Компанія Microsoft оголосила, що Windows 10 отримає додаткові три роки оновлень безпеки після завершення підтримки 14 жовтня 2025 року, але вже за гроші. Це буде можливо в рамках програми Extended Security Updates (ESU), яка вже пропонується для Windows 7, і передбачає щомісячні оновлення безпеки та технічну підтримку за окрему щорічну плату. повідомляє Ars Technica. Очікується, що вартість програми зростатиме з кожним роком, заохочуючи користувачів переходити на новіші версії Windows. Втім, в Microsoft поки не оголосили ціни.

Програма ESU орієнтована на підприємства, навчальні заклади та урядові установи, щоб надати більше часу для переходу на новіші версії Windows, особливо з огляду на нові системні вимоги Windows 11. Не всі комп’ютери з Windows 10 офіційно підтримують Windows 11, що збільшує витрати на заміну обладнання в процесі оновлення. Програма ESU пропонує рішення для організацій, які потребують більше часу на адаптацію.

Для окремих користувачів рішення залишити стару операційну систему може бути пов’язане з вимогами до апаратного забезпечення, особистими уподобаннями або специфічними особливостями інтерфейсу. Програма ESU може надати відстрочку для таких користувачів, залежно від її вартості та версій Windows, які вона охоплює. Програма ESU для Windows 7 включала лише редакції Pro та Enterprise, але не Home.

Windows 10 22H2 є фінальною версією Windows 10, і операційна система не отримає жодних додаткових функцій протягом періоду дії програми ESU. Однак нещодавно Microsoft оновила Windows 10, додавши до неї асистента зі штучним інтелектом Copilot та інші зміни.