План Microsoft припинити підтримку операційної системи Windows 10 може призвести до того, що близько 240 млн ПК будуть утилізовані. Про це попереджає Canalys Research, пише Reuters.

Потенційно це збільшить кількість відходів на звалищах. За підрахунками експертів, електронні відходи від цих ПК можуть важити приблизно 480 млн кг, що еквівалентно 320 тис. авто.

Чимало комп’ютерів можуть залишатися функціональними протягом багатьох років після припинення підтримки ОС. Однак у Canalys попереджають, що попит на пристрої без оновлень безпеки може бути низьким.

Нещодавно Microsoft оголосила, що Windows 10 отримає додаткові три роки оновлень безпеки після завершення підтримки 14 жовтня 2025 року, але вже за гроші. Це буде можливо в межах програми Extended Security Updates (ESU), яка вже пропонується для Windows 7 і передбачає щомісячні оновлення безпеки та технічну підтримку за окрему щорічну плату.

Раніше канадсько-американська організація PIRG закликала Microsoft продовжити підтримку Windows 10 та надавати оновлення безпеки для цієї ОС після 2025 року. В групі стверджували, що припинення підтримки цієї операційної системи призведе до масового утворення електронного сміття, чого краще уникнути.