації про відповідні судові позови.

Приміром, недавно стало відомо, що Лауреати Пулітцерівської премії позиваються до OpenAI та Microsoft через порушення авторських прав. Цей приклад – не єдиний.

Стурбованість щодо ШІ виникала в різних галузях. Тож уряди країн пробують розв’язувати це питання, а також розібратися з безпечним використанням технології. Як відомо, це питання загострюють, зокрема в США, ЄС, Великій Британії.

Водночас чимало людей використовує машини для покращення своєї роботи. Наприклад, прихильники штучного інтелекту стверджують, що технологія може розвивати нові форми творчості.

Разом із тим, високою здається вірогідність, що в майбутньому ШІ витіснить багато робочих місць для початківців. Однак створить нові висококваліфіковані робочі місця.

Питань довкола технології є справді багато. Одне з головних стосується того, чого саме ШІ навчиться в людей – нових навичок чи упереджень.